Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 170 (6880)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

Porcii fără documente veterinare, transportaţi pe raza judeţului Suceava, se confiscă, se ucid şi se incinerează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Răspândirea pestei porcine africane (PPA) în ţară a determinat autorităţile să ia măsuri severe, în baza legislaţiei în vigoare, pentru a preveni extinderea bolii şi a limita pierderile economice. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, dr. Dănuţ Corneanu, a declarat, ieri, că toate pieţele de animale din judeţ au fost închise şi că transportul suinelor în interiorul judeţului, precum şi tranzitarea acestuia se pot face doar cu avizul medicului veterinar sau cu aviz sanitar-veterinar interjudeţean. Şeful DSVSA a precizat că, în cazul  transporturile de porci care nu au toate documentele sanitar-veterinare prevăzute de lege, toate animalele se confiscă, se ucid şi se incinerează, ia transportatorul este sancţionat.

De asemenea, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că activitatea de comercializare a animalelor în târguri a fost suspendată, din data de 11 iulie a.c., pe perioadă nedeterminată, la nivelul întregii ţări şi că în perioada 28-29 iulie a.c. poliţiştii şi specialiştii DSVSA Suceava au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a se asigura că sunt respectate prevederile legale.

Zilnic în această perioadă, între orele 05.00-09.00, poliţiştii din cadrul IPJ Suceava şi al subunităţilor, cu sprijin din cadrul DSVSA Suceava, au organizat şi executat acţiuni pe raza judeţului Suceava, fiind verificate 24 de unităţi economice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul târgurilor sau în zona acestora.

„Poliţiştii împreună cu specialiştii DSVSA Suceava au acţionat în data de 28 iulie în târgul organizat în oraşul Vicovu de Sus, fiind efectuate controale în trafic şi aplicate două amenzi a câte 720 de lei fiecare pentru transport animale fără documente de provenienţă şi/sau neidentificate. Au fost efectuate şi controale în incinta pieţei, fiind confiscate 41,8 kg produse alimentare (preparate carne/conserve/lactate) şi fiind aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.800 lei”, se arată în comunicat.

 

Razii efectuate de poliţişti şi de veterinari în tot judeţul

A doua zi, în data de 29 iulie a.c., acţiunea comună de control a fost organizată în târgul din localitatea Vereşti şi s-a soldat cu 3 amenzi a câte 600 de lei fiecare pentru transport animale fără documente de provenienţă şi/sau neidentificat. În aceste zile, poliţiştii au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4.030 de lei.

„Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare având în vedere pericolul crescut reprezentat de această gravă boală pentru regnul animal. Poliţiştii şi specialiştii DSVSA Suceava solicită cetăţenilor să anunţe de îndată la medicul veterinar eventualele cazuri de îmbolnăvire la porci sau moartea acestora, în vederea examinării şi recoltării probelor de laborator.

De asemenea, informăm cetăţenii că este interzisă comercializarea animalelor, inclusiv a porcilor în târgurile de animale”, mai transmit poliţiştii.

Precizăm că la nivel naţional au fost confirmate peste 400 de focare de pestă porcină africană în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, cel mai recent fiind confirmat vineri, 27 iulie a.c., în judeţul Galaţi.

 

Între 8 şi 12 lei/kg, suma stabilită ieri ca despăgubire pentru proprietarii porcilor ucişi

Boala nu se transmite la om; afectează porcinele domestice şi sălbatice şi este mortală pentru animalele care se îmbolnăvesc. Pentru PPA nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase. În carnea congelată provenită de la animale contaminate virusul  rămâne activ ani de zile.

Pentru a proteja animalele de PPA, crescătorii trebuie să respecte următoarele reguli: să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care umblă pe stradă; este recomandat să amplaseze o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică la intrarea în adăpost, pentru dezinfecţie; porcii să fie ţinuţi doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de gospodărie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici.

Nu este recomandată hrănirea animalelor cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă să nu se dea porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne.

”Nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi”, mai recomandă medicii veterinari.

Anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul în care la porcii din gospodărie observaţi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatură foarte ridicată (40,5-42◦C) şi stare febrilă; roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului; lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificaţi în Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat. Preţul acordat pe kilogram, anunţat ieri de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, este cuprins între 8 şi 12 lei. Primele despăgubiri au început să fie de ieri plătite proprietarilor. Subliniem că, în cazul pestei porcine africane, este interzisă valorificarea produselor şi subproduselor de la animalele tăiate, ucise sau altfel afectate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Porcii fără documente veterinare, transportaţi pe raza judeţului Suceava, se confiscă, se ucid şi se incinerează.
 Vizualizări articol: 1967 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porcii fără documente veterinare, transportaţi pe raza judeţului Suceava, se confiscă, se ucid şi se incinerează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei