Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 168 (6878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Frică

Ucraineanul care a condus industria alcoolului şi care se ascunde la Suceava se teme să nu fie omorât de serviciile secrete din ţara vecină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mykhailo Labutin, zis Vaipan, unul dintre cei mai căutaţi oameni de către autorităţile din Ucraina, s-a ascuns în zona Gura Humorului până să fie arestat de poliţiştii români. Fost director al Ukrspyrt, Întreprinderea de stat a alcoolului din Ucraina, Labutin are acum domiciliul forţat într-o comună din judeţul Suceava. Asta după ce magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv, acolo unde ucraineanul a stat timp de 6 luni, înainte de a fi pus în libertate sub control judiciar.

Între timp, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut pe rol judecarea ridicării obligației de a nu părăsi limitele teritoriale ale comunei sucevene unde se află „cantonat” acum. Cu acest prilej, avocatul care-l reprezintă pe Mykhailo Labutin a declarat că acesta nu doreşte să fie extrădat pentru a nu avea soarta succesorului său din fruntea industriei alcoolului, care a fost împuşcat pe o stradă din Kiev.

Mai mult, ucraineanul a devenit şi colaborator al DIICOT, iar avocatul lui a declarat în fața instanței că acesta este nevoit să parcurgă în aceeași zi 450 de kilometri dus-întors de la Suceava la București pentru a sta de vorbă cu procurorii.

„E colaborator al organelor judiciare din România. Întâlnirile de la DIICOT sunt confidențiale, nu se emit citații. Nu poate sta de vorbă cu avocații la București, trebuie să se întâlnească și cu avocații ucrainieni. A fost victima unei atenționări mafiote: i s-a dat foc la mașină în parcarea aeroportului din Chișinău, când își ducea soția și copilul la avion. Este victima unor scenarii bine puse la punct de către serviciile secrete. (...) Îi este frică să nu fie urmărit și asasinat de către serviciile secrete din Ucraina”, a declarat avocatul luiMykhailo Labutin.

Trebuie spus că înlocuitorul lui Labutin la Ukrspyrt a fost numit Viktor Pankov. Pe data de 30 mai 2017, Pankov a fost ucis în plină stradă în cartierul Darnytsky din Kiev, cu cinci focuri de armă trase pe la spate. Potrivit Kyiv Post, în spatele asasinatului ar sta chiar grupul infracțional din care ar face parte și Labutin.

 

Labutin este acuzat că a prejudiciat statul ucrainean cu 6,5 milioane de euro

Labutin este unul dintre cei mai căutaţi oameni în Ucraina, pe numele său existând un mandat de arestare eliberat de o instanţă din Kiev, în luna decembrie a anului 2014. La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, poliţiştii suceveni au reuşit să pună mâna pe bărbatul de 41 de ani din Regiunea Cernăuţi a Ucrainei, acesta fiind atunci arestat provizoriu, în vederea extrădării în statul vecin. Mykhailo Labutin a fost reţinut de poliţiştii suceveni la data de 22 decembrie 2017, după ce aceştia au primit informaţii de la colegii din ţara vecină că bărbatul s-ar fi ascuns în zona localităţii Gura Humorului.

El este cercetat în Ucraina pentru săvârşirea unor infracţiuni de delapidare, deturnare de fonduri, evaziune fiscală, fals, precum şi ameninţări şi alte violenţe împotriva unui ofiţer al legii. Anchetatorii din ţara vecină au stabilit că, în mai multe perioade din cursul anului 2014, în calitate de director al Întreprinderii de Stat a Alcoolului şi a Industriei Alcoolului ”Ukspirt”, Mykhailo Labutin a păgubit statul ucrainean cu circa 6,5 milioane de dolari, el fiind suspendat din funcţie la finalul acelui an. După emiterea unui mandat de arestare pe numele său din partea autorităţilor ucrainene, fostul director s-a internat într-un spital din Kiev, de unde a fost răpit câteva zile mai târziu de un comando format din soldaţi ucraineni voluntari finanţaţi din surse private. Din acel moment bărbatul este căutat cu ajutorul Interpolului în toată lumea, fiind localizat în România la finele anului trecut.

Decizia de extrădare a bărbatului în Ucraina urmează a fi luată în perioada următoare, dacă autorităţile din cele două ţări vor ajunge la o înţelegere în temeiul curtoaziei internaţionale, între cele două state neexistând un protocol de extrădare semnat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ucraineanul care a condus industria alcoolului şi care se ascunde la Suceava se teme să nu fie omorât de serviciile secrete din ţara vecină.
 Vizualizări articol: 4265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ucraineanul care a condus industria alcoolului şi care se ascunde la Suceava se teme să nu fie omorât de serviciile secrete din ţara vecină5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei