Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 165 (6875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pagube

Ploile abundente din ultima perioadă au afectat mai multe culturi agricole în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cantităţile mari de precipitaţii înregistrate în ultima lună în judeţul Suceava au afectat mai multe culturi agricole, creând pagube importante cultivatorilor. Cea mai afectată pare a fi în acest moment cultura cartofului, care, deşi este un iubitor de umiditate, a suferit din cauza instalării manei şi a atacului gândacului de Colorado. Recoltarea cerealelor păioase de toamnă a fost şi ea întârziată din cauza ploilor repetate, culturile ajutate de ploaia interminabilă fiind cele de porumb şi floarea-soarelui.

 

Cantităţile mari de precipitaţii au creat dificultăţi dezvoltării unor plante

Precipitaţiile din ultima perioadă au dus la realizarea unui echilibru şi chiar depăşirea acestui echilibru în ceea ce priveşte nivelul hidric la nivelul solului, existând astăzi un surplus de apă în unele zone ale judeţului. În urma cantităţilor mari de precipitaţii din cursul lunilor iunie şi iulie, azotul din sol a fost spălat şi nu a fost valorificat ca atare de cultură. În momentul în care nivelul optim de apă din sol a fost depăşit, aceste cantităţi mari de precipitaţii au blocat aerul din sol, nemaiavând loc o aerare corespunzătoare a rădăcinilor în pământ. Prin urmare, procesele fiziologice care urmau să aibă loc la nivelul rădăcinii nu s-au desfăşurat în condiţii optime sau chiar s-au blocat.

Specialiştii speră că ploile se vor opri, iar optimul la nivelul solului va fi asigurat pentru perioada imediat următoare a lunii august.

 

Cultura de cartof a fost afectată în urma precipitaţiilor abundente şi de atacul gândacului de Colorado

Cartoful este o specie iubitoare de umiditate, dar nu la nivelul adus de precipitaţiile din ultima perioadă. În condiţiile de precipitaţii abundente care au fost, au apărut condiţiile de favorizare a apariţiei bolilor şi în mod deosebit a manei la cartof. Ea a fost favorizată de umezeala excesivă şi de căldură.

Haralampie Duţu, directorul Direcţiei Agricole Suceava, ne-a explicat cum s-a produs fenomenul: ”Acolo unde nu s-au făcut tratamente pentru combaterea manei, tratamente care trebuiau făcute la intervale de timp mult mai scurte decât intervalul obişnuit, plantele au suferit şi au pierdut foliajul (frunzele) şi odată cu foliajul s-au dus şi vrejii, ajungând ca la această dată să existe culturi de cartofi topite. Odată dispărută partea verde a plantei şi bucătăria plantei s-a pierdut, nu mai pot fi aşteptate acumulări la nivelul tuberculilor. Necazul mare este că în cazul acestor boli deja instalate din cauza precipitaţiilor abundente, acestea se duc către tuberculi. Când boala a ajuns la nivel de tubercul, sămânţa pentru anul viitor este deja în pericol. Din cauza ploilor, pe lângă mană s-au instalat şi putregaiurile la cartof, care degradează tuberculii şi apare un miros greu în plantaţie.”

Acolo unde cei care au cultivat cartoful au avut posibilitatea repetării ritmice a stropirilor, la această oră plantele sunt încă verzi şi există şanse de producţie bună şi în acest an. În general, marii cultivatori au făcut tot posibilul şi au ţinut în mână cultura de cartof, chiar şi în această vară ploioasă. Problemele au apărut în judeţ la micii producători, unde sunt puţini cei care au intervenit şi unde pot fi întâlnite culturi de cartof topite în totalitate, mult prea timpuriu. De aceea, tehnologia cartofului recomandă plantarea acestuia în prima epocă a perioadei de însămânţări, acest lucru favorizând creşterea tuberculului până la mijlocul lunii iulie, când se poate instala mana.

O altă problemă majoră a fost creată culturii de cartof în acest an de către gândacul de Colorado, care, imediat după stingerea efectului insecticidului folosit pentru combaterea lui, a apărut din nou. Acolo unde nu s-a mai intervenit a doua oară pentru combaterea lui, au apărut culturi de cartof decimate de gândacul de Colorado.

Ploile din ultima lună au întârziat recoltatul cerealelor păioase, îngreunând condiţiile de preparare a fânului pentru iarnă, însă au dus la o dezvoltare vegetativă deosebită a culturilor de porumb şi floarea-soarelui, de la care sunt aşteptate recolte bune în această toamnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ploile abundente din ultima perioadă au afectat mai multe culturi agricole în judeţ.
 Vizualizări articol: 1701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ploile abundente din ultima perioadă au afectat mai multe culturi agricole în judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei