Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 165 (6875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Primii din ţară

Soluţii IT de top folosite de Garda Forestieră Suceava pentru depistarea tăierilor şi construcţiilor ilegale din fondurile forestiere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au trecut la un alt nivel în „războiul” cu cei care atentează la integritatea pădurilor, folosind soluţii IT de top pentru a identifica intervenţiile făcute în fondul forestier şi a avea dovezi concrete în acest sens.

Mai exact, cu ajutorul dronei cu care s-au dotat de la începutul anului 2017, al unui program informatic rusesc, dar şi al unui calculator foarte performant, achiziţionate luna trecută, aceştia pot vedea toate modificările apărute în teren în ultimii ani, pe zonele analizate, prin suprapunerea ortofotoplanurilor obţinute cu aceste tehnologii, cu hărţi anterioare, imagini din satelit şi hărţi Google.

„Vom folosi destul de des softul respectiv şi staţia grafică pentru că astfel obţinem informaţia mai rapid şi mai uşor decât cu deplasări anevoioase în teren şi măsurători complicate sau chiar imposibile”, consideră inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel.

Astfel, Garda Forestieră Suceava este prima instituţie de control silvic din ţară care a luat iniţiativa de a utiliza tehnologiile moderne în combaterea tăierilor ilegale de pădure, dar şi în monitorizarea suprafeţelor forestiere, în cazul unor situaţii deosebite, ulterior Ministerul Mediului luând decizia de a extinde această direcţie şi la alte subunităţi din ţară, inclusiv la cele mai importante Direcţii Silvice.

Noua achiziţie este foarte utilă pentru identificarea suprafeţelor scoase ilegal din fondul forestier, prin simpla fotografiere cu drona a zonelor unde s-a construit, fiind obţinute toate informaţiile fără a fi necesare măsurători anevoioase, la pas.

Pentru exemplificare, Mihai Găşpărel a prezentat un ortofotoplan cu clădiri construite în fond forestier, iar prin suprapunerea imaginilor obţinute cu drona cu cele preluate din satelit, în anii anteriori, au fost identificate şi perioadele în care acestea au fost ridicate.

„Pentru imaginile cu clădirile din pădure a fost necesar un zbor de 15 minute şi jumătate de oră de prelucrare cu staţia grafică, iar informaţiile obţinute sunt foarte complexe, de la perioada în care a fost ridicată, suprafaţa ocupată, dar şi date despre arborii din jur. În acest fel putem identifica orice altă clădire construită în fond forestier, să vedem dacă are aprobarea legală sau nu. Putem vedea 3D ceea ce am filmat, încât se determină uşor înălţimea clădirii, cât şi aria ocupată”, a explicat Mihai Găşpărel.

Softul le permite chiar şi măsurarea exactă a arborilor de la marginea pădurii, cu date precum înălţime şi volum, estimarea tăierilor care au avut loc pe anumite suprafeţe ori pot fi urmărite evoluţiile doborâturilor de vânt sau ale fenomenului de uscare a pădurilor, în cazul unor atacuri de ipide sau din alte cauze.

Softul rusesc, în valoare de câteva mii de euro, a fost achiziţionat după ce au fost testate şi alte variante mult mai costisitoare, dar care s-au dovedit mai greoaie. Acesta foloseşte la maximum toate resursele staţiei grafice pe care s-au dat 25.000 de lei, dar rezultatul e mult mai rapid decât cu softuri similare, mai scumpe, spun cei care l-au testat şi se perfecţionează acum în utilizarea sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Soluţii IT de top folosite de Garda Forestieră Suceava pentru depistarea tăierilor şi construcţiilor ilegale din fondurile forestiere.
 Vizualizări articol: 2793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Soluţii IT de top folosite de Garda Forestieră Suceava pentru depistarea tăierilor şi construcţiilor ilegale din fondurile forestiere5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei