Lucrările de renovare demarate la Gara Ițcani nu se vor finaliza cu siguranță în acest an, iar șansele de a se încheia anul viitor sunt la fel de improbabile. În schimb, ședințele dintre beneficiar, Regionala CFR Iași, constructor, SC Ghenuța SRL Iași, o firmă de casă a reprezentanților de la calea ferată, proiectant, ISPCF București, și cei de la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Suceava curg în ritm amețitor.
Ieri s-a derulat o astfel de ședință, cu reprezentanți de la toate părțile implicate care se plimbau printre cei câțiva muncitori care plimbau o roabă de colo până colo.
Se poate spune că „entuziasmul” era la el acasă, atât în rândul beneficiarilor, cât și al muncitorilor. Oricum, de la demararea lucrărilor, din 2016, și până în prezent, s-au efectuat 15-20% din totalul lucrărilor, iar perspectivele de a se avansa într-un ritm mai bun sunt extrem de mici.
Pentru întreaga lucrare de renovare a Gării Ițcani constructorul a trimis 22 de oameni. Rareori toți odată
De altfel, la toată clădirea Gării Ițcani, SC Ghenuța SRL Iași, firmă care a subcontractat lucrările de la SC Construcții Feroviare Câmpulung Moldovenesc, câștigătorul licitației, a trimis doar 22 de oameni. Și aceia rareori cu toții deodată, pentru că în cele mai multe cazuri s-a lucrat doar cu câte 3-5 muncitori. Având în vedere suprafața care trebuie renovată și numărul de muncitori cu care se lucrează nici nu este de mirare că mai mult se bate pasul pe loc.
Finalul ședinței de ieri are și un verdict care nu prea lasă loc de speranțe în ceea ce privește finalizarea lucrărilor într-un timp rezonabil. Mai exact, din cauza umezelii care s-a descoperit după decopertarea unor zone din clădire, proiectantul a luat decizia de a sista lucrările până la actualizarea proiectului.
Nimeni nu știe cât va dura această operațiune, dar dacă ne uităm și vedem că din lunile de vară a mai rămas prea puțin timp, nu ar fi exclus ca în acest an să nu se mai miște nimic la Gara Ițcani. Poate că acesta era cadoul pe care Regionala CFR Iași a vrut să-l facă sucevenilor cu ocazia Centenarului Marii Uniri. O surpriză uriașă, e drept, dar extrem de neplăcută.
Mai multe probleme identificate și care blochează totul
Până la decizia de întrerupere a lucrărilor, Sorin Trandafirescu, directorul Diviziei Investiții de la Regionala CFR Iași, prezent ieri la Suceava, a explicat problemele care au apărut.
„La bârnele de lemn de la acoperișul peronului s-a făcut o expertiză și s-a constatat că sunt putrezite, așa încât trebuie reconstituite la fel cum erau în momentul în care gara a fost dată în folosință. De asemenea, stâlpii de susținere a bârnelor trebuie verificați pentru a se vedea dacă nu prezintă fisuri, iar cei deteriorați pot fi refăcuți doar de o firmă din Botoșani, singura pe care am descoperit-o că poate realiza astfel de operațiuni. Mai este o problemă și la baza clădirii, în sensul că piatra folosită prezenta umezeală în momentul decopertării, iar cei de la Monumente și Patrimoniu ne-au transmis că trebuie să se usuce, iar la final să rămână în starea inițială, fără tencuială”, a arătat Sorin Trandafirescu.
Lucrările de patrimoniu impun o nouă licitație
Dacă pentru lucrările la clădire, peron și copertina peronului s-a ajuns la concluzia că trebuie sistate momentan, alte lucrări nici nu au început și nici nu vor demara prea curând. Și asta pentru că trebuie executate de firme specializate în lucrări de patrimoniu. Iar asta necesită o nouă licitație.
Mai exact este vorba de intrarea în Gara Ițcani, care trebuie sculptată de un meșter pietrar, operațiune care va dura minimum 6-8 luni. O altă lucrare care va fi prinsă în această licitație este a balconului exterior de la intrarea în clădire, care necesită, de asemenea, lucrări de finețe din partea unui specialist.
O altă parte sensibilă este legată de plafonul din sala de bilete, dar și de casele de bilete în sine, care trebuie realizate din lemn, exact ca acum un secol și ceva.
Gara Ițcani, un pericol public pentru cei care aleg să călătorească prin acest punct
Bugetul total alocat de CFR Infrastructură pentru reabilitarea și modernizarea Gării Ițcani este de 9 milioane de lei.
Clădirea Gării Ițcani este închisă de mai bine de doi ani de zile, iar mai nou, după începerea lucrărilor de decopertare, s-au luat măsuri pentru ca oamenii să nu poată ajunge la peron nici prin lateralele clădirii, pentru a se evita accidentele. Măsurile de protecție nu se prea mai văd în ziua de astăzi, așa încât gara poate fi considerată un pericol public.
Gara Ițcani a rămas și rămâne deschisă traficului feroviar. Accesul spre linii se face prin ruinele fostei terase de la peron. Tot pe acolo se ajunge la Casa de bilete și Postul de Poliție.
Gara Ițcani a rămas în principal deschisă pentru traficul de navetă. Acesta este prezent doar la câteva ore ale zilei, în rest gara fiind aproape pustie.
Gara din Ițcani a fost inaugurată în 1871, în perioada stăpânirii austro-ungare. Ultimele reparații capitale la această clădire, clasificată ca monument istoric, au fost efectuate în anii 1974-1975. De atunci s-au mai făcut, sporadic, doar cârpeli.