Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 165 (6875)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Anchetă DIICOT

Cum acţiona gruparea de contrabandişti care ar fi fost sprijinită de trei poliţişti de frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, monitorizau din luna septembrie a anului trecut gruparea împotriva căreia s-a acţionat luni dimineaţă, în cadrul a 38 de percheziţii, din care 37 pe raza judeţului Suceava, una vizând sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brodina.

În perioada de monitorizare a grupării şi de documentare a activităţii infracţionale, septembrie 2017 - iunie 2018, au fost efectuate opt capturi, în cantitate de 148 de baxuri (aproximativ 74.000 de pachete).

Ieri, procurorii au formulat nouă propuneri de arestare preventivă, în timp ce faţă de doi inculpaţi, după 24 de ore de arest, s-a luat direct măsura controlului judiciar.

Printre suspecţii puşi deocamdată sub acuzare nu se numără şi poliţişti de frontieră. Totuşi, există trei poliţişti de frontieră despre care sunt date că au sprijinit activitatea grupării infracţionale. Anchetatorii nu au detaliat în ce ar fi constat acest sprijin, însă se pare că ar fi vorba de suspiciuni că unii poliţişti nu îşi îndeplineau atribuţiile de serviciu. Rămâne de văzut dacă va putea fi probat faptul că aceştia aveau vreo legătură directă cu membrii grupării, însă cert este că suspiciuni în acest sens sunt. 

 

19 autoturisme, majoritatea de teren, ridicate la percheziţii

Din cercetările efectuate de procurorii DIICOT şi poliţiştii Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Economice al poliţiei judeţene, cu suportul tehnic al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Suceava, a rezultat că grupul infracţional era structurat pe trei paliere, de la introducerea în ţară de baxuri cu ţigări peste fâşia verde, plasarea lor în depozite provizorii şi livrarea către intermediari, care le transportau la beneficiari. Ca la toate grupările, există şi o componentă ucraineană, care venea cu marfa în zonele de frontieră.  

În cadrul percheziţiilor de luni au fost ridicate 13.389 de pachete de ţigări, sume importante de bani (63.600 de lei şi 10.250 de euro), peste o sută de telefoane mobile, cartele telefonice, laptopuri, înscrisuri, acte, staţii de emisie recepţie, 11 comprimate care ar putea fi ecstasy.

Ce atrage atenţia cel mai mult este însă că de la suspecţii de contrabandă au fost ridicate 19 autoturisme, majoritatea maşini de teren, înmatriculate în Marea Britanie. Mare parte dintre maşini au ajuns în curtea Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava.

 

Inculpaţii acuzaţi că erau în prima linie la preluarea ţigărilor

Gheorghe Polec, zis „Ghiţă”, în vârstă de 33 de ani, din Ulma, cu antecedente penale, este acuzat că avea rolul de a prelua importante cantităţi de ţigarete de la furnizorii ucraineni, care au fost introduse în ţară peste aşa-numita frontieră verde aferentă localităţilor Lupcina şi Costileva, de a le depozita, transporta şi vinde către beneficiari de încredere, apelând la serviciile altor membri ai grupului.

Tiberiu Olexiuc, zis „Tibi”, în vârstă 25 de ani, din satul Nisipitu, comuna Ulma, este acuzat şi el că avea rolul de a prelua importante cantităţi de ţigări de la furnizorii ucraineni, care erau introduse în ţară pe raza localităţilor Lupcina şi Costileva. Urma depozitarea, transportul şi vânzarea ţigărilor către beneficiari de încredere.

Traian Torac, în vârstă de 40 de ani, din comuna Ulma, cu antecedente penale, a fost interceptat în timp ce coordona cărăuşi şi introducea baxuri de ţigări, susţin procurorii.

 

Multe dintre ţigări ajungeau la Vicovu de Sus

Gheorghe Costil, zis „Ghiţă”, în vârstă 30 de ani, din satul Costileva, comuna Ulma, este acuzat că avea rolul de a introduce în ţară importante cantităţi de ţigarete, marfa ajungând la beneficiari de încredere pe raza judeţului Suceava şi cu precădere la Vicovu de Sus

Un amănunt interesant este ţigările era vândute de membrii grupării către beneficiari cu 3,6-3,7 lei pachetul.

 

Un minor de 16 ani, supraveghetor de trasee şi informator privind apariţia maşinilor de poliţie 

În cadrul grupării este pus sub acuzare şi un minor, Petru C., în vârstă de 16 ani, de la Nisipitu - Ulma. Procurorii au date că acesta avea rolul de a supraveghea traseele pe care membrii grupului au introdus şi transportat ţigaretele peste frontiera verde, la Lupcina şi Costileva, furnizând membrilor grupului infracţional, în timp real, datele privind locurile prin care se deplasau autospecialele de poliţie, în scopul asigurării conspirativităţii activităţilor infracţionale.  

Un alt suspect pus sub acuzare, Ionuţ Romeo Pascal, în vârstă 20 de ani, din Costileva - Ulma, este acuzat şi el că avea rolul de a introduce în ţară importante cantităţi de ţigarete şi de a le transporta şi valorifica către beneficiari de încredere, cu precădere la Vicovu de Sus.

Vasile Breabăn, în vârstă de 21 de ani, Vicovu de Sus, este acuzat că avea rolul de a prelua şi transporta importante cantităţi de ţigarete de la furnizorii care le introduceau în ţară, după care se ocupa de depozitarea intermediară şi ulterior valorificarea mărfii către clienţi de încredere.

 

O parte din ţigări erau pentru piaţa neagră din Bucureşti 

Un alt nume important în dosar este cel al lui Iosif Mironescu, zis „Bighi”, în vârstă de 31 de ani, Vicovu de Sus, cu antecedente penale. Acesta este acuzat că a preluat şi transportat ţigări de la furnizori de la nivelul de introducere, se ocupa de depozitarea intermediară şi livrarea către beneficiari de încredere de pe raza judeţului Suceava, care la rândul lor le-au valorificat către alţi beneficiari de pe raza municipiului Bucureşti sau din proximitate.

Ovidiu Alexandru Cazac, în vârstă de 21 de ani, din Bădeuţi - Milişăuţi, este acuzat că prelua importante cantităţi de ţigarete, cu precădere de la Iosif Mironescu, şi pe care, prin intermediul tatălui său, le transporta şi valorifica către beneficiari din proximitatea municipiului Bucureşti.

Cornel Olexiuc, în vârstă de 23 de ani, zis „Grasu”, din Nisipitu - Ulma, este acuzat că prelua importante cantităţi de ţigări de la membrii grupului, în special de la Gheorghe Polec, zis „Ghiţă”, pe care le transporta şi valorifica către beneficiari de încredere.

 

Judecătorii au respins toate propunerile de arestare

După 24 de ore de arest, procurorii au luat măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii Petru C., minorul de 16 ani, şi Cornel Olexiux.Faţă de alţi nouă, procurorii DIICOT au solicitat, ieri, Tribunalului Suceava, măsura arestului preventiv.

Magistraţii de la Tribunalul Suceava au respins ca neîntemeiate toate cele nouă propuneri de arestare. Totodată, judecătorii au stabilit că măsura controlului judiciar este suficientă. Gheorghe Polec, Tiberiu Olexiuc, Traian Torac, Gheorghe Costil, Ionuţ Romeo Pascal, Vasile Breabăn, Iosif Mironescu şi Ovidiu Alexandru Cazac au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Procurorii DIICOT vor face apel împotriva deciziei Tribunalului Suceava, o decizie finală privind măsurile preventive urmând a fi luată de Curtea de Apel Suceava.

Un al nouălea inculpat, Mihai George Balan, în vârstă de 23 de ani, este singurul care s-a întors aseară după gratii, el fiind deja arestat preventiv pentru o altă faptă legată de contrabandă. Acesta este acuzat de ultraj, vătămare corporală, contrabandă şi de mai multe infracţiuni din domeniul rutier după ce, la începutul lunii iulie, un echipaj de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina a încercat să oprească un autoturism marca Jaguar înmatriculat în Marea Britanie la volanul căruia s-ar fi aflat Balan.Conducătorul maşinii a ignorat semnalele poliţiştilor de frontieră, mai mult, în încercarea de a scăpa de oamenii legii a acroşat un agent de poliţie. Fugarul a abandonat şi incendiat maşina, fiind ulterior identificat în persoana lui Mihai George Balan.

Acţiunea de mare amploare împotriva contrabandiştilor s-a desfăşurat şi cu sprijinul poliţiştilor de la structurile de combatere a crimei organizate din Suceava, Botoşani, ale Direcţiei Generale Anticorupţie, şi cu efective importante de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău.

Toţi cei amintiţi în acest material se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

 

Poliţişti de frontieră de la Brodina, victime ale contrabandiştilor

Pentru o imagine corectă asupra a ceea ce se întâmplă la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina, în contextul suspiciunilor faţă de trei dintre lucrători, trebuie spus că cele mai multe capturi făcute în ultimele luni de la membri ai grupării au fost realizate de poliţişti de frontieră de la acestor sector.

În timpul acestor activităţi împotriva contrabandiştilor, la începutul lunii iulie, după cum am detaliat în material, un poliţist de frontieră de la Sectorul Brodina a fost lovit intenţionat cu maşina de un contrabandist care încerca disperat să scape.

Tot recent, în ultimele luni, maşina unei poliţiste de frontieră a fost distrusă cu parii, iar garajul unui poliţist de frontieră de la Brodina a fost incendiat. Acţiunile sunt în mod cert răzbunări faţă de poliţişti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum acţiona gruparea de contrabandişti care ar fi fost sprijinită de trei poliţişti de frontieră.
 Vizualizări articol: 8538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cum acţiona gruparea de contrabandişti care ar fi fost sprijinită de trei poliţişti de frontieră5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei