Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 105 (6815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Paza cu agenţi de la firme private costă Primăria Suceava aproape jumătate faţă de paza cu poliţişti locali

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Paza cu firme private de profil la obiective ale Primăriei Suceava este mai ieftină decât dacă ar fi asigurată cu poliţişti locali. Acesta este motivul pentru care municipalitatea a renunţat la serviciile Poliţiei Locale pentru asigurarea pazei la parcul Tătăraşi şi a preferat să încheie contract pentru un an de zile cu firma SGPI Security Bucureşti, selectată prin Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Ora de muncă a agenţilor care vor asigura paza la cele două posturi din parcul Tătăraşi, la teatru, la adăpostul de câini şi la Cimitirul Pacea este plătită de Primăria Suceava cu 9,5 lei. Asta în timp ce pentru ora de muncă a unui poliţist local plăteşte între 18,7 lei şi 37,9 lei. Suma reiese din raportarea salariului de bază+norma de hrană (32 de lei/zi) a unui poliţist local, la cele 168 de ore/lună, din contractul de muncă, fără a lua în calcul sporurile pentru funcţiile pe care sunt încadraţi (şefi serviciu, şefi birou etc.).

Cel mai mic salariu de bază pentru un poliţist local de clasa III, cu studii medii, debutant, este de 2.152 de lei, urcând până la 3.625 de lei pentru cel încadrat ca superior.

Poliţiştii locali de clasa II (cei cu studii de scurtă durată) au un salariu minim, în cazul unui debutant, de 2.245 de lei, crescând până la 3.638 de lei, dacă sunt încadraţi cu grad profesional superior.

Un poliţist local de clasa I (studii superioare) câştigă 3.044 de lei ca debutant, ajungând până la 5.383 de lei ca superior – adică 3.140 de lei net.

La aceste venituri de bază se adaugă sporurile legale şi norma de hrană de aproximativ 1.000 de lei lunar.

Întrebat de ce a fost nevoie de contractarea serviciilor de pază private la primărie, în condiţiile în care oraşul are serviciu de poliţie locală, noul director al Poliţei Locale a Primăriei Suceava, Ovidiu Doroftei, a declarat că paza cu firme private este „mai ieftină şi mai eficientă” şi că lucrează la optimizarea activităţii Poliţiei Locale, în sensul concentrării pe asigurarea liniştii şi ordinii publice şi nu pe pază.

 

Poliţia Locală Suceava are 123 de angajaţi

În municipiul reşedinţă de judeţ Poliţia Locală are 123 de angajaţi, cu tot cu cei doi directori. Circa o treime dintre ei sunt blocaţi în posturi de pază fixe.

Potrivit directorului Doroftei, cei mai mulţi, 75, lucrează la cele două servicii de ordine publică – unul pentru cartierele Burdujeni şi Iţcani şi unul pentru restul oraşului, respectiv 29 şi 46 de oameni. Pe aceste servicii sunt câteva puncte de pază fixe, asigurate în regim de muncă de 8 ore la Bazar şi la piaţa angro, cu câte doi poliţişti, şi puncte de pază cu continuitate, ceea ce înseamnă 4-7 poliţişti: la sediul primăriei din Burdujeni - 5 oameni; Primăria Suceava - 6-7 poliţişti; Cimitirul Pacea Nou – 4; parcările subterane – 5, acestea din urmă fiind atât cu punct fix, cât şi cu patrulă în zona centrală. 

În ceea ce priveşte patrulele, potrivit lui Doroftei, cele auto sunt asigurate de 12 poliţişti în Burdujeni-Iţcani şi de 12 poliţişti în celelalte cartiere. „Patrula auto are activitate 24 de ore din 24, în echipaje de doi poliţişti. Cele pedestre sunt asigurate de 8 poliţişti, care lucrează în schimburi. Asigurăm oameni şi în patrulele mixte cu jandarmii şi poliţia municipală, cu 2 poliţişti pentru Burdujeni şi Iţcani şi 5 pentru celelalte cartiere”, a declarat Ovidiu Doroftei.

La serviciul care se ocupă de circulaţia pe drumurile publice lucrează 11 poliţişti, dintre care 3 sunt în echipele mixte, unul pe strada Universităţii, 6 în patrula auto, care lucrează în schimburi de câte doi.

La serviciul de disciplină în construcţii sunt 5 poliţişti locali, la controlul activităţilor comerciale – 5, la protecţia mediului, unde au printre atribuţii verificarea respectării normelor de igienă şi curăţenie în parcuri, terenuri de joacă, alte locuri publice – 6 poliţişti locali. La dispecerat/supraveghere video sunt 7 (la primărie, sediul poliţiei locale), la serviciul evidenţă persoane, instruire şi administrativ sunt 4 poliţişti locali şi 2 funcţionari contractuali. Aceştia din urmă asigură, după cum a spus şeful lor, munca de secretariat, protecţia muncii, ocupă un post de şofer şi unul de magazioner.

Traseele de patrulă auto şi pedestre sunt aprobate de Consiliul Local Suceava. Cele pedestre ar trebui să asigure zona centrală, până la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Catedrală, iar cele auto, cartierele Obcini şi George Enescu. Poliţiştii locali de la serviciul din Burdujeni asigură acest cartier, Burdujeni - sat şi Iţcani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paza cu agenţi de la firme private costă Primăria Suceava aproape jumătate faţă de paza cu poliţişti locali.
 Vizualizări articol: 3895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Paza cu agenţi de la firme private costă Primăria Suceava aproape jumătate faţă de paza cu poliţişti locali2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei