Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 105 (6815)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Anchetă

Patronii firmei Duo Mat Retail, cercetaţi pentru delapidare şi fals sub control judiciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Administratorii firmei Duo Mat Retail SRL din Suceava, Daniel Mihail Creţu şi Iuliana Nimigean, sunt cercetaţi de procurori sub acuzaţia de delapidare şi fals, după ce din gestiunea firmei Duo Mat Retail au dispărut 1.700.000 de lei. Cercetările arată că banii au fost fraudaţi de la circa 150 de clienţi ai firmei, care au reclamat că au plătit contravaloarea materialelor de construcţii în timpul anului trecut, neprimind până la această dată nimic în schimbul banilor.

În urma unor percheziţii la domiciliile celor doi şi la sediile administrate de ei au fost confiscate mai multe bunuri şi acte, ei fiind reţinuţi joi seara pentru 24 de ore, pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, bancrută frauduloasă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ieri după-amiază au fost audiaţi de procurorii parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, care au luat decizia cercetării acestora sub control judiciar.

 

Scandalul de la firma Duo Mat a izbucnit cu un an în urmă

Scandalul de la firma Duo Mat Retail a început la mijlocul lunii mai a anului trecut. Cumpărătorii au achitat sumele pentru achiziţionarea unor materiale de construcţii la casieria depozitului Duo Mat din cartierul Iţcani, au primit factură şi chitanţă, după care au aşteptat livrarea materialelor acasă, aşa cum li s-a promis. Văzând că marfa nu mai ajunge, clienţii au revenit la firmă după câteva zile, dar directorul de vânzări al firmei i-a tot amânat de pe o zi pe alta, pe motiv că nu au încă marfa pe stoc, că e stricată maşina etc.

La câteva zile de la efectuarea plăţii, clienţii amânaţi de administratorii firmei au revenit la poarta depozitului, care era închisă şi pe care apărea o inscripţie cu ”Inventar”. Văzând că lucrurile nu se pot rezolva omeneşte, clienţii păgubiţi au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Plângeri au fost înregistrate şi la poliţie, oamenii legii demarând cercetările. Clienţii înşelaţi deţin facturi şi chitanţe emise de firma Duo Mat Retail, prin care pot dovedi că au achitat contravaloarea materialelor de construcţii, neprimind nimic în schimb. Sumele plătite de fiecare din aceştia sunt destul de mari, mergând de la circa 2.000 de euro şi până la zeci de mii de euro.

 

O nouă firmă cu aceeaşi activitate, după ce Duo Mat a intrat în insolvenţă

Problemele la firma Duo Mat, ai cărei administratori sunt fraţii Daniel Mihail Creţu şi Cornel Creţu, au apărut odată cu intrarea ei în insolvenţă, ei fiind obligaţi la plata unei sume de 34,5 milioane de lei în urma unei decizii a Tribunalului Suceava, după ce lichidatorul s-a îndreptat împotriva acestora pentru recuperarea unor creanţe. Între timp, în încercarea de a continua acelaşi tip de afaceri, Daniel Mihail Creţu şi Iuliana Nimigean, o fostă angajată, au înfiinţat firma Duo Mat Retail, care a funcţionat în acelaşi sediu, până au apărut probleme legate de datorii acumulate faţă de administratorul spaţiilor ocupate de firmă, neînţelegeri soldate cu un sechestru pe materialele de construcţii aflate în stoc, aparţinând noii societăţi. O parte din aceste materiale de construcţii, conform cercetărilor efectuate, ar fi fost tocmai cele care trebuiau livrate clienţilor care le achitaseră în avans.

 

Poliţiştii au demarat cercetările, stabilind o valoare imensă a prejudiciului

Cercetările au demarat în urmă cu câteva luni, o parte importantă a acestora constând în calcularea prejudiciului creat prin această delapidare. În urma calculelor minuţioase s-a ajuns la concluzia că suma delapidată este de 1.700.000 de lei, cu care au fost fraudaţi cei circa 150 de clienţi ai firmei. În timpul cercetărilor şi audierii lui Daniel Mihail Creţu şi a Iulianei Nimigean, poliţiştii au constatat că cei 1.700.000 de lei au dispărut din conturile firmei Duo Mat Retail, principali suspecţi fiind tocmai cei doi administratori, care au fost acuzaţi de delapidare şi fals.

 

Percheziţii la domicilii şi la sediile firmei, cei doi administratori fiind reţinuţi 24 de ore

În urma cercetărilor întreprinse, poliţiştii au emis cinci mandate de percheziţii în cadrul dosarului deschis pentru delapidare, bancrută frauduloasă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, infracţiuni comise în perioada ianuarie 2016 - mai 2017, când din gestiunea firmei au dispărut cei 1.700.000 de lei. Joi s-au făcut percheziţii la domicilii şi sediile firmei, fiind ridicate telefoane mobile, bijuterii, două laptopuri şi harduri externe, precum şi mai multe documente. De asemenea, în cursul aceleiaşi zile, cei doi administratori au fost reţinuţi în arest pentru 24 de ore, în urma emiterii a două ordonanţe de reţinere pe numele lor.

 

Administratori cercetaţi în continuare sub control judiciar

Vineri la prânz, cei doi administratori ai firmei Duo Mat Retail au fost audiaţi de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. Avocaţii celor doi oameni de afaceri, Laurian Ostaficiuc şi Sebastian Sofroni, ne-au declarat în urma întâlnirii cu procurorii: „Măsura reţinerii a fost una lipsită de finalitate, în ceea ce priveşte ocrotirea interesului general şi a bunei desfăşurări a procesului penal. Astăzi s-a pus în mişcare acţiunea penală, iar clienţii s-au prevalat de dreptul de a nu da declaraţii în această fază. Vom face o cerere pentru a lua la cunoştinţă despre conţinutul dosarului şi ulterior să ne precizăm o poziţie în legătură cu acuzaţiile aduse.”

Procurorii au hotărât continuarea cercetărilor faţă de cei doi, sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, măsură care nu va fi contestată momentan de către avocaţi. În acelaşi timp reprezentanţii Parchetului au dispus sechestru pe toate bunurile aparţinând celor doi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronii firmei Duo Mat Retail, cercetaţi pentru delapidare şi fals sub control judiciar.
 Vizualizări articol: 6825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Patronii firmei Duo Mat Retail, cercetaţi pentru delapidare şi fals sub control judiciar5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei