Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 46 (6756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Iarnă grea

Strat de zăpadă de minim 80 de cm şi temperaturi resimţite de aproape minus 50 de grade în munţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Episodul de iarnă de la finalul lunii februarie este unul extrem de agresiv. Temperaturile au scăzut în noaptea de duminică spre luni până la minus 29 de grade Celsius în zona Poiana Stampei, în timp ce la Suceava mercurul a coborât la minus 15 grade Celsius.

În zona de munte lucrurile sunt departe de a se fi domolit, motiv pentru care reprezentanţii Serviciului Salvamont Suceava fac apel la toţi cei care au intenţia de a merge pe munte să dea dovadă de prudenţă şi să renunţe la astfel de intenţii, cel puţin în această săptămână.

De exemplu, în masivul Rarău s-au înregistrat minus 26 de grade Celsius, iar în Călimani temperatura a ajuns la minus 25 de grade, dar din cauza vântului temperatura resimţită a fost de aproape minus 50 de grade Celsius.

Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava, a explicat că stratul minim de zăpadă din munţi este de 80 de cm, în timp ce în foarte multe zone ajunge la 2-3 metri, iar acolo unde a zăpada a fost viscolită poate ajunge şi la 4-5 metri.

„Riscul de avalanşă este de 4 spre 5, deci extrem de ridicat. Nu recomand nici celor foarte bine echipaţi şi care au experienţă pe munte să plece la drum în această perioadă. Pe lângă riscul de avalanşe pot apărea şi alte fenomene meteo care să reducă foarte mult vizibilitatea, ceea ce sporeşte riscul de producere a accidentelor”, a arătat Voicu Raia.

În cazul în care turiştii pleacă totuşi pe munte, reprezentanţii Salvamont Suceava le cer să anunţe acest lucru la numerele de telefon 0745/313052  şi 0725826668 (0salvamont), iar pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă să apeleze la 112.

Voicu Raia a mai menţionat că timpii de mers chiar şi pentru traseele simple se dublează practic din cauza stratului de zăpadă foarte mare. El a dat ca exemplu traseul triunghi roşu dintre Rusca şi cabana Giumalău, care se parcurge acum în 5-6 ore, în timp ce în condiţii normale durează 2-3 ore.

Cât priveşte circulaţia pe Transrarău, aceasta rămâne închisă pe tronsonul Chiril. Drumul prin Pojorâta a fost deszăpezit ieri, dar chiar şi în aceste condiţii nu este indicat pentru deplasarea maşinilor, mai ales că este posibil să cadă şi alte ninsori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Strat de zăpadă de minim 80 de cm şi temperaturi resimţite de aproape minus 50 de grade în munţi.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strat de zăpadă de minim 80 de cm şi temperaturi resimţite de aproape minus 50 de grade în munţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei