Alianța Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, structură la care sunt afiliați peste 8.500 de angajați din școlile din județ, organizează un referendum în rândul membrilor săi cu privire la boicotarea simulării examenelor naționale, programate pentru luna martie. Prof. Giani Leonte, liderul ASI Suceava, a precizat că „luni am declanșat procedura. Colegii își vor exprima opțiunea «Da» sau «Nu», într-un tabel, cu semnătură. Participă la referendum atât profesori, cât și personal auxiliar și nedidactic. Aceștia trebuie să-și asume semnătura”. Centralizarea opțiunilor membrilor de sindicat va fi finalizată joi, cel târziu vineri. Referendumul are loc în toate județele din țară, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
„Conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că, în acest moment, este nevoie de implicarea tuturor salariaților din învățământul preuniversitar de stat, indiferent de apartenența sindicală, pentru a reuși în demersurile noastre. Numai prin unitate deplină vom reuși!Boicotarea simulării examenului de evaluare națională din perioada 5-7 martie 2018 și a simulării examenului de bacalaureat național, din perioada 19-22 martie 2018, este altă formă de protest, menită să atragă atenția asupra gravității problemelor din educație, dar și asupra stării de nemulțumire din rândul salariaților. Ținând cont de acestea, vor continua acțiunile de pichetare ale sediilor instituțiilor care au atribuții în rezolvarea problemelor existente”, transmit reprezentanții FSLI.
Protestele vor continua
Giani Leonte a mai arătat că sindicatele continuă demersurile de la București, următoarea pichetare fiind programată pentru miercuri, la sediul PSD din București, unde liderii sindicali doresc să aibă o discuție cu președintele partidului, Liviu Dragnea.
Săptămâna trecută, membri de sindicat afiliați la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ au pichetat sediul Ministerului Muncii, iar o delegație a conducerii FSLI a înaintat ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, o listă de revendicări și a purtat o discuție pe marginea acesteia.
Printre solicitările membrilor de sindicat au fost: soluționarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, rezolvarea modului de calcul al sporurilor și indemnizațiilor care li se cuvin salariaților, rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.
Pe fondul nemulțumirilor față de rezultatul discuțiilor de la Ministerul Muncii, tot săptămâna trecută, membrii Colegiului Național al Liderilor și aproximativ 100 de membri de sindicat au fost la sediul Partidului Social Democrat pentru a depune lista de probleme, cu speranța că va avea loc o întâlnire cu președintele partidului, Liviu Dragnea, însă, singura persoană prezentă la sediul PSD a fost un consilier.
„Având în vedere solicitările membrilor de sindicat afiliați la FSLI, transmise Executivului, dar și partidelor aflate la guvernare, pentru a căror rezolvare este nevoie de soluții urgente și nu de promisiuni de rezolvare în anii următori, conducerea Federației Sindicatelor Libere din învățământ consideră că, în acest moment, este nevoie de unitate și implicarea tuturor salariaților din învățământul preuniversitar”, au mai arătat reprezentanții FSLI.