Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 7 (6717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Implicare

Noile generaţii de ingineri silvici, ajutate de echipamentele performante cu care a fost dotat Laboratorul de Biometrie Forestieră de la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Dotările tehnice de care dispune Laboratorul de Biometrie Forestieră de la USV -  unul dintre cele mai performante laboratoare din Europa de Est, se dovedesc a fi de mare ajutor viitoarelor generaţii de ingineri silvici, pentru realizarea de proiecte importante şi inovatoare, precum identificarea rapidă şi neinvazivă a arborilor care reprezintă pericol – utilă mai ales în comunităţile urbane, dar şi inventarierea rapidă a arborilor de pe anumite suprafeţe de pădure, funcţie necesară mai ales în cazul pădurilor virgine.

„Viziunea noastră a fost de a dezvolta un laborator de cercetare performant în domeniul biometriei forestiere. Visul a devenit realitate datorită accesării de fonduri de cercetare prin proiecte naţionale şi internaţionale, dar şi prin sponsorizări oferite cu generozitate de compania Holzindustrie Schweighofer. Ne-am concentrat atenţia asupra reconstituirii climatului şi a modului în care pădurea a reacţionat la schimbările climatice şi condiţiile de mediu din ultimii 1.000 de ani. Am achiziţionat un sistem modern de inventariere a pădurilor naturale, FieldMap, cu mai multe componente, precum un Rangefiender, care măsoară distanţa şi orientarea, un Criterion care măsoară diametre pe trunchi, dar şi un tomograf pentru arbori”, a explicat dr. ing. Cătălin Roibu, şeful Laboratorului de Biometrie Forestieră din cadrul USV.

Tomograful pentru arbori determină calitatea interioară a lemnului, printr-o metodă neinvazivă, încât se pot determina zonele de putregai din trunchi, fără a doborî acel arbore.

„Utilizând aceste echipamente am putut veni în sprijinul comunităţii locale realizând un proiect pentru identificarea arborilor puternic degradaţi, în vederea reamenajării unui parc din Capitală. Astfel au fost identificaţi arborii care prezentau pericol şi au fost eliminaţi din parcul respectiv”, a precizat doctorand inginer Andrei Mursa.

Educaţia reprezintă pentru Holzindustrie Schweighofer, alături de sfera socială, domeniul sănătăţii şi al mediului, unul dintre pilonii centrali ai programului de responsabilitate socială. 

Tocmai de aceea, pe lângă dezvoltarea şcolii profesionale din Moineşti (jud. Bacău) şi a programului ,,Şcoală după şcoală” din Reci (jud. Covasna), dar şi prin sprijinirea studenţilor merituoşi prin programul de burse derulat în trei din cele mai importante centre universitare (Suceava, Braşov şi Cluj), Holzindustrie Schweighofer îşi aduce o contribuţie majoră şi la dotarea cu echipamente de ultimă generaţie a laboratoarelor de cercetare ale facultăţilor de silvicultură din ţară.

La Suceava, în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”,unde funcţionează unul dintre cele mai performante laboratoare de biometrie forestieră din Europa de Est, compania a contribuit, în ultimii ani, la achiziţionarea mai multor instrumente moderne în valoare de peste 35.000 de euro, ce sunt folosite atât de studenţi, cât şi de cadrele didactice în activitatea lor continuă de învăţare, cercetare, inovare şi dezvoltare.

„Studenţii din cadrul ciclurilor de licenţă, masterat şi doctorat au posibilitatea să folosească aceste echipamente în realizarea lucrărilor necesare pentru finalizarea studiilor”, a adăugat Cătălin Roibu.

Practic, baza materială modernă, obţinută şi cu sprijinul celor de la Holzindustrie Schweighofer, reprezintă un punct de plecare pentru performanţe înalte în domeniul cercetării, dar şi în proiecte inovatoare, cu aplicabilitate imediată în beneficiul comunităţii locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noile generaţii de ingineri silvici, ajutate de echipamentele performante cu care a fost dotat Laboratorul de Biometrie Forestieră de la USV.
 Vizualizări articol: 1881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Noile generaţii de ingineri silvici, ajutate de echipamentele performante cu care a fost dotat Laboratorul de Biometrie Forestieră de la USV5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei