Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 7 (6717)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Constatare

Lacune grave în dosarul care vizează acuzaţiile faţă de doi medici suceveni şi Spitalul Bethesda

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un judecător de la Tribunalul Suceava a constatat că dosarul în care au fost trimişi în judecată doi medici şi Spitalul Bethesda a fost făcut pe genunchi. Deşi au avut termen pentru a remedia erorile, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava nu au considerat că ar fi în culpă şi nu au  ridicat nici un deget. În final, judecătorul a dispus restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, explicând în motivare şi care sunt motivele pentru care procurorii trebuie să mai pună osul la muncă încă o dată.

„Se constată neregularitatea sesizării instanţei, neregularitate decurgând pe de o parte din nedescrierea în actul de sesizare a acuzaţiilor aduse inculpaţilor într-un mod susceptibil de a învesti în mod legal instanţa, iar pe de altă parte ca o consecinţă a nerespectării dreptului la apărare al inculpaţilor în timpul urmăririi penale”, se arată în motivarea de la Tribunalul Suceava.

 

Trimişi în judecată pentru ucidere din culpă

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava i-au trimis în judecată pe medicii Dinu Bolohan şi Ruslan Gorceag pentru ucidere din culpă. Pentru aceeaşi infracţiune a fost sesizată instanţa de judecată şi în cazul SC Bethesda SRL Suceava, reprezentată prin Ştefan Puşcaşu.

Ancheta în acest caz a început în anul 2010, când o femeie operată în spitalul privat a murit după puţin timp, în urma survenirii unor complicaţii. Ancheta a fost una foarte complexă, fiind realizate mai multe expertize medicale de specialitate, iar dosarul a fost închis şi redeschis la un moment dat.

În cele din urmă, concluzia procurorului de caz, bazată pe expertize de specialitate, a fost că medicii care s-au ocupat de pacientă nu au folosit toate mijloacele de investigaţie şi nu au acţionat adecvat cazului, astfel că medicii şi persoana juridică Bethesda au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.

Totuşi, magistratul de la Tribunalul Suceava nu este de acord în totalitate cu aspectele menţionate în rechizitoriu, ba, în unele cazuri, are opinii total diferite, care vin în apărarea medicilor.

 

Nu s-a spus ce dispoziţii ar fi încălcat medicii Bolohan şi Gorceag

În actul de sesizare a instanţei se reţine că medicii Dinu Bolohan şi Ruslan Gorceag „nu au folosit toate mijloacele de investigaţie pe care le aveau la dispoziţie şi nu au adoptat o conduită medicală postoperatorie adecvată, raportată la condiţia medicală a victimei, în vederea decelării prompte a instalării şocului hemoragic sever”. Judecătorul a constatat însă că procurorul de caz nu a indicat mijloacele de investigaţie pe care cei doi medici le aveau la dispoziţie şi nu le-au folosit şi nici care era conduita medicală postoperatorie adecvată.

„În rechizitoriu, nu se reţine o situaţie de fapt cu privire la care a fost conduita medicală a celor doi inculpaţi nici după efectuarea primei operaţii şi nici după efectuarea celei de-a doua intervenţii chirurgicale la Spitalul Bethesda. Totodată, nu s-a reţinut care sunt dispoziţiile legale sau protocoalele instituţiei sanitare care reglementează activitatea medicală pentru care inculpaţii Bolohan Dinu şi Gorceag Ruslan au fost trimişi în judecată, dispoziţii pe care aceştia nu le-ar fi respectat”, se arată în motivarea judecătorului de Cameră Preliminară de la Tribunalul Suceava.

Suplimentar, s-a mai ajuns la concluzia că faptele imputate s-ar fi petrecut în perioada 4-7 august 2010, dar de pe 6 august 2010 cazul a fost preluat de o altă echipă de medici, care a efectuat şi o altă  intervenţie chirurgicală.

Pe de altă parte, nici Avizul Comisiei Superioare Medico-Legale din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, depus de procurori la dosar, nu indică vreo vinovăţie a celor doi medici, concluziile fiind următoarele: „Nu credem că dosarul prezentat reflectă cu exactitate toate aspectele cazului, în special în primele 12 ore postoperator (prima operaţie)”.

 

Eroarea comisă în ceea ce priveşte „inculpatul SC Bethesda SRL Suceava”

Un caz aparte este cel al managerului Spitalului Bethesda, medicul Ştefan Puşcaşu. Pe 15 decembrie 2016, acestuia i s-a comunicat că este inculpat pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă şi că are o serie de drepturi şi obligaţii. Chiar dacă pe tot parcursul audierii s-a folosit sintagma „inculpat Puşcaşu Ştefan”, la final, pe procesul verbal, apare semnătura „inculpat SC Bethesda SRL Suceava, prin reprezentant legal Puşcaşu Ştefan”.

„Judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de control judiciar apreciază că trebuie înlăturat orice echivoc cu privire la persoana faţă de care au fost îndeplinite aceste acte, conţinutul acestora relevând că actele s-au îndeplinit faţă de persoana fizică Puşcaşu Ştefan şi nu faţă de inculpata persoană juridică SC Bethesda SRL Suceava”, se arată în motivarea judecătorului de la Tribunalul Suceava.

Ca urmare, magistratul de Cameră Preliminară a dispus anularea procesului verbal de aducere la cunoştinţă a calităţii de inculpat a lui Ştefan Puşcaşu şi declaraţia de inculpat dată de aceeaşi persoană, „anulare ce are ca şi consecinţă faptul că inculpatei persoană juridică SC Bethesda SRL Suceava nu i-au fost aduse la cunoştinţă drepturile în calitate de inculpat şi nu a fost audiată în această calitate”.

 

Femeia decedată fusese operată de fibrom uterin

La data de 9 august 2010, Poliţia municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale, a primit o sesizare cu privire la faptul că în data de 7 august, o pacientă internată de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava a decedat ca urmare a unor complicaţii survenite după o intervenţie chirurgicală. Primele cercetări ale poliţiei au arătat că femeia a murit la puţin timp după ce a fost transferată de la Spitalul Bethesda, unde fusese operată. Din datele adunate ulterior la dosar a rezultat că pacienta, P.M.G., a fost internată în spitalul privat pe data de 4 august 2010, unde a fost operată ulterior de fibrom uterin. Aceasta a fost operată de medicul ginecolog Dinu Bolohan, care a făcut echipă cu medicul anestezist Ruslan Gorceag.

Operaţia a decurs normal, fapt care rezultă din toate anchetele care s-au făcut, însă problemele au apărut postoperator. Un şoc hemoragic sever a avea să-i fie fatal femeii după intervenţia chirurgicală.

 

Pacienta care a murit era rudă cu doctorul Puşcaşu: „Pot să vă asigur că operaţia a fost făcută ca la carte”

În momentul trimiterii în judecată s-a luat legătura şi cu managerul Bethesda, medicul chirurg Ștefan Puşcaşu. Acesta a respins acuzaţiile din dosar şi consideră că orice medic specialist îi poate da dreptate.

El a explicat că pacienta, care era chiar cumnata sa, a fost operată de fibrom uterin, iar evoluţia imediat postoperatorie a fost favorabilă. Femeia s-a trezit din anestezie şi a vorbit cu medicii şi rudele. Complicaţiile au apărut brusc, pe fondul unei coagulări vasculare diseminate.

„Pacienta a suferit o tulburare de coagulare care nu putea fi diagnosticată sau anticipată preoperator. Pot să vă asigur că operaţia a fost făcută ca la carte, pacienta fiind atent monitorizată. Din punct de vedere profesional nu s-a greşit cu nimic”, este punctul de vedere al managerului de la Bethesda. El a arătat că în toată literatura de specialitate sunt cazuri care se situează deasupra resurselor medicale, în care pur şi simplu nu se mai poate face nimic.

Medicul a mai ţinut să precizeze că acesta a fost primul şi singurul caz de deces în zece ani de activitate chirurgicală la Bethesda.

Ștefan Puşcaşu consideră că nu este normal ca medici cu mii de operaţii reuşite să fie puşi la zid şi trimişi în judecată pentru un singur caz de acest gen, în care culpa este foarte interpretabilă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lacune grave în dosarul care vizează acuzaţiile faţă de doi medici suceveni şi Spitalul Bethesda.
 Vizualizări articol: 5907 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Lacune grave în dosarul care vizează acuzaţiile faţă de doi medici suceveni şi Spitalul Bethesda3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei