Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 oct 2017 - Anul XXII, nr. 240 (6656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

Grațiela Gavrilescu vrea ca depozitele ecologice de deșeuri din Moara și Pojorâta să devină funcționale cât mai repede

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, vrea ca noile depozite ecologice din județul Suceava, de la Moara și Pojorâta, să fie puse în funcțiune cât mai repede. Grațiela Gavrilescu a fost prezentă ieri în Suceava, participând la o întâlnire pe problematica deșeurilor, la care au luat parte prefectul Mirela Adomnicăi, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, secretarul de stat Eugen Uricec, precum și primarii localităților sucevene în care se construiesc cele două depozite ecologice și în care există depozite temporare de deșeuri. După întâlnire, Grațiela Gavrilescu a spus că în județul Suceava există probleme cu colectarea selectivă a deșeurilor. „De asemenea, am discutat punctual, atât cu președintele Consiliului Județean, cât și cu primarii care au în aria administrativă platformele temporare de depozitare a deșeurilor, să văd exact care este situația reală a funcționării Sistemului de Management Integrat a Deșeurilor din Suceava și care este situația la cele două depozite noi, de la Pojorâta și Moara”, a spus ministrul Mediului. Grațiela Gavrilescu a precizat că, din informațiile pe care le-a primit, la depozitul de la Pojorâta a fost finalizată construcția, iar în momentul de față se lucrează la căile de acces. În același timp, depozitul de la Moara este finalizat în totalitate, iar Consiliul Județean a demarat licitația pentru stabilirea operatorului de salubrizare. Ministrul Mediului a estimat că în situația în care se va stabili acest operator, iar atribuirea în urma licitației nu va fi contestată, depozitul de la Moara ar putea deveni funcțional la finalul acestui an. Făcând referire la depozitul de la Pojorâta, Grațiela Gavrilescu a spus că, cel mai probabil, acesta poate să fie funcțional din a doua parte a anului viitor.

Ea a mai precizat că ambele gropi au o durată de funcționare de zece ani din momentul în care va începe depozitarea deșeurilor. Pe de altă parte, ministrul Mediului a amintit că în anul 2015, în urma negocierilor pe care le-a avut la Comisia Europeană când ocupa funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a obținut aprobarea pentru înființarea unor depozite temporare de deșeuri, până la finalizarea noilor gropi ecologice. Grațiela Gavrilescu a spus că inițial, pentru aceste platforme temporare de deșeuri a fost eliberată o autorizație de funcționare pentru o perioadă de un an.

 

Depozitele temporare de deșeuri vor trebui închise în perioada următoare

Gavrilescu a afirmat că autoritățile trebuie să aplice prevederile legale în vigoare, potrivit cărora operatorii de salubrizare trebuie să transporte la aceste depozite temporare doar deșeuri colectate selectiv, iar în caz contrar vor trebui aplicate sancțiuni. „Asta înseamnă că partea umedă a deșeurilor produse de cetățeni trebuie să fie depusă la groapă. Iar celelalte tipuri de deșeuri uscate, respectiv cele patru tipuri, hârtia, ambalajul de plastic, sticla și ambalajele metalice, trebuie colectate selectiv și trebuie reintroduse în procesul tehnologic, trimise direct la producători, astfel încât denumirea de economie circulară să funcționeze și la nivelul județului Suceava. Asta în sensul că durata de viață a fiecărui ambalaj trebuie să fie, prin reciclare, foarte mare, astfel încât resursele naturale ale României să fie protejate, iar cetățeanul să beneficieze de tarif diferențiat în funcție de cantitatea de deșeuri pe care o produce”, a explicat ministrul Mediului.

Grațiela Gavrilescu a arătat că în județul Suceava există cinci platforme temporare pentru depozitarea deșeurilor, precizând că acestea vor trebui închise în perioada următoare, având în vedere că termenul la care expiră autorizația de funcționare este foarte scurt. „Dacă la Moara procedura de achiziție a operatorului va fi finalizată până la finalul anului și se va începe depunerea în noua groapă, atunci toate cele cinci depozite temporare trebuie urgent închise în vederea relocării gunoaielor în noua celulă”, a spus Gavrilescu, care a atras atenția că prelungirea autorizației de funcționare pentru cele cinci depozite temporare nu se mai poate face „la infinit”.

Grațiela Gavrilescu a spus că actualele platforme temporare vor putea fi închise „in situ”, adică în actuala locație, în situația în care au fost respectate toate prevederile din autorizația de funcționare, adică dacă au fost amenajate ca niște depozite permanente și dacă s-a făcut o colectare selectivă. Ea a declarat că în caz contrar, dacă nu s-a făcut o depozitare după colectarea selectivă a deșeurilor, trebuie aplicate sancțiuni, iar gunoaiele vor urma să fie transferate la groapa de la Moara, după selectarea lor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grațiela Gavrilescu vrea ca depozitele ecologice de deșeuri din Moara și Pojorâta să devină funcționale cât mai repede.
 Vizualizări articol: 2441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grațiela Gavrilescu vrea ca depozitele ecologice de deșeuri din Moara și Pojorâta să devină funcționale cât mai repede0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei