Un individ care cultiva canabis pe care dorea să-l vândă pe piața neagră a fost găsit vinovat de magistrații de la Tribunalul Suceava. Florin Dănuț Ștreangă, din comuna Frătăuții Noi, a fost condamnat la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu mențiunea că pedeapsa nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.
În același dosar este judecat și Iosif Marian Grijincu, din Rădăuți, numai că în cazul său s-a decis disjungerea cauzei, ceea ce înseamnă că va face obiectul unui alt dosar penal.
Din ancheta polițiștilor de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, sub coordonarea DIICOT, rezultă că Iosif Marian Grijincu l-a determinat pe Iulian Zaharia, din Rădăuți, să finanțeze o cultură de canabis care a fost dezvoltată la domiciliul inculpatului Florin Dănuț Ștreangă, din comuna Frătăuții Noi.
Planul grupului infracțional era următorul: plantele urmau să fie îngrijite până la maturitate, astfel încât să poată fi recoltate și uscate pentru a deveni propice comercializării. Florin Dănuț Ștreangă era cel care urma să se ocupe de îngrijirea plantelor până la maturitate, rezultă din anchetă.
Ce s-a găsit la percheziții
În urma perchezițiilor derulate în acest caz în luna mai a acestui an au fost ridicate instalații destinate culturii in-door a plantelor de canabis și accesorii ale acestora. Printre altele, au fost ridicate o instalație complexă de cultivare a plantelor de canabis, construită într-un cort special, un transformator electric și o lampă electrică cu bec, un termometru electronic, un grinder metalic, un cântar electronic, trei telefoane mobile, cinci cartele SIM, o pipă cu urme de canabis și două hard-disk-uri.
De asemenea, la percheziții s-au găsit cinci plante de canabis întregi și un fragment de plantă de canabis. În urma analizării plantelor la un laborator specializat de analiză și profil al drogurilor a rezultat cantitatea de 950 de grame (5 fire) plante de canabis în stare naturală – verde, plus cantitatea de 0,91 grame fragmente de plante de canabis în stare naturală.
Inițial, ancheta DIICOT i-a vizat doar pe Iulian Zaharia și Florin Dănuț Ștreangă, însă ulterior cercetările au fost extinse și față de Iosif Marian Grijincu, considerat instigatorul acestei afaceri.
Noianul de acuzații împotriva lui Grijincu
Iosif Marian Grijincu a fost arestat preventiv în luna iulie a anului trecut, însă într-un alt dosar. Ulterior, după o lună de arest preventiv, judecătorii au stabilit o măsură mai blândă pentru Grijincu, cea a controlului judiciar.
În luna iunie a acestui an, același Grijincu a fost pus sub acuzare, tot de procurorii DIICOT Suceava, într-un alt dosar. El este acuzat că în perioada februarie-mai 2017, împreună cu un complice, ar fi achiziționat de pe site-uri specializate droguri de risc (canabis) și droguri de mare risc (amfetamine), dar și substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv (etnobotanice), pe care le-ar fi oferit spre vânzare pe raza municipiului Rădăuți și în împrejurimi.
Mai trebuie spus că Iosif Marian Grijincu a fost propus pentru arestare de trei ori în același dosar, după ce procurorii DIICOT Suceava au constatat că nu a respectat măsurile impuse de controlul judiciar, dar de fiecare propunerea a fost respinsă de judecători.
Finanțatorul culturilor de canabis a recunoscut acuzațiile și a primit un an și patru luni de închisoare
Iulian Zaharia, din Rădăuți, bărbatul acuzat de procurorii DIICOT că a finanțat cultura de canabis de la domiciliul lui Florin Dănuț Ștreangă, a ales să recunoască acuzațiile împotriva sa și să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.
Iulian Zaharia, recidivist, a primit un an și patru luni de închisoare pentru infracțiunile de finanțare a săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost admis deja de Tribunalul Suceava, iar dacă nu se va face apel pedeapsa va rămâne cel mai probabil definitivă.