Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 oct 2017 - Anul XXII, nr. 240 (6656)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Dialogul artelor

Elena Dumitrescu Nentwig: ”Suceava era întotdeauna un loc magic, unde veneam cu autobuzul să cântăm”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A patra ediţie a ”Dialogului artelor”, găzduită, ieri, de Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava, a adus în acelaşi spaţiu muzica, literatura şi fotografia, pentru un public surprinzător de numeros pentru un eveniment desfăşurat la orele amiezii, într-o zi de vineri. Oameni de cultură suceveni, oameni de litere, dar şi mulţi tineri au participat la lansarea a romanului „Credinciosul meu duşman”, al sopranei Elena Dumitrescu Nentwig, şi au admirat expoziţia de fotografie a artistului sucevean Victor T. Rusu şi cele ale ediţiei a V-a a Festivalului fotografiei chineze în România. Printre participanţi s-au mai aflat Alexandra Nichitean, şefa Casei Româno-Chineze, Pan Yuyan, sau Bella - cum îi spun studenţii, profesoară de limba chineză la USV.

Aşa cum a anunţat directorul Teatrului ”Matei Vişniec”, Carmen Veronica Steiciuc, în deschiderea manifestării, prezenţa la Suceava a Elenei Dumitrescu Nentwig, ”un nume din literatura europeană” şi o soprană care a cântat pe marile scene ale lumii reprezintă în sine un eveniment.

Prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc şi conf. dr. Daniela Petroşel, de la Facultatea de Litere şi Știinţe ale Comunicării, din cadrul Universităţii ”Ștefan cel Mare” Suceava, au făcut publicului cunoştinţă cu personajul principal al romanului, Mary Schor, o tânără evreică din Galaţi, al cărei destin s-a împletit cu al unui securist, ”într-o relaţie victimă-călău”, cu violenţele şi atrocităţile inimaginabile din anii 50-60”. ”Credinciosul meu duşman” este un roman care, potrivit universitarului sucevean, are nu doar o miză literară, ci şi una documentară.

Conf. dr. Daniela Petroşel a subliniat că ”artistul nu iese niciodată la pensie”, iar pentru acest roman, ”pe fundalul de sârmă ghimpată răsare muzica”, trimitere la coperta cărţii, cu o cheia sol pe un portativ de sârmă ghimpată. Asocierea paradoxală a termenilor ”credincios” şi ”duşman”, din titlu, aparent incongruenţi, a fost evidenţiată atât de prof. Steiciuc, cât şi de conf. Petroşel, tradusă de aceasta din urmă în ideea că ”duşmanii ne călesc, ne construiesc o verticalitate a opţiunilor”.

 

”Dumnezeu n-a făcut graniţe şi nu ne-a separat”

Elena Dumitrescu Nentwig s-a declarat impresionată de primirea călduroasă de care a avut parte la Suceava şi a amintit că, pe vremea când locuia în România, ca tânără cântăreaţă de operă venea des la Suceava: ”Suceava era întotdeauna un loc magic, unde veneam cu autobuzul să cântăm. Sunt impresionată că, deşi aici nu mă cunoaşte nimeni, aţi venit atât de mulţi”. Scriitoarea a subliniat că romanul prezentat ieri nu este unul autobiografic: ”nu sunt evreică, am scris o carte despre o evreică; am scris o carte şi despre romi”. ”Mă mişc în culturile Europei, Europa este casa noastră. Dumnezeu n-a făcut graniţe şi nu ne-a separat. Este datoria noastră să luptăm contra a tot ceea ce este totalitar pentru că orice formă de totalitarism este un impediment pentru dezvoltarea liberă a spiritului”, a spus Elena Dumitrescu Nentwig.

Atât ea, cât şi coordonatorul Ansamblului Studenţesc "Arcanul" al Universităţii ”Ștefan cel Mare”,  Sorin Pohoaţă, au amintit împrejurările în care s-au cunoscut la Lisabona, la un spectacol al ansamblului, la care Elena Dumitrescu Nentwig a fost în public. ”S-a legat o prietenie interesantă între Arcanul şi doamna Dumitrescu”, a spus Sorin Pohoaţă; ”prietenii spontane pentru care nu am nici un merit”, a afirmat soprana.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, printre cei care au fost prezenţi la lansare şi au cumpărat romanul ”Credinciosul meu duşman” numărându-se şi deputatul de Suceava Ioan Cătălin Nechifor.

 

După o carieră de succes ca soprană, astăzi artista predă lecţii de canto şi scrie romane şi literatură pentru copii

Soprana lirică Elena Dumitrescu Nentwig a mărturisit ieri că are 76 de ani, ”dar n-am nici un merit, e doar rezistenţă biologică”. Este originară din Brăila, acum locuieşte în Portugalia, unde a venit din Germania. A absolvit Conservatorul de Muzică din Bucureşti, apoi a cântat la Opera din Iaşi. Recunoaşterea internaţională a avut loc în anii `70, după plecarea în exil. A cântat cu parteneri celebri pe marile scene din Germania, Austria, Franţa, Spania, Italia, Olanda, Cehia, Polonia şi Israel. După încheierea carierei scenice, predă lecţii de canto unor tineri solişti de pe toate meridianele, aflaţi la început de carieră. În ultimii ani s-a mutat în Portugalia. În paralel, scrie în limbile română şi germană basme, romane, piese de teatru şi poezii, care au avut ecouri favorabile în rândul cititorilor şi în presa de specialitate. ”Scrisul pentru mine nu este legat de o ambiţie de succes, ci de creaţie. Este drogul meu””, a spus ieri artista. Primul său roman, ”Naufragiaţii din Brăila”, a fost publicat în 2014 la Editura Limes, Cluj-Napoca. Au urmat în 2015 ”De răsfoit. Basme şi povestiri pentru copii” şi ”Noi, romii şi restul lumii”, iar în 2017, ”Credinciosul meu duşman”, apărute la aceeaşi editură.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elena Dumitrescu Nentwig: ”Suceava era întotdeauna un loc magic, unde veneam cu autobuzul să cântăm”.
 Vizualizări articol: 2527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Elena Dumitrescu Nentwig: ”Suceava era întotdeauna un loc magic, unde veneam cu autobuzul să cântăm”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei