Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iun 2017 - Anul XXII, nr. 133 (6549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie Suceava

O expoziţie despre începutul şi evoluţia ştiinţei arheologiei în Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Istorie Suceava prezintă, până pe data de 23 iunie a.c., expoziţia temporară cu genericul „150 de ani de arheologie. Descoperiri, situri, personalităţi din Bucovina şi judeţul Suceava”.

 

Un prilej pentru a readuce în atenţie importanţa cercetării arheologice şi aspectul practic al acesteia

Realizată de dr. Bogdan Petru Niculică, dr. Monica Dejan şi Ştefan Dejan, în colaborare cu Biroul Educaţie, Marketing şi Comunicare (şef birou Iuliana Roşca) şi Serviciul Relaţii Publice şi Evenimente Muzeale (şef serviciu George Ostafi şi muzeograf Loredana Bortă) din cadrul Muzeului Bucovinei, expoziţia, etalată pe panouri pe palierul de la primul etaj al muzeului, oferă informaţii interesante cu privire la începutul şi evoluţia ştiinţei arheologiei din această zonă.

Deschisă în prezenţa prof. Mircea Ignat, decanul arheologiei sucevene (care le-a oferit muzeografilor suceveni un afiş din anul 1958 de la un eveniment dedicat arheologiei - Simpozionul „Pe marginea săpăturilor arheologice”, care i-a avut ca protagonişti pe Mircea Matei şi Marioara Nicorescu), manifestarea a constituit un prilej pentru a readuce în atenţie importanţa cercetării arheologice şi aspectul practic al acesteia - cel de îmbogăţire a patrimoniului muzeal - precum şi numele unor arheologi suceveni plecaţi în lumea umbrelor (Florin Hău, Paraschiva Victoria Batariuc...).

 

„Cercetarea arheologică este fundamentală pentru întemeierea oricărui muzeu”

Accentuând faptul că „cercetarea arheologică este fundamentală pentru întemeierea oricărui muzeu”, dr. Bogdan Petru Niculică, autor al unei lucrări în care prezintă „câteva crâmpeie din bogata istorie a arheologiei în provincia istorică Bucovina” („Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română” / lucrare apărută în seria patrimoniu.sv, iniţiată şi sprijinită financiar de Direcţia pentru Cultură Suceava), a prezentat expoziţia referindu-se la primii arheologi, „importante personalităţi care au activat în Bucovina: Josef Szombathy, Raimund F. Kaindl, Karl A. Romstorfer, Dionisie Olinescu”, precum şi la ilustrul profesor Ion Nestor (1905-1974), întemeietorul şcolii româneşti de arheologie medievală.

 

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care muzeul vine în întâmpinarea publicului larg

Prezentarea a continuat cu comentarea unor imagini reproduse pe panourile expoziţiei, secvenţe din cadrul cercetărilor complexe de la Cetatea de Scaun a Sucevei, Curtea Domnească, siturile preistorice de la Baia şi Adâncata, precum şi din „mileniul întunecat” - aşezarea de la Poiana - Zvoriştea, datând din secolele VIII-IX.

Expoziţia, aşa cum a subliniat dr. Bogdan Petru Niculică, face parte dintr-un proiect mai amplu, prin care Muzeul Bucovinei vine în întâmpinarea publicului larg, urmărind totodată diseminarea investigaţiilor arheologilor suceveni, în scopul dobândirii unor cunoştinţe complementare cu activitatea şcolară”, urmând a fi itinerată şi prezentată, timp de doi ani, în diverse şcoli din judeţul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O expoziţie despre începutul şi evoluţia ştiinţei arheologiei în Bucovina.
 Vizualizări articol: 2875 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O expoziţie despre începutul şi evoluţia ştiinţei arheologiei în Bucovina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei