Clasificarea pe niveluri a maternităților poate fi modificată de spitalele în cadrul cărora funcționează acestea, pe baza unei evaluări pe care trebuie să o solicite Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Suceava.
În acest sens, DSP a transmis adrese spitalelor din județ pentru a le informa că pot să adreseze solicitări de evaluare dacă doresc încadrarea într-un alt nivel de ierarhizare a maternităților.
Directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că Ordinul MS nr. 427/ 2017 privind constituirea consiliilor de experți pentru evaluarea secțiilor, compartimentelor de obstetrică-ginecologie și nou-născuți din sistemul public și privat, precum și chestionarele aferente sunt publicate pe site-ul instituției pentru consultare.
Spitalele care au maternități au termen, până în data de 22 iunie a.c., să comunice către DSP decizia privind oportunitatea evaluării secțiilor și compartimentelor de obstetrică-ginecologie și neonatologie, în cazul în care doresc încadrarea maternității la un alt nivel de ierarhizare.
În vederea evaluării, la nivel județean se constituie Consiliul de experți format din președinte – directorul executiv al DSP, vicepreședinte – directorul adjunct al DSP, iar în calitate de membri sunt desemnați angajați ai DSP cu atribuții privind sănătatea mamei și copilului, cu atribuții privind serviciile medicale spitalicești, precum și cu atribuții privind inspecția sanitară de stat.
Clasificarea maternităților
Conform reglementărilor legale, unitățile de specialitate obstetrică-ginecologie și neonatologie sunt organizate pe trei niveluri de competență, după cum urmează: nivelul I, care asigură asistența medicală a femeii gravide și nou-născutului sănătos, precum și asistența medicală ginecologică de bază (patologie nechirurgicală, patologie chirurgicală neoncologică și urgențe); aceste centre nu asigură servicii de gardă după programul obișnuit de lucru; nivelul II, care asigură asistența medicală a femeii gravide și nou-născutului cu un grad moderat de risc, precum și asistența medicală ginecologică în cazuri mai complexe (patologie oncologică); aceste centre asigură servicii de gardă după programul obișnuit de lucru și au capacitatea de a efectua intervenții chirurgicale de urgență și în timpul gărzii; nivelul III, pentru asistența medicală a gravidei și nou-născutului cu un risc crescut; aceste centre au capacitatea de a rezolva întreaga gamă de patologie specifică și asigură servicii de gardă complexe după programul obișnuit de lucru.
În cadrul centrelor regionale de nivel III funcționează unități de terapie intensivă neonatală care asigură îngrijiri specifice de lungă durată celor mai dificile cazuri din regiune și care dispun de unități de transport neonatal specializat. Singura maternitate de nivel III din județ este cea a Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, care asigură asistența medicală pentru județele Suceava și Botoșani.