Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mai 2017 - Anul XXII, nr. 107 (6523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Patriarhul României ajunge astăzi la Mănăstirea Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, împreună cu delegaţia oficială de ierarhi, va ajunge astăzi, în jurul orei 13:00, la Mănăstirea Putna. Preafericirea Sa va participa, la ora 18.00, la o Slujbă de pomenire a Mitropolitului Iacob Putneanul şi a Cuvioşilor Sila, Paisie şi Natan (Ultimul parastas), urmată, la ora 19:00, de Slujba Privegherii. A doua zi, duminică, 14 mai, Patriarhul României va oficia Sfânta Liturghie, după care va urma ceremonialul de proclamare a canonizării sfinţilor putneni.

Propunerile de canonizare au venit din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi au fost avizate favorabil de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în şedinţa de vineri, 20 mai 2016. Trecerea în rândul sfinţilor a celor patru personalităţi reprezentative ale vieţii bisericeşti româneşti din secolul al XVIII-lea a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa Patriarhală, în perioada 6-7 iunie 2016.

 

Sfânta Liturghie va fi oficiată duminică, la Putna, de Preafericitul Părinte Daniel

Duminică, la ora 9.30, va începe Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi ierarhii prezenţi, împreună de un sobor de preoţi şi diaconi. Proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor putneni va consta în citirea tomosurilor de canonizare, prezentarea icoanelor, închinarea la sfintele moaşte şi cântarea troparelor. La sfârşitul slujbei, toţi credincioşii se vor putea închina la sfintele moaşte ale sfinţilor putneni, care vor fi aşezate pe o scenă special amenajată lângă Biserica Voievodală.

La ora 13.30 este programat un recital de poezie şi muzică, „La Putna Sfântului Ştefan şi a Sfântului Iacob”, susţinut de Grupul de elevi „Ai lui Ştefan, noi oşteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, condus de prof. Vasile Schipor. Tot duminică, de la ora 16.00, va avea loc vernisarea expoziţiei „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul”, ce va avea loc în muzeul Mănăstirii Putna.

Preafericitul Daniel va fi prezent, duminică, la ora 18,00, la aşezământul de copii "Sfântul Leontie" Rădăuţi, unde va sfinţi Cabinetul stomatologic "Sfântul Nectarie".La ora 19.00, la Mănăstirea Putna se va oficia Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul.

 

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, un dar nepreţuit pe care Dumnezeu l-a făcut poporului român şi Bisericii Ortodoxe

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, este un dar nepreţuit pe care Dumnezeu l-a făcut poporului român şi Bisericii Ortodoxe. Intrat în viaţa monahală de la 12 ani, a ajuns egumen al Mănăstirii Putna, Episcop de Rădăuţi, Mitropolit al Moldovei (1750-1760) şi a strălucit tuturor prin dragostea şi jertfa pentru oameni, prin râvna pentru Hristos şi Biserică, prin demnitate creştină şi neînfricare întru apărarea adevărului şi a binelui. Rugăciunile şi activităţile sale au fost îndreptate în primul rând spre binele familiei, creşterea şi educaţia copiilor şi ajutorarea săracilor şi a celor în nevoi. Este al doilea mare ctitor al Mănăstirii Putna şi ctitor la mai multe biserici şi mănăstiri.

A tipărit primul Abecedar din Moldova (1755), s-a îngrijit de înfiinţarea spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi (1757) şi a primei şcoli rurale din Moldova, în satul Putna (1759). Împreună cu Sfântul Iacob, la Putna şi la Sihăstria Putnei au vieţuit Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan.

 

„Pelerinajul Sfinţilor – în sunetul clopotelor”

Luni, 15 mai, la Mănăstirea Putna, de la ora 9:30, se va oficiaSfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul. La ora 17.00, este programat „Pelerinajul Sfinţilor – în sunetul clopotelor”, când cele două racle cu sfinte moaşte vor fi purtate în pelerinaj, pe jos, de la Mănăstirea Putna până la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Aici, ele vor fi aşezate spre închinare pe o scenă amenajată lângă biserica Buna Vestire.

La ora 19.00, la Mănăstirea Sihăstria Putnei se va oficia Slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan. Marţi, 16 mai, de la ora 9.30, la Mănăstirea Sihăstria Putnei va fi oficiată Sfânta Liturghie în ziua de prăznuire a Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhul României ajunge astăzi la Mănăstirea Putna.
 Vizualizări articol: 4431 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Patriarhul României ajunge astăzi la Mănăstirea Putna5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei