Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 feb 2017 - Anul XXII, nr. 34 (6450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă complicată

Un italian care a comandat un atac mafiot încheiat tragic la Suceava în 2014, liber ca pasărea cerului şi astăzi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un italian în vârstă de 65 de ani, acuzat că a comandat şi regizat un atac mafiot împotriva fostei sale iubite, o suceveancă în vârstă de 47 de ani, căreia i-a fost incendiată garsoniera, faptă petrecută tocmai în septembrie 2014, nu a fost trimis în judecată nici până acum, procurorii invocând complexitatea anchetei. Italianul a avut doi complici români, iar partea tragică a cazului este că cel care a provocat incendiul, care s-a transformat neprevăzut într-o explozie, a murit din cauza gravelor arsuri suferite.

Dosarul s-a aflat iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care l-a pus sub acuzare pe italian pentru comiterea infracţiunilor de omor şi instigare la distrugere calificată. Italianul Rosario Occhipinti a fost chiar reţinut în luna februarie a anului trecut pentru 24 de ore, însă apoi propunerea procurorului de caz de arestare preventivă a fost respinsă, atât de Tribunalul Suceava, cât şi de Curtea de Apel Suceava. 

Rosario Occhipinti s-a întors în aceste condiţii în Italia, fără nici o restricţie.

Între timp, dosarul a fost declinat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, unde se află încă în faza de anchetă.

 

O explozie neprevăzută care i-a fost fatală chiar autorului incendierii

Din ancheta poliţiştilor şi a procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că, în septembrie 2014, inculpatul Occhipinti Rosario l-a instigat pe numitul Ionel Barbu, din Ilfov, să incendieze garsoniera persoanei vătămate C.M., imobil situat în municipiul Suceava, într-un bloc de garsoniere de pe strada Dimitrie Cantemir, din spatele blocului Belvedere. Ionel Barbu a primit o sumă de bani, iar în noaptea de 20 spre 21 septembrie 2014, împreună cu un complice, Constantin Stancu, tot din Ilfov, s-a deplasat la respectivul imobil. Cei doi s-au deplasat cu o maşină condusă de italian, care i-a supravegheat îndeaproape.

Din cercetări a rezultat că Ionel Barbu s-a urcat pe o scară pusă pe exteriorul blocului (găsită ulterior la faţa locului) şi a aruncat pe o fereastră întredeschisă  un recipient cu lichid inflamabil având fitilul aprins. Femeia nu era acasă, şi, a rezultat din cercetările ulterioare, în interiorul garsonierei se acumulase gaz, pe fondul unor pierderi de la butelia care alimenta aragazul. Aşa se explică şi explozia foarte puternică, care l-a surprins şi pe cel care a aruncat recipientul cu lichid inflamabil. Ionel Barbu a fost văzut de mai mulţi martori alergând cu hainele în flăcări.
Incendiul a fost doar o parte a unei tragedii care avea să se consume ulterior.

Ionel Barbu a suferit arsuri grave (ulterior avea să se stabilească faptul că a suferit arsuri prin flacără – explozie, gradul II-III pe aproximativ 43% din suprafaţa corporală) şi ar fi trebuit să ajungă imediat la cel mai apropiat spital. Acesta s-a urcat în maşina cu care a venit la faţa locului, împreună cu celălalt complice şi cu italianul, şi toţi trei au plecat în grabă de la faţa locului spre Bucureşti. S-au oprit abia la Adjud, la spitalul municipal din localitate, din cauza stării foarte grave a lui Ionel Barbu. După câteva zile, pe 29 septembrie 2014, Ionel Barbu a decedat.

 

Multă panică şi pagube mari

Garsoniera în care a avut loc explozia a fost distrusă complet, dar şi alte locuinţe au fost afectate, uşile de la intrare în special.

La una dintre garsoniere, tâmplăria din lemn de la balcon s-a desprins şi a căzut, tot în urma exploziei. Mai mulţi locatari ai blocului au fost evacuaţi de pompieri pe geamurile garsonierelor, cu ajutorul unor scări culisabile.

Valoarea totală a prejudiciului calculat în acest caz este de peste 100.000 de lei.

 

Gelozia fostului iubit a dus la toată această nebunie

Femeia în vârstă de 47 de ani vizată de atacul în stil mafiot le-a relatat anchetatorilor că a avut un iubit italian care în ultima vreme o terorizase cu telefoanele, încercând să o determine să se întoarcă la el. Femeia refuzase ferm orice propunere de împăcare şi se pare că asta a stârnit furia necontrolată a italianului. De la aceste informaţii a plecat ancheta care a ajuns la italian şi la cei doi complici din Ilfov.


 

Dosarul a ajuns la parchetul local: „o anchetă complexă, care va fi finalizată într-un termen rezonabil”

În februarie 2016, când dosarul era încă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Rosario Occhipinti a fost ridicat din Italia şi adus la Suceava, unde a fost audiat şi i s-au comunicat acuzaţiile, infracţiunile de omor şi instigare la distrugere calificată. Italianul a fost reţinut 24 de ore, însă, a doua zi, Tribunalul Suceava a respins propunerea de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a invocat articolul 227, aliniatul 1 din Codul de Procedură Penală, anume că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru arestarea preventivă a inculpatului. Italianul s-a întors aşadar acasă fără nici o restricţie.

Faptul că dosarul a fost declinat spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava indică faptul că încadrarea infracţiunii la omor ar putea să nu stea în picioare. Totuşi, asta nu înseamnă că italianul nu va fi trimis în judecată,  probabil pentru instigare la distrugere calificată şi ucidere din culpă.

„Dosarul penal se află în lucru la organele de urmărire penală din cadrul IPJ Suceava, urmând ca la finalizarea cercetărilor într-un termen rezonabil, având în vedere că este vorba de o cauză complexă, să se dispună soluţie procedurală în cauză”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un italian care a comandat un atac mafiot încheiat tragic la Suceava în 2014, liber ca pasărea cerului şi astăzi.
 Vizualizări articol: 7184 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Un italian care a comandat un atac mafiot încheiat tragic la Suceava în 2014, liber ca pasărea cerului şi astăzi5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei