Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 ian 2017 - Anul XXII, nr. 15 (6431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Studiu GFK

Sucevenii, în coada clasamentului la puterea de cumpărare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii judeţului Suceava se numără nu doar printre cei mai săraci europeni, ci chiar printre cei mai săraci români, ca putere de cumpărare, conform unui studiu realizat recent de institutul de cercetare de piaţă GfK.

Puterea de cumpărare a românilor este una dintre cele mai scăzute din spaţiul european, clasându-se pe locul 33 după veniturile disponibile pe cap de locuitor în 2016.

Venitul românilor disponibil pe cap de locuitor a fost de 4.181 de euro în 2016. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană, şi asta în condiţiile în care, comparativ cu 2015, puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproape 12%.

Din cele 42 de judeţe din România, bucureştenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50% peste media pe ţară.

România are doar zece judeţe în care puterea de cumpărare a locuitorilor depăşeşte media naţională. Doar bucureştenii, care au cea mai mare putere de cumpărare din ţară, se apropie de nivelul locuitorilor din Polonia (locul 29 în Europa).

 

Suceava, cu o idee peste Vaslui la puterea de cumpărare

Studiul institutului de cercetare situează judeţul Suceava undeva la coada clasamentului în privinţa puterii de cumpărare a locuitorilor.

Situaţia este vizibilă şi pe harta întocmită de GfK, unde Suceava este pe acelaşi palier al puterii de cumpărare cu Botoşani, Neamţ, Brăila, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman.

Singurul judeţ care este situat mai rău decât Suceava, pe un palier inferior, este Vaslui, care ocupă ultimul loc între cele 42 de unităţi administrative din România. Puterea de cumpărare a locuitorilor săi este de 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe ţară şi la aproximativ acelaşi nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziţia 35, respectiv 36 în Europa).

Cel mai aproape de media pe ţară este judeţul Alba (locul 11 în clasament), cu 4.129 de euro pe cap de locuitor.

 

Puterea de cumpărare - venitul anual disponibil pe cap de locuitor

Indicele privind puterea de cumpărare reprezintă venitul anual disponibil pe cap de locuitor, după scăderea taxelor şi a contribuţiilor sociale. Cifrele comunicate de GfK pentru puterea de cumpărare au fost realizate în euro pe baza cursului de schimb mediu din 2016 pentru monedele naţionale în cauză (aşa cum sunt ele raportate de Comisia Europeană). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii, în coada clasamentului la puterea de cumpărare.
 Vizualizări articol: 3145 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sucevenii, în coada clasamentului la puterea de cumpărare3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti “Grisine” de pui cu caşcaval O gustărică uşor de făcut, rapidă şi delicioasă este dorită de orice gazdă bună pentru oaspeţii veniţi pe neaşteptate. Această reţetă este ideală mai ales pentru cazul în care casa se umple subit de colegii copiilor, care vor ronţăi cu plăcere... Citeşte