Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 ian 2017 - Anul XXII, nr. 15 (6431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

OSIM

Universitatea „Ștefan cel Mare”, locul I pe țară la numărul de brevete de invenţie obţinute în 2016

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) este  lider la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de invenţii brevetate de Oficiul de Stat de Invenţii şi Mărci (OSIM).

Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector cu activitatea ştiinţifică, a dat publicităţii o centralizare aferentă anului 2016, potrivit căreia OSIM a acordat Universităţii sucevene 34 de brevete de invenţie, aproape de trei ori mai multe decât instituţiei poziţionate pe locul al doilea.

„Este vorba de cereri de brevete depuse în anii trecuţi care au fost evaluate, publicate şi acordate în 2016”, a mai completat Dimian.

Clasamentul este completat de Universitatea „Transilvania” din Braşov, cu 13 brevete, Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iaşi, cu 11 brevete acordate,  Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi – şase, Universitatea „Ovidius” Constanţa - şase, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş – şase, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 5,5 etc.

Referitor la acest rezultat, Mihai Dimian a subliniat contribuţia Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, prin grupul condus de regretatul prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu, şi a Facultăţii de Inginerie Alimentară, prin grupul condus de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt. De asemenea, după o perioadă de stagnare, în lista facultăţilor care au obţinut brevete se regăseşte şi Facultatea de Inginerie Mecanică, în listă figurând, în 2016, şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. În total, 21 de universităţi româneşti au obţinut brevete naţionale în 2016, fapt reflectat de  Buletinele Oficiale de Proprietate Intelectuală publicate de OSIM şi de Baza de date Espacenet a Oficiului European de Brevete (EPO).

În 2014, Universitatea din Suceava a obţinut 14 brevete, iar în 2015, 13.

 

Utilitatea brevetelor

Referitor la topul celor de la OSIM, prorectorul USV a menţionat că instituţia face demersuri pentru transferul acestor invenţii către industrie.

„În mod firesc, universităţile fac cercetarea fundamentală, vin cu ideea şi prototipul, urmând ca institutele de cercetare să se preocupe de prototipurile de laborator, care sunt preluate mai apoi de laboratoarele de cercetare din industrie. Însă institutele de cercetare fie s-au închis, fie se ocupă tot de cercetarea fundamentală, iar numărul laboratoarelor de cercetare din industria românească sau din multinaţionalele de aici este mic, majoritatea multinaţionalelor păstrându-şi laboratoarele de cercetare în ţările de origine”. Acesta a mai menţionat că Universitatea a preluat şi rolul institutelor naţionale de cercetare, făcând paşi importanţi în vederea transferului tehnologic, aşteptările vizavi de Universitate privind concretizarea brevetelor fiind foarte mari.

„Încercăm să creştem capacitatea de cercetare a companiilor prin dezvoltarea de proiecte cu agenţi din regiune, conştientizarea companiilor, mai mult, dezvoltarea unei companii spin off în care USV să fie parteneră, implicare în Clusterul regional Inovativ Euronest IT&C, dezvoltarea Clusterului de Bioeconomie Suceava Botoşani”, a mai arătat Dimian.

 

Peste 350 de invenţii aparţin regretatului Dorel Cernomazu

Prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu a realizat mai mult de 350 de invenţii în domeniile transformatoare electrice, micromotoare neconvenţionale şi energetică solară, fiindu-i acordat titlul „Inventator de elită”, clasa I, acordat de Comisia de Inventică a Academiei Române. Peste 150 dintre invenţiile sale au fost brevetate.

Vasluian de origine, Cernomazu era cadru titular la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, instituţie în cadrul căreia activa din 1990. Acesta s-a stins din viaţă în luna august 2015.

 

Peste 150 de invenții sub semnătura lui Gheorghe Gutt

Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, de la Facultatea de Inginerie Alimentară, a realizat peste 150 de invenții în domeniile analitică instrumentală, echipamente pentru valorificarea superioară a deșeurilor de lemn, echipamente pentru încercarea și caracterizarea avansată a materialelor. Acestuia i-a fost conferit Ordinul în grad de Cavaler al Federației Internaţionale a Inventatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ștefan cel Mare”, locul I pe țară la numărul de brevete de invenţie obţinute în 2016.
 Vizualizări articol: 2630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Universitatea „Ștefan cel Mare”, locul I pe țară la numărul de brevete de invenţie obţinute în 20165.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti “Grisine” de pui cu caşcaval O gustărică uşor de făcut, rapidă şi delicioasă este dorită de orice gazdă bună pentru oaspeţii veniţi pe neaşteptate. Această reţetă este ideală mai ales pentru cazul în care casa se umple subit de colegii copiilor, care vor ronţăi cu plăcere... Citeşte