Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 ian 2017 - Anul XXII, nr. 15 (6431)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dramă cumplită

Fetiţă paralizată de 4 ani, după ce un şofer beat a accidentat-o şi a fugit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul unuia din cele mai dramatice accidente petrecute în ultimii ani în judeţul Suceava, în urma căruia o fetiţă care avea vârsta de 8 ani a rămas paralizată, a ajuns la punctul său final şi în ceea ce priveşte latura civilă a procesului penal. Curtea de Apel Suceava a stabilit definitiv acum două zile ca familia fetei accidentate să primească despăgubiri de 110.000 de euro, din care 10.000 de euro daune materiale şi 100.000 de euro daune morale.

Banii urmează să fie plătiţi de asigurător, foarte probabil urmând a mai trece ceva vreme până când părinţii vor primi efectiv banii. Au trecut deja mai bine de patru ani de la ziua neagră – 15 ianuarie 2013, când un şofer băut a accidentat fata în vârstă de 8 ani şi a fugit. Din păcate, fata a făcut foarte puţine progrese, fiind ţintuită la pat. Singurele progrese importante sunt că poate să îşi mişte capul şi poate fi hrănită. 

 

Lovită de autoutilitara condusă de şoferul beat şi proiectată într-un camion

15 ianuarie 2013, ora 14.00. Florin Codrin Buliga, atunci în vârstă de 32 de ani, din satul Neagra Şarului, comuna Şaru Dornei, lucra pe o autoutilitară cu care transporta pâine pentru o brutărie din localitate. Deşi în miez de zi, bărbatul consumase alcool cu toate că, au mărturisit multe persoane care îl cunosc, nu prea obişnuia să o facă. Micuţa Adina Ortoanu se întorcea acasă de la şcoală, după ce trecuse pe la o localnică cu care obişnuia să-şi facă temele. În timp ce se deplasa pe marginea drumului judeţean, pe lângă un camion care staţiona în afara şoselei, fata a fost acroşată de autoutilitara care transporta pâine. Din ancheta poliţiştilor de la Biroul Rutier Vatra Dornei a rezultat că micuţa a suferit un dublu şoc: a fost lovită de autoutilitară, apoi a fost proiectată în camion.

 

A lăsat fetiţa în drum şi a fugit, revenind cu soţia pe post de şofer

Ce a urmat anulează orice scuză pentru şofer. Panicat, bărbatul a plecat spre casă, cu tot cu maşină. A lăsat autoutilitara şi a revenit la locul accidentului cu autoturismul său, condus de soţie. Cei doi au urcat fetiţă în maşină şi au plecat spre Spitalul municipal Vatra Dornei, între timp sunând şi la 112. S-au întâlnit pe drum cu ambulanţa, personalul medical preluând fata. Planul celor doi soţi a fost să ajungă la Spitalul municipal Vatra Dornei, iar accidentul să fie asumat de soţie. Iniţial, femeia a susţinut că ea s-a aflat la volan. Cei doi soţi erau în stare de şoc, astfel că poliţiştii şi-au dat seama în scurt timp care este adevărul.

 

Cum au explicat judecătorii pedeapsa simbolică aplicată inculpatului

Florin Codrin Buliga a scăpat cu o pedeapsă pe care o putem numi simbolică: 9 luni de închisoare cu suspendare. Acestuia i s-a stabilit un termen de încercare de 2 ani şi 9 luni, în care nu are voie să mai comită vreo infracţiune. Sentinţa dată de Judecătoria Vatra Dornei a rămas definitivă, după ce părinţii fetei şi-au retras apelul.

Principala justificare a autorului în faţa anchetatorilor a fost că nu a văzut fetiţa din cauză că a fost orbit de soare. El a mai spus că a condus beat deoarece avea de parcurs o distanţă foarte mică şi nu a realizat că poate provoca o nenorocire.

În motivarea deciziei, judecătorii dorneni au arătat că bărbatul este infractor primar (nu are antecedente penale), iar atitudinea sa, pe tot parcursul procesului, a fost de recunoaştere a săvârşirii faptelor pentru care a fost trimis în judecată. Magistraţii au mai ţinut cont şi de statutul social al bărbatului, care lucra ca şofer pe o autoutilitară de transport pâine, are o familie bine închegată şi un copil de crescut. Anterior accidentului, acesta nu a mai fost depistat băut la volan ori comiţând alte nereguli grave la regimul rutier. În concluzie, magistraţii au fost de părere că o pedeapsă în penitenciar ar mai nenoroci o familie.

„Având în vedere faptul că inculpatul se află la prima faptă cu caracter penal, faţă de conduita avută înainte de săvârşirea infracţiunii, şi apreciind că scopul pedepsei şi reeducarea inculpatului pot fi atinse şi prin executarea pedepsei în stare de libertate, instanţa urmează a dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 9 luni închisoare şi va stabili un termen de încercare de 2 ani şi 9 luni”, se arată în motivarea Judecătoriei Vatra Dornei.

Chiar dacă argumentele de mai sus au o oarecare logică, din punctul nostru de vedere pedeapsa stabilită a fost mult prea mică şi deloc descurajatoare pentru inconştienţii care se urcă zilnic băuţi la volan pe şoselele judeţului.  

 

Diagnosticele înfiorătoare ale fetei

La data externării, în februarie 2013, Adina Ortoanu figura cu următoarele diagnostice: tetrapareză spastică posttraumatică, ruptură hepatică, şoc traumatic, şoc hemoragic, contuzie cerebrală gravă, contuzie pancreas, echimoze faciale, stare febrilă prelungită, accident vascular ischemic extins, anemie posthemoragică. Leziuni absolut înfiorătoare.

Referitor la cel care a provocat nenorocirea, mama Adinei ne-a spus că bărbatul, deşi consătean, nu a venit niciodată să vadă fata. Pe de o parte, probabil că puţini aflaţi în situaţia lui ar putea să o facă.

A fost în schimb soţia lui, care a oferit şi suma de 6.000 de lei familiei fetei, drept despăgubiri.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fetiţă paralizată de 4 ani, după ce un şofer beat a accidentat-o şi a fugit.
 Vizualizări articol: 7164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Fetiţă paralizată de 4 ani, după ce un şofer beat a accidentat-o şi a fugit5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mafia din politie trimis de
(21 ian 2017, 09:44:55
Aceste lucruri se intampla deoarece tovarasii politisti de la politia rutiera Suceava dau permisele auto pe spaga si nu pe cunoasterea omului. Cam toti politistii de la rutiera Suceava iau spaga, exceptia facand doar vre-o trei care dau permisele pe corectitudine. O spun in cunostinta de cauza, fiul meu a dat pentru permis si l-a purtat politistul cca vre-o 40 min, facut si parcare laterala corect, pana cand i-a aparut in sensul giratoriu un tampit de botosani si i-a taiat calea si l-a picat pe fiu-mi. Dupa el a urmat persoanele care au dat spaga si au luat. O sa va intrebati de unde stiu. Stiu deoarece acele persoane le cunosteam personal, si care culmea a facut ore cu acelasi instructor cu care a facut fiul meu si mi-a povestit ca nu aveau nici o tangenta cu condusul masinii, deci concluzia este ca acesti nenorociti de politisti ar trebui da-ti in gat la DNA, impreuna cu instructorii ca sunt mana in mana cu ei la luarea de spaga. Daca nimeni nu se sesizeaza atunci o sa se intample in continuare asemenea accidente.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti “Grisine” de pui cu caşcaval O gustărică uşor de făcut, rapidă şi delicioasă este dorită de orice gazdă bună pentru oaspeţii veniţi pe neaşteptate. Această reţetă este ideală mai ales pentru cazul în care casa se umple subit de colegii copiilor, care vor ronţăi cu plăcere... Citeşte