Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 nov 2016 - Anul XXI, nr. 277 (6390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din cauza problemelor de trafic rutier

Construirea unui nou LIDL, în Zamca, blocată în Consiliul Local

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Amenajarea unui nou magazin LIDL în cartierul Zamca, al patrulea din municipiul Suceava, unde sunt deja deschise magazine la baza cartierului Obcini, pe Calea Unirii – în zona Bazarului şi în Burdujeni, la ieşirea spre Botoşani, nu se va concretiza curând, dacă investitorul privat nu va veni cu o altă propunere de sistematizare rutieră.

Aleşii locali suceveni, care au dezbătut ieri Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui centru comercial cu parter şi etaj, parţial supermarket, pe terenul fostei UGIRA, ale cărei clădiri părăsite au fost rase cu buldozerele, au dat aviz negativ, după ce majoritatea celor prezenţi au semnalat o serie de probleme şi au avut diverse obiecţii.

Construirea noului LIDL din Zamca a fost blocată cu 15 voturi "contra", 7 abţineri şi un vot "pentru", principala problemă semnalată de reprezentanţii PNL, PSD şi ALDE fiind cea a blocajelor rutiere care se vor accentua în acea zonă care şi acum este problematică, cozile la semafor fiind uneori până aproape de Mănăstirea Zamca.

Preşedintele comisiei de Urbanism din Consiliul Local, Ovidiu Doroftei, a ridicat din start problema reglementărilor rutiere din intersecţia străzilor Zamca şi Mărăşeşti, unde, pentru descongestionarea traficului şi aşa îngreunat, a fost propusă amenajarea unui sens giratoriu. Numai că propunerea formulată de mai mulţi consilieri locali, după consultarea specialiştilor, a fost ignorată de investitor, care nu s-a arătat dispus să cedeze nici o palmă de teren, cum ar fi necesar, pentru a se face o amenajare rutieră ce l-ar avantaja şi pe el, pentru că aglomeraţia din trafic îi va ţine departe de acea zonă pe mulţi potenţiali clienţi.

„Problema poate fi rezolvată dacă lucrează umăr la umăr investitorul privat şi municipalitatea. La cum se prezintă acum proiectul nu rezultă decât o creştere masivă a valorilor de trafic şi o sporire a ambuteiajelor”, a spus Doroftei.

Consilierul local Dan Roibu a spus că problema s-ar rezolva în mică parte prin amenajarea unei benzi de selecţie pe partea dreaptă, cum este propus în proiect, pentru că „acum se stă câte 10 -12 minute la semafor, şirul de maşini este până sus la restaurant”. Or, în condiţiile în care noul supermarket va atrage cel puţin o mie de  clienţi pe zi, valorile de trafic ar fi cu mult mai mari, încât locuitorilor din Zamca li s-ar face mai mult rău decât bine prin realizarea acestei investiţii, fără o restructurare a circulaţiei rutiere în acea zonă.

Cea mai tranşantă poziţie a fost cea a consilierului Adrian Arămescu, care anterior a protestat şi contra aglomerării de centre comerciale şi magazine pe Calea Unirii: „Mai bine am face o reglementare să scoatem cu totul supermarketurile în afara oraşului. Nu e normal ca noi, cetăţenii, să suferim în trafic, ca alţii să vină să facă bani pe sângele nostru. Au deja trei magazine în oraş, câte vor să mai facă?”.

Planurile de construire a noului LIDL pe cei 6.098 de mp de teren eliberat de construcţii au fost criticate şi de Vasile Mocanu, liderul grupului PSD, care a spus că „soluţia actuală dezavantajează total primăria şi cetăţenii din zonă, proprietatea lor este păstrată intactă, noi ne alegem doar cu problemele de circulaţie, atât pe strada Zamca, cât şi pe Mărăşeşti, în zona Colegiului <Mihai Eminescu>. Cetăţenii spun că este necesar un supermarket în acea zonă, dar investitorii să îşi asume şi măsuri de fluidizare a circulaţiei. Cu cât se circulă mai bine în zonă, vor veni clienţi şi din alte părţi. Până în primăvară, când se pot apuca de construit, au timp să vină cu altă soluţie, în interesul cetăţenilor din zonă şi al oraşului”.

Practic, la acest proiect, reprezentanţii tuturor partidelor din Consiliul Local s-au „dezbrăcat de haina politică”, punând pe primul loc interesele cetăţenilor, neavizând realizarea unui nou supermarket, în absenţa unor soluţii reale de rezolvare a problemelor de trafic rutier, care s-ar acutiza odată cu inaugurarea noului LIDL.

Rămâne de văzut dacă investitorii vor recepţiona mesajul transmis prin refuzul general de aprobare al PUD-ului noului LIDL şi vor modifica proiectul de sistematizare rutieră, pentru a nu duce la o aglomerare mai mare a circulaţiei din cartierul Zamca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Construirea unui nou LIDL, în Zamca, blocată în Consiliul Local.
 Vizualizări articol: 6211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 11 voturi
Construirea unui nou LIDL, în Zamca, blocată în Consiliul Local4.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Greu trimis de
(25 nov 2016, 12:50:04
Greu cu atatea interese. Nu inteleg de ce se incaptaneaza acesti "alesi" si nu elaboreaza un plan de circulatie cu sensuri unice. De ce nu se intelege ca Suceava nu mai poate sa functioneze cu dublu sens. Atitudine si interese de oameni ramasi blocati in timp...... Iar despre sensul giratoriu in respectiva intersectie.... mi se pare ca acei ce au facut aceasta propunere nu au vazut dimensiunea intersectiei si traiesc undeva in alta lume.....
Hai cu Doamne Ajuta.... cu ratiunea mai putin !
1.1  RE: Greu trimis de
(26 nov 2016, 09:28:16
Mosule, e doar o chestiune de timp pana v-a incepe construirea acelui magazin. Sunt convins ca singurul impediment este cifra oferita. Se v-a angaja o rubedenie a celor vehementi ca sefa de magazin sau chiar MANAGER COMERCIAL JUDETEAN, sau poate o contractata o anumita firma de catre LIDL ca si unica firma de consultanta TOPO,etc si gata. Problem solved.
Pune cineva pariu ca in scurt timp problema e rezolvata?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei