Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 nov 2016 - Anul XXI, nr. 272 (6385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Interes

Aproape 400 de vizitatori în mai puţin de două zile, la expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”, de la Muzeul de Istorie din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”, deschisă acum trei zile la Muzeul de Istorie din Suceava, a avut până ieri la amiază nu mai puţin de 379 de vizitatori. Adulţi şi copii au venit în număr mare să vadă, ”cea mai importantă expoziţie de după 1989”, după cum a declarat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ”o expoziţie care se organizează o dată la o generaţie”.

”Aurul şi argintul antic al României” cuprinde 1.065 de piese, cele mai frumoase şi vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României,  podoabe din aur şi argint, armament de paradă, piese de harnaşament, veselă geto-dacică, monede, opaiţe şi alte piese din aur şi argint care acoperă, cronologic, o perioadă cuprinsă între mileniul al V-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr. Se află pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni, descoperite în timpul cercetărilor arheologice efectuate de peste 100 de ani în situri de pe întreg teritoriul ţării, printre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al ţării noastre, multe unice în Europa şi în lume.

Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur: aplicele de la Cajvana (secolul VI î.Hr.), pandantivul de la Rotopăneşti (secolul V d.Hr.) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti (secolul VII d.Hr.), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie din Suceava.

Proiectul acestei expoziţii a fost iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, iar piesele provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, în special din cel al expoziţiei Tezaur Istoric, şi din patrimoniul a 31 de muzee de arheologie şi de istorie din ţară, partenere în proiect. Expoziţia a pornit din Bucureşti, în decembrie 2013, Suceava fiind al 15-lea oraş şi cel la care se încheie călătoria, peste trei luni, în 29 ianuarie 2017.

 

Costul biletelor este 5 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii, elevi şi studenţi

Directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie al României, Cornel Constantin Ilie, prezent, miercuri, la cel de-al 15-lea vernisaj al acestei expoziţii itinerante, a declarat că ”a fost o adevărată aventură realizarea şi itinerarea acestei expoziţii, fără îndoială cea mai mare expoziţie itinerantă făcută în România, după 1990”. El a mai spus că expoziţia care cuprinde „câteva mii de ani de istorie şi civilizaţie” a fost vizitată până acum de peste 150.000 de oameni.

Exponatele sunt însoţite de un amplu material explicativ cu o documentaţie fotografică detaliată, care pune în evidenţă aspecte puţin vizibile cu ochiul liber. Sunt integrate prezentări ample dedicate contextelor în care obiectele au fost descoperite şi particularităţilor constructive ale acestora. Secţiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare a metalelor preţioase şi locurilor de descoperire a pieselor. Pentru vizitatorii dornici să se informeze suplimentar, Muzeul Naţional de Istorie a României a editat un catalog cu toate piesele prezente în expoziţie, cu explicaţii despre locurile de descoperire a obiectelor şi studii privind prelucrarea metalelor preţioase de la cele mai timpurii încercări şi până în epoca migraţiilor. Catalogul poate fi achiziţionat de la standul Muzeului de Istorie din Suceava pe întreaga perioadă de desfăşurare a expoziţiei. Costul biletelor este 5 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii, elevi şi studenţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 400 de vizitatori în mai puţin de două zile, la expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”, de la Muzeul de Istorie din Suceava.
 Vizualizări articol: 2347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape 400 de vizitatori în mai puţin de două zile, la expoziţia ”Aurul şi argintul antic al României”, de la Muzeul de Istorie din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei