Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 nov 2016 - Anul XXI, nr. 271 (6384)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Podul de beton armat / S-a dărâmat!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O caricatură de zile mari realizează Marian Avramescu. Publicarea ei când la Chişinău moldovenii dormeau cu curul pe cămeşa votului m-a păcălit, limitând-o la semnificaţia podului de flori de peste Prut, pod de care s-a ales, precum bine ştim, praful. Semnificaţia e mai amplă, aplicabilă, fireşte, şi acolo, dar cu extindere întregitoare peste gârla dramei naţionale a ruperii oricărei punţi între popor şi cârmuire, cârmuirea politică şi religioasă.
Caricatura, vizionabilă la rubrica AMPress de profil, arată un pod iremediabil rupt, fiindcă între cele două părţi, viu populate, se cască o prăpastie fără fund. Geaba încearcă s-o repare cu cădelniţa şi tămâie un popă, geaba atârnă două aţe în aer, închipuind cusătura de reparaţie a unei operaţii încercate de un chirurg beat. Părţile sunt rupte definitiv şi nimic nu lasă să se întrevadă sutura nădăjduită.
În dreapta, cum te uiţi spre lucrare, recunoşti un vesel conglomerat de arhierei şi politicieni. Nu-i greu să-ţi bucuri privirea cu înalt prea sfântul şpăgilor din calcaroasa şi mănoasa arhiepiscopie a Tomisului, acel cetăţean calificat în chestiuni de rai, dar care dă bine într-o populaţie a cazanelor cu smoală. Rar mi-a fost dat să întâlnesc o privire mai cleioasă şi mai rea ca a sfântului ăsta. Cum să mergi la spovedanie, sub patrafirul cu microfoane al prea fericitului, încrezător că secretele tale păcătoase vor ajunge la judecata lui Dumnezeu şi nu la cea a băieţilor strângători de dosare şi ieri şi azi? Tot pe acolo e şi blajinul la chip – cum de s-au adunat ăştia, având toţi feţe de bunici fără nepoţi? – Daniel, marele negustor care a făcut din biserică o bancă mondială mai bogată ca FMI-ul. Vine apoi marea populaţie politică mixtă în care, ca înălţime, bat de sus Iohannis şi Ponta, surâzători ca nişte lămâi despicate, şi alţi iubitori de ţară, patrioţi gata să se azvârle în gol pentru binele plebei – Blaga, Dragnea, lume bună. Plebea e pe malul celălalt, pe crâmpeiul de pod populat cu băbuţele făcute celebre de desenator. Între poporul de babe cu un dinte uitat în gură şi clasa conducătoare e hăul. Niciodată, ca în aceste alegeri care vor veni peste trei săptămâni, ruptura dintre cele două părţi n-a fost mai dramatică, mai adâncă, mai de netrecut, iar podul niciodată mai despicat.
E un cântec cu ”podul de piatră s-a dărâmat” fiindcă ”a venit apa şi l-a luat”. Aici pare a fi vorba de un pod de beton armat, abrupt şi mincinos ca politica, viclean ca o barbă de arhiereu, cinic în frăţietatea care nu e. Nimic nu face legătura dintre cele două lumi. Prostimea e rămasă definitiv pe un mal. Doar golul dintre ele poate fi poreclit liant, prăpastia cădelniţată jalnic seară de seară de televiziuni, în cele mai greţoase discursuri cu promisiuni. Trăim luna în care politicieni fac la televizor poduri şi mii de autostrăzi care nu se surpă niciodată şi dau salarii triple care nu vor veni în veci. Cădelniţează, părinte, că tămâie avem din belşug! Dă cu mir, prea sfinţite, scoate discursul de acum patru ani, parlamentarule, şi umple, cu vorbele de atunci, prăpastia, că-s bune şi azi! Vorba unui prelat, supărat pe alţii, de la o chinovie de lângă Bucureşti, în dispută fiind prescura unei june cucernice care trecea prin zonă: ”Zgâiţi-vă mă şi miluiţi, mă, vă muma-n cur!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Podul de beton armat / S-a dărâmat!.
 Vizualizări articol: 3122 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 10 voturi
Podul de beton armat / S-a dărâmat!4.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei