Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 oct 2016 - Anul XXI, nr. 230 (6343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Propunere

Program naţional de urmărire a gravidei şi a copilului până la 3 ani, propus de dr. Cristian Irimie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Cristian Irimie, a anunţat că după alegerile parlamentare din decembrie va căuta un grup de parlamentari care să susţină un proiect de lege de finanţare a unui program naţional pentru urmărirea sarcinii gravidei şi a copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, în special, în zonele rurale, unde nu există medici de familie.

Propunerea medicului porneşte de la cazuistica din ultimii ani, în secţia de Obstetrică Ginecologie, unde a crescut numărul de paciente minore şi cu educaţie precară, majoritatea din comunitatea romă, dar şi numărul de paciente care nu au fost urmărite de un medic pe timpul sarcinii.

Dr. Irimie a precizat că statisticile arată că la nivel naţional ar fi aproximativ 40.000 de femei care nu au trecut niciodată pe la un medic pentru consultaţii în timpul sarcinii, cele mai multe fiind din mediul rural.

“De ce? Sigur că există multe explicaţii, faptul că sunt unele localităţi care nu au medici de familie, faptul că există o distanţă relativ importantă între cabinet şi domiciliul femeii şi mai ales faptul că nu mai există în mediul rural moaşa comunală, care era nu numai înainte de Revoluţie, era din vremuri imemoriale, nu mai există asistenta de ocrotire şi nici asistenta de igienă. Toate aceste lucruri, după mine, s-ar putea rezolva prin crearea unui program naţional bugetat de la Ministerul Sănătăţii pentru încadrarea în zonele deficitare a acestor moaşe, asistente de ocrotire, asistente de igienă care, împreună cu asistentul comunitar existent în foarte multe comune şi cu mediatorii romi, ar putea acoperi foarte mult din ceea ce înseamnă urmărirea femeii gravide şi a copilului cu vârste între 0 şi 3 ani”, a explicat medicul.

 

La această oră, lăuza şi nou-născutul rareori sunt urmăriţi de un cadru medical

Un asemenea program naţional ar permite Direcţiilor de Sănătate Publică să spună “mult mai repede şi mai direct” cum sunt urmărite gravidele, vaccinările şi condiţiile de sănătate din comune.

Finanţarea programului de către Ministerul Sănătăţii ar fi necesară deoarece, apreciază doctorul Cristian Irimie, nici un medic de familie nu-şi poate permite ca din bugetul cabinetului medical individual să plătească încă trei cadre medicale.

“Trebuie un proiect de lege serios, care să ţină cont de faptul că în România avem o mortalitate infantilă care ne situează pe penultimul sau ultimul loc, avem încă mortalitate maternă, ceea ce nu dă bine, şi nu mai există aproape nici un fel de urmărire a lăuzei şi a copilului nou-născut şi nu există nici un fel de urmărire a condiţiilor igienico-sanitare din diferitele localităţi din mediul rural. Sper să găsesc înţelegere, cineva trebuie să-şi asume această dorinţă”, a mai spus Irimie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Program naţional de urmărire a gravidei şi a copilului până la 3 ani, propus de dr. Cristian Irimie.
 Vizualizări articol: 4881 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Program naţional de urmărire a gravidei şi a copilului până la 3 ani, propus de dr. Cristian Irimie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei