Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 oct 2016 - Anul XXI, nr. 230 (6343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Promovare

Comorile gastronomiei din Bucovina pot fi descoperite la Târgul de Toamnă de la Iulius Mall Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Comorile gastronomiei şi ale cămărilor din Bucovina vor putea fi descoperite la ediţia de anul acesta a Târgului de Toamnă care are loc zilele acestea pe esplanada Iulius Mall Suceava. Deschiderea oficială a Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina” a avut loc ieri după-amiază, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prefectului Constantin Harasim, a oaspeţilor veniţi din Bucovina de Nord, respectiv preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi din Ucraina, Ivan Muntean, alături de aceştia fiind prezenţi şi ambasadorul Thailandei în România, Komgrit Varakamin, şi un reprezentant al sucevenilor plecaţi în străinătate. Târgul „Produs în Bucovina” va fi deschis până duminică, 2 octombrie a.c. Târgul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Asociaţia Produs în Bucovina, Asociaţia pentru Turism Bucovina şi Iulius Mall Suceava. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt actorii Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru. Standurile expozanţilor sunt deschise, în fiecare zi, începând cu ora 9:00.

Printre invitaţii la ediţia de anul acestea a târgului se numără o delegaţie formată din câteva zeci de reprezentaţi ai administraţiei locale din regiunea Cernăuţi, zilele acestea urmând să ajungă la Suceava şi o delegaţie din Italia.

În cuvântul de deschidere a târgului, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat prezenţa oaspeţilor din Bucovina de Nord, adăugând că „acum, aici, putem să vorbim de un salut al întregii Bucovine”. Gheorghe Flutur a subliniat că ediţia de anul acesta a Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina” are ca element central gastronomia şi bucatele bucovinene.

„Trebuie să promovăm mai intens produsele din Bucovina pentru ca ele să ajungă în marile magazine din ţară”, a spus Flutur. El a precizat că elementul principal al târgului este cămara bucovineană, cu toate bucatele pe care bucovinenii le păstrează în ea.

„Tot în cadrul ediţiei de anul acesta vom lansa şi proiectul <Crăciun în Bucovina>, pentru ca oamenii să ştie că se merită să-ţi petreci aici sărbătorile de iarnă. Toate acestea sunt sub sigla autenticităţii, tradiţiile şi obiceiurile fiind la ele acasă aici, în Bucovina”, a declarat şeful administraţiei judeţene, care a adresat şi îndemnul „Hai în Bucovina!”

 

Astăzi, sucevenii sunt invitaţi la un foc de tabără şi la o seară bucovineană

Gheorghe Flutur a adăugat că pe perioada târgului, sucevenii, şi nu numai, trebuie să vină pentru a degusta cele mai bune feluri de mâncare din Bucovina, unele dintre acestea de mult uitate. „Un exemplu este cel al minorităţilor. Le-am rugat să vină cu ce au mai vechi. Vor fi foarte multe bucate care au fost uitate şi care trebuiau scoase la iveală. Din acest motiv am adus în faţa vizitatorilor <Cămara Bucovineană>. Pentru că o cămară înseamnă o istorie, o cultură a Bucovinei. Și uitaţi-vă că rafturile sunt încovoiate, pentru că sunt pline. Bucovina înseamnă bunăstare şi oameni gospodari care s-au îngrijit din timp. Noi nu suntem numai greieri care cântăm pe scenă. Suntem şi furnici care au adunat în cămară şi care au motive să cânte pe scenă”, a spus Flutur în invitaţia către suceveni de a vizita Târgul de Toamnă „Produs în Bucovina”.

El a amintit că în cursul zilei de astăzi, vizitatorii vor putea asista la diverse concursuri pe teme de gastronomie. Tot astăzi, după lăsarea serii, pe malul râului Suceava va fi aprins un foc de tabără, în jurul căruia vor fi invitaţi să se alăture şi vizitatorii târgului, pentru a participa la o seară bucovineană.

„Aici promovăm autenticul, tradiţiile, obiceiurile, gastronomia, mâncarea aceasta gustoasă. Și o să vedeţi zilele acestea foarte multe surprize de la gospodinele noastre din Bucovina şi să ştiţi că sunt şi multe secrete pe care nu o să ni le dea din prima şi va trebui să rămânem mai mult timp să le aflăm. În orice caz, bun venit la standurile noastre şi bravo primarilor şi celor care au venit cu produse. Aici nu avem culoare politică. Aici culoarea politică este Suceava şi Bucovina, şi asta trebuie să fie în acest mandat de aleşi locali”, a mai declarat Flutur.

Cuvinte de salut către participanţii la târg au avut şi invitaţii din Ucraina şi Thailanda, dar şi cei din diaspora, care au salutat organizarea unei astfel de manifestări pentru promovarea Bucovinei.

 

Vizitatorii se pot bucura de un adevărat festin culinar

Vizitatorii care vor ajunge la ediţia de anul acesta a Târgului „Produs în Bucovina” vor avea parte, fără doar şi poate, de un adevărat festin culinar. La standurile expozanţilor, vizitatorii se vor putea delecta cu preparate din carne, lactate, panificaţie şi patiserie, bere de casă, must, sucuri naturale, fructe, îngheţată, miere de albine şi produse apicole, legume şi murături. Cei care preferă bucătăria românească se vor putea delecta cu preparate la grătar sau la ceaun, însă vor avea ocazia de a descoperi şi gastronomia etniilor din Bucovina. Astfel, cei care doresc vor putea degusta scrijele făcute pe plită, cu brânză şi slănină, vor putea să vadă cum se prepară păstrăvul afumat, după care să-l şi deguste, să plece acasă cu deja cunoscutele şi gustoasele murături din zona Milişăuţi, cu fructele din zona Fălticeni, sau vor putea să cunoască produsele din fructe de pădure sau ciuperci prezentate de Direcţia Silvică Suceava. Spre deliciul vizitatorilor, unii dintre expozanţi, cum este şi „La Baciu”, vor pregăti porci la proţap, după reţete tradiţionale, în timp ce la stânele din incinta târgului se va putea degusta balmoşul tradiţional sau alte mâncăruri delicioase specifice. Nu au fost uitaţi nici cei cărora le plac dulciurile, în cadrul târgului fiind numeroşi expozanţi care le oferă vizitatorilor de la prăjituri, torturi, şi până la cozonaci şi plăcinte.

 

„Mă bucur că românii au învăţat să mănânce româneşte”

Unul dintre expozanţi şi membru al Asociaţiei Produs în Bucovina, Ioan Baciu Țăran, ne-a declarat că în ultima perioadă se poate constata că românii au început să consume produse româneşti, în special cele tradiţionale. Ioan Baciu Țăran a spus că la ediţia de anul acesta a venit cu produsele tradiţionale atestate, tobă Baciu, chişcă Baciu, muşchi, jambon, costiţă, slănină sau muşchiul de vită. „Mă bucur că românii au învăţat să mănânce româneşte şi au început să nu mai cumpere de la producători din străinătate. Produsele româneşti sunt de cea mai bună calitate. Iar deviza noastră este <În loc să mergi la doctor, mergi la muncă>”, a spus Ioan Baciu Țăran.

Potrivit programului oficial, evenimentele de astăzi din cadrul târgului vor începe la ora 11:00, cu mai multe concursuri de îndemânare a bucătarilor. De la ora 13:00 va avea loc lansarea programului „Crăciun în Bucovina”, iar de la ora 14:00, sub sloganul „Gustă din Bucovina!” vor avea loc prezentări şi degustări la standurile expozanţilor, vizitatorii putând să asiste şi la spectacolele folclorice susţinute de ansambluri şi formaţii artistice din judeţ. Seara bucovineană va începe la ora 19:00 şi va dura până la ora 22:00. Pentru ziua de duminică, 2 octombrie, evenimentele sunt programate să înceapă la ora 13:00, cu prezentarea delicateselor din „Cămara Bucovineană”, după care, de la ora 14:00 va începe prezentarea celor mai renumite şi gustoase mâncăruri bucovinene. Tot duminică, de la ora 16:00, va concerta cunoscuta interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca. De la ora 18:00 va începe spectacolul susţinut de Ansamblul Artistic "Ciprian Porumbescu" din Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comorile gastronomiei din Bucovina pot fi descoperite la Târgul de Toamnă de la Iulius Mall Suceava.
 Vizualizări articol: 5268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comorile gastronomiei din Bucovina pot fi descoperite la Târgul de Toamnă de la Iulius Mall Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei