Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2016 - Anul XXI, nr. 187 (6300)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Primăria Suceava declară război cerşetoriei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zecile de cerşetori care îi agasează pe suceveni la semafoare, în intersecţii, în preajma unităţilor de cult, în zonele mai intens circulate, vor fi „săltaţi” de Poliţia Locală şi trimişi la casele lor sau în centrele pentru minori, după caz. În paralel, se va încerca conştientizarea populaţiei, în sensul de a nu mai încuraja acest fenomen, al cerşetoriei, prin oferirea de bani celor care stau cu mâna întinsă.

„Cerşetoria ar fi mai mică în municipiul Suceava dacă sucevenii ar înţelege că nu e bine să o încurajeze. O încurajăm când dăm bani celor ce stau cu mâna întinsă la semafor, în intersecţii sau la colţ de stradă”, a spus viceprimarul Lucian Harşovschi, care a făcut apel la populaţie să nu le mai dea bani celor care fac apel la mila publică, de multe ori prefăcându-se că suferă de diverse afecţiuni sau au un handicap.

Viceprimarul sucevean a spus că Poliţia Locală acţionează pentru eradicarea sau măcar reducerea fenomenului cerşetoriei, doar că limitările legale nu le prea lasă „spaţiu de manevră”.

„În 2016 s-au încheiat 95 de procese verbale de constatare a contravenţiei, în valoare de peste 10.000 de lei, pentru persoane care cerşesc în Suceava. Foarte mulţi dintre aceştia au fost trimişi în localităţile adiacente municipiului Suceava sau chiar duşi cu maşina Poliţiei Locale la Şcheia, Drăgoieşti, Salcea, Ipoteşti, Pătrăuţi. Alţii au fost duşi la tren, la gară, pentru a se întoarce în Neamţ, Vaslui, Târgu Frumos sau alte locaţii de unde veneau”, a menţionat viceprimarul Harşovschi, care s-a arătat foarte indignat de folosirea copiilor pentru a se obţine bani de la suceveni.

„Mai nou am văzut că au reapărut cerşetorii minori, prin intersecţii. Am dat dispoziţie ca minorii identificaţi că practică cerşetoria să fie luaţi de Poliţia Locală şi duşi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Anul acesta au fost predaţi către această instituţie nouă minori. Am purtat discuţii cu actuala conducere a aceste Direcţii şi sper că vom avea o colaborare mai bună, a fost şi înainte, astfel încât să nu-i mai găsim pe stradă pe aceşti minori. Procedura spune că trebuie duşi la Centrul primiri urgenţe al Direcţiei, aici sunt ţinuţi până se face o anchetă socială prin care noi constatăm dacă sunt abuzaţi, neglijaţi sau părăsiţi, iar dacă se confirmă unul dintre aceste cazuri se cere instituţionalizarea lor”, a adăugat Lucian Harşovschi.

Pentru a-i convinge pe suceveni că, în general, cei care stau cu mâna întinsă pe stradă nu sunt într-o situaţie „de plâns”, viceprimarul Sucevei a dat exemplul unui “client” vechi al Poliţiei Locale, prins în numeroase rânduri în timp ce practica cerşetoria, de fiecare dată având asupra lui sume mari de bani, telefoane mobile şi ţigări.

„Un exemplu concret este al lui Marius Ilie Onofrei, din Adâncata. M-am interesat personal, e foarte bun de muncă, a lucrat la piatră pentru cei din zonă. A spus chiar el: cum să stea la treabă pentru 50 – 60 de lei pe zi, să-şi rupă spatele, când banii respectivi îi face în câteva ore de stat la cerşit. Un lucru e foarte important, când vede maşina poliţiei fuge mâncând pământul. Şi nu că fuge, fuge bine tare, ar trebui să se antreneze cu el poliţiştii noştri locali! Nu are nici un handicap. Are mereu telefoane mobile, ţigări etc. De asta fac apel la populaţie. Dacă dăm bani în intersecţii nu vom scăpa de cerşetorie în Suceava. Acest domn are amenzi doar anul acesta de 1.300 de lei, dar oricum nu le plăteşte. La un moment dat, cu ajutorul instanţei le vom converti în zile de muncă”, a spus Lucian Harşovschi, care şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că legea nu permite confiscarea banilor obţinuţi din cerşetorie, încât cei prinşi asupra faptului le „râd în nas” oamenilor legii şi autorităţilor locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava declară război cerşetoriei.
 Vizualizări articol: 5600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Primăria Suceava declară război cerşetoriei5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fapte... trimis de
(11 aug 2016, 12:27:18
O mai fost declaratii...!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei