Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 aug 2016 - Anul XXI, nr. 187 (6300)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La 27 de ani

Povestea poliţistei care a ocolit moartea după zeci de urmăriri în trafic după şoferi pericol public

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţista în vârstă de 27 de ani care a suferit leziuni grave într-un accident rutier în timpul unei misiuni de urmărire a unui şofer care gonea cu un BMW a revenit la serviciu de la începutul acestei luni, după trei luni şi jumătate de la ziua în care a ocolit moartea. Agentul principal Violeta Covaliu, în vârstă de 27 ani, din comuna Vorona, judeţul Botoşani, cu reşedinţa în comuna Marginea, a trecut printr-o perioadă de coşmar, care încă nu s-a încheiat pentru ea. După o lungă recuperare, care a inclus şi o perioadă de imobilizare, tânăra s-a vindecat de fractura de bazin pe care a suferit-o, însă mai are o leziune care încă o mai chinuieşte.

Violeta Covaliu necesită o operaţie de reconstrucţie a osului nazal şi de eliberare a căilor respiratorii,după o fractură severă de piramidă nazală, însă medicii i-au spus că vor putea interveni chirurgical abia în primăvara anului viitor.

 

Zeci de urmăriri după şoferi pericol public  

Reporterii Monitorului de Suceava au stat de vorbă cu Violeta Covaliu la noul său loc de muncă, la Serviciul Rutier Suceava. Aici va face muncă de birou în următoarea perioadă, până când se va reface complet, fizic şi psihic, după cumpăna prin care a trecut.

Violeta Covaliu este din comuna Vorona, judeţul Botoşani, dar a activat ca poliţistă doar la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava. A trecut pe la posturile comunale din Burla, Suceviţa, iar cea mai lungă perioadă a lucrat la Secţia Rurală Marginea. O zonă grea, unde mulţi şoferi şi-au făcut un obicei din a nu opri la semnalul poliţiştilor. Este vorba, bineînţeles, de cei care au ceva de ascuns. De regulă nu au permis de conducere ori sunt băuţi.

„Aproape la fiecare tură aveam câte un şofer care nu oprea la semnal. Au fost foarte multe urmăriri. De multe ori, cei care au fugit şi i-am prins s-au ales cu dosare penale pentru câte patru-cinci infracţiuni la regimul rutier”, spune tânăra poliţistă. De altfel, anterior accidentului, aceasta a fost evidenţiată de mai multe ori de şefii IPJ Suceava pentru rezultatele avute pe linie rutieră ori de combatere a contrabandei cu ţigări.

 

“I-am văzut chipul şoferului, zâmbea ironic către noi şi mi-am dat seama că nu va opri”

Cum urmăririle în trafic au devenit aproape o obişnuinţă, iar în adrenalina momentului nici un poliţist nu are timp să se gândească la riscuri, a venit şi ziua neagră de 16 aprilie.

Agentul principal Violeta Covaliu era de serviciu alături de colegul de la Secţia Rurală Marginea, agent-şef adjunct Radu Florin Şuhane. Cei doi efectuau serviciu de control al traficului pe DN 2E, pe raza comunei Horodnic de Sus. La un moment dat au efectuat semnal regulamentar de oprire şoferului unui autoturism BMW.

“I-am văzut chipul şoferului, zâmbea ironic către noi şi mi-am dat seama că nu va opri”, povesteşte Violeta Covaliu. Cei doi poliţişti s-au urcat în maşină şi au plecat în urmărirea BMW-ului, cu autospeciala Dacia Logan din dotare.

„M-am uitat ulterior pe camere şi am văzut că în 11 secunde deja plecasem după maşina suspectă”, spune tânăra.

La volan era colegul ei, care încerca să se ţină după mult mai puternicul autoturism BMW.

 

Clipe de coşmar: era conştientă, dar nu se putea mişca

După o porţiune de drum betonat, urmărirea a continuat pe un drum cu pietriş. Aici,  autospeciala poliţiei a intrat în derapaj, a pătruns în şanţul din stânga şi s-a răsturnat pe cupolă. Într-o fracţiune de secundă, poliţista s-a transformat în victimă.

“Eu eram pe bancheta din spate, totul s-a întâmplat într-o fracţiune de secundă. Maşina s-a răsturnat de două-trei ori şi îmi aduc aminte cum colegul a început să mă întrebe dacă sunt bine. Eram conştientă, am fost conştientă tot timpul, însă nu mă puteam mişca şi simţeam cum îmi curge sângele pe faţă”, a mărturisit tânăra.

 

Cele mai lungi 40 de minute din viaţa tinerei

Nici acum nu-şi poate stăpâni emoţiile şi nu-şi poate stăvili lacrimile: “Au urmat cele mai grele 40 de minute din viaţa mea, atât a durat până a venit Ambulanţa, foarte mult... Nu ştiam ce va urma pentru mine şi nici dacă voi scăpa.”

Din fericire, Violeta Covaliu a supravieţuit accidentului. A petrecut două săptămâni la Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean şi apoi alte trei săptămâni la Centrul de Recuperare de la Ilişeşti.

O perioadă a fost nevoită să stea imobilizată la pat, apoi s-a deplasat cu un cadru. Acest coşmar a durat o lună de zile.

 

Şoferul vinovat moral de accident a scăpat uşor

Şoferul care a provocat moral acest accident, fugarul de la volanul BMW-ului, nu a fost prins în acea zi, fiind identificat ulterior. Nu i s-a putut proba însă decât faptul că nu avea dreptul de a conduce, ancheta continuând cu suspectul în stare de libertate. Poliţista nu are cum fi mulţumită şi speră ca în cele din urmă acesta să plătească, mai ales că are şi alte dosare penale la activ.

Surprinzător poate, Violeta Covaliu este hotărâtă să revină la munca de teren, în operativ.

“Vreau să mă întorc, chiar la Secţia Marginea dacă va fi cazul, chiar dacă prin natura meseriei mi-am făcut foarte mulţi duşmani”, ne spune tânăra. După cum i-au recomandat şi medicii, în următoarea perioadă, mai ales în sezonul rece care va urma, este indicat să evite cât mai mult efortul şi frigul, astfel că se va axa pe munca de la birou. Din primăvară, după ce se va opera, va reveni însă la activitatea dinainte de accident, spune tânăra. 

 

Poliţiştii nu au asigurare pentru accidente. Norocul Violetei au fost colegii care i-au sărit în ajutor

O anomalie a sistemului este că poliţiştii nu au o asigurare care să le acopere cheltuielile în caz de accidente suferite în misiune.

Aşa se face că Violeta Covaliu s-a trezit pusă în situaţia de a nu avea bani să suporte costurile tratamentului, mai ales că din spital a fost externată după două săptămâni. Cheltuielile pentru îngrijirea la Centrul de Recuperare Ilişeşti au fost suportate din banii poliţiştilor care au dorit să o ajute.

„Vreau să le mulţumesc colegilor care au strâns bani şi m-au ajutat. Mulţumiri speciale vreau să transmit comisarului-şef Dorel Aicoboae de la comanda IPJ şi colegului de la Secţia Rurală Marginea, cu care m-am aflat în maşină în acea zi şi care m-a ajutat foarte mult, inclusiv moral”, a transmis Violeta Covaliu.

Tânăra va mai avea nevoie de bani pentru intervenţia chirurgicală din primăvară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Povestea poliţistei care a ocolit moartea după zeci de urmăriri în trafic după şoferi pericol public.
 Vizualizări articol: 10423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 14 voturi
Povestea poliţistei care a ocolit moartea după zeci de urmăriri în trafic după şoferi pericol public4.6514

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei