Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 aug 2016 - Anul XXI, nr. 185 (6298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Inventivitate

Sute de arbori puşi la pământ intenţionat, pentru a simula efectele unei furtuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dezastrele naturale, precum doborâturile de vânt din iunie şi iulie, au început să fie folosite ca pretext pentru tăierea ilegală a unor păduri sănătoase, dar care nu au ajuns încă la perioada de exploatare, conform normelor legale.

Un astfel de caz a fost semnalat sâmbătă, 6 august, la Serviciul Naţional pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

„Ca urmare a unei sesizări transmise de un cetăţean, Garda Forestieră Suceava a dispus Ocolului Silvic Dorna să efectueze verificări într-o proprietate privată. În urma verificărilor desfăşurate în comun cu reprezentanţii Ocolului Silvic Dorna şi cu cei ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, s-a constatat că pe suprafaţa de fond forestier au fost identificaţi arbori doborâţi în mod intenţionat, încercându-se disimularea acestei acţiuni, astfel încât arborii să pară doborâţi de fenomene naturale. Din primele verificări, se pare că autorii au procedat la doborârea acestora prin utilizarea unor utilaje forestiere, prin ancorarea trunchiurilor şi culcarea acestora la pământ”, a declarat inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel.

În urma inventarierii materialului lemnos doborât în acest mod, s-a constatat că este vorba despre 201 arbori, cu un volum al prejudiciului de 101 mc şi o valoare a prejudiciului de 19.662 lei (cu TVA).

„Scopul autorilor acestei fapte de distrugere a arboretelor prin orice mijloace a fost de a-l determina pe gestionarul fondului forestier, prin inducerea sa în eroare, să pună în valoare în mod legal volumele de lemn doborâte în mod intenţionat. În vederea stabilirii întregii situaţii de fapt, precum şi în vederea identificării tuturor persoanelor responsabile, organele de cercetare abilitate să stabilească natura faptei (contravenţională sau penală) fac în momentul de faţă verificări amănunţite, iar conducerea Gărzii Forestiere Suceava a dispus verificarea tuturor altor eventuale proprietăţi deţinute de proprietarul pe suprafaţa căruia s-a constatat fapta, astfel încât să se constate existenţa şi a altor posibile cazuri”, a adăugat şeful Gărzii Forestiere Suceava.

Reprezentanţii instituţiei cu rol de control al activităţilor forestiere, din domeniul public şi privat, deopotrivă, au atras atenţia asupra faptului că este a doua situaţie de acest gen identificată în ultimele două luni, primul caz fiind identificat pe raza Ocolului Silvic Pojorâta, unde s-au înregistrat tăieri ilegale şi distrugeri de arbori prin dezrădăcinare, sub pretextul construirii cu un excavator a unor drumuri necesare exploatărilor forestiere.

Drept urmare, Garda Forestieră Suceava a dispus măsuri concertate de descurajare a acestui gen de fapte, prin intensificarea acţiunilor de control în fondul forestier al judeţului, precum şi controlul circulaţiei materialului lemnos pe drumurile forestiere şi publice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de arbori puşi la pământ intenţionat, pentru a simula efectele unei furtuni.
 Vizualizări articol: 5154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de arbori puşi la pământ intenţionat, pentru a simula efectele unei furtuni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Domnu Mirel!!!! trimis de
(10 aug 2016, 00:19:05
O facusi de oaie:))))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei