Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 aug 2016 - Anul XXI, nr. 185 (6298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Răzbunare sau denunţuri justificate?

Un jandarm trimis în judecată pentru 27 de infracţiuni îşi acuză superiorii de cel puţin la fel de multe fapte penale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un plutonier jandarm trecut în rezervă la cererea sa după ce a fost trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat de comiterea a 27 de infracţiuni, în special de abuz în serviciu, faptele fiind legate de perioada în care acesta a fost încadrat la Grupa de Jandarmi Dolhasca, a depus la rândul său o serie de sesizări privind fapte de acelaşi gen, în care îi acuză pe doi dintre superiorii săi de comiterea a cel puţin la fel de multe fapte penale.

Paul Ciprian Zamă, în vârstă de 31 de ani, a depus reclamaţii la Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, care au ajuns între timp la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, cercetările fiind în curs. 

 

Pentru ce a fost trimis în judecată denunţătorul Zamă

Paul Ciprian Zamă, domiciliat în Dolheşti, a ajuns în spatele gratiilor în luna iulie a anului trecut, pentru 14 infracţiuni de abuz în serviciu, 12 fapte de fals intelectual şi o infracţiune de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii unui folos necuvenit. Între timp, acesta a fost trimis în judecată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi şi nu se mai află după gratii. În mare, acesta este acuzat că şi-a încălcat în mod repetat atribuţiile de serviciu în scopul obţinerii atât pentru sine, cât şi pentru alţii de foloase necuvenite.

Tânărul jandarm este acuzat că a falsificat înscrisuri din lucrările ce i-au fost repartizate spre soluţionare în scopul nesancţionării unor contravenţii şi a măsluit procese verbale de contravenţie, urmărind însuşirea ilegală a amenzilor aplicate (uneori eliberând chitanţe justificative în fals).

De asemenea, plutonierul Zamă a fost pus sub învinuire şi pentru că ar fi divulgat informaţii despre controalele organelor de poliţie şi jandarmerie prin care se urmărea combaterea braconajului piscicol pe râul Siret.

Dosarul este în faza de judecată, pe rolul Tribunalului Suceava, nefiind dată încă o sentinţă.

 

Se declară o victimă a şefilor săi

Dacă despre acuzaţiile împotriva sa presa a relatat în mai multe rânduri în detaliu, Paul Ciprian Zamă a dorit să se apere şi să-şi spună punctul de vedere. El spune că mare parte din acuzaţiile împotriva sa sunt false, în timp ce, în cazul celorlalte, a fost împins de superiori să comită fărădelegi.

Sesizările sale se îndreaptă spre doi superiori, ale căror nume nu le vom face publice în acest material, în condiţiile în care este vorba doar de acuzaţiile lui Paul Ciprian Zamă, un om care poate fi suspectat că este dornic de răzbunare. Cert este însă că acesta a înşirat pe pagini întregi o serie de date care pot fi verificate de structurile anticorupţie.

Paul Ciprian Zamă a lucrat la  Grupa de Jandarmi Dolhasca, între timp desfiinţată, din anul 2009:

„Din primele săptămâni de activitate mi s-a atras atenţia cu privire la desfăşurarea modului de executare a serviciului de patrulare şi îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, în sensul că oraşul Dolhasca este o comunitate mică şi nu pot lua nici o măsură decât cu aprobarea superiorilor”, susţine Zamă.

 

Reclamaţiile plutonierului: bani colectaţi de la subalterni, atenţii de la bişniţari, anchete superficiale şi documente falsificate

Printre acuzaţiile aduse superiorilor se numără faptul că aceştia consumau alcool în timpul serviciului, faptul că primeau diferite sume de bani de la bişniţari ori că percepeau sume de bani de la subalterni, pentru diferite pretexte, de la cumpărarea unui aragaz pentru subunitate şi până la organizarea de „grătare”. Paul Ciprian Zamă a scris în denunţuri numele colegilor care ar fi dat banii, câte 50 de lei, dar şi ale celor care au refuzat la un moment dat să cotizeze pentru grătare, şi cere ca aceştia să fie audiaţi.

Paul Ciprian Zamă mai acuză că în fiecare zi de miercuri, la Târgul de la Dolhasca, de serviciu în control era acelaşi jandarm, care se afla acolo pentru a încasa sume de bani şi a vinde informaţii celor pe care îi proteja. Tânărul susţine că deţine şi înscrisuri cu care să probeze acuzaţiile, pe care le va prezenta anchetatorilor, dacă i se va cere.

O altă acuzaţie împotriva unui jandarm este legată de faptul că acesta găsea clienţi pentru a cumpăra balast de la o firmă locală, încasând comisioane în acest sens.  Paul Ciprian Zamă susţine că a fost constrâns să semneze în fals „Buletine de misiune”, în sensul că semna la rubrica comandantului de grupă, ca şi cum acesta ar fi participat la misiuni. Un alt capitol de acuzaţii face referire la faptul că maşina de serviciu a unităţii ar fi fost folosită în scop personal de un superior, pentru a merge la cules bureţi. Zamă susţine că, de voie de nevoie, a mers şi el la cules bureţi, în timpul serviciului. Zamă mai susţine că i se impunea normă de amenzi, vizaţi fiind amărâţi din Gara Dolhasca, în timp ce în alte situaţii i s-a cerut să nu întocmească proces verbal de sancţionare. Alte acuzaţii sunt legate de petiţii care nu erau înregistrate şi nu se făceau nici un fel de verificări. Zamă a înşirat şi mai multe nume de persoane care ar confirma că au depus reclamaţii, documente care ulterior au dispărut. 

 

Răzbunare sau denunţuri justificate?

Paul Ciprian Zamă susţine că era omul care se împotrivea cel mai des ordinelor abuzive, astfel că ajunsese să fie ameninţat din ce în ce mai des cu faptul că va fi trimis la subunitatea de la Vatra Dornei ori va fi reclamat la Parchet. În cele din urmă aşa s-a şi întâmplat,  Paul Ciprian Zamă ajungând inculpat într-un dosar în care i se aduc foarte multe acuzaţii.

Cât despre denunţurile făcute de Paul Ciprian Zamă, bineînţeles că acestea trebuie tratate cu oarece rezervă, în condiţiile în care se poate bănui că tânărul este dornic de răzbunare. Pe de altă parte, nu poate fi exclus ca la o subunitate de jandarmi unde s-au comis atât de multe infracţiuni (imputate deocamdată doar lui Paul Ciprian Zamă) vinovaţii să fie mai mulţi, nu doar unul.

 

Achitat pentru o parte din acuzaţii

În încercarea de a se apăra,  Paul Ciprian Zamă ne-a adus şi o ordonanţă de clasare, prin care Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi l-a absolvit de vină.  Este vorba de un dosar în care Zamă era acuzat, printre altele, că a pretins suma de 350 de lei de la un denunţător. Acesta a fost reclamat de un vecin, iar Zamă a fost acuzat că i-a promis că îi va rezolva problema de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, în schimbul sumei de bani. 

Pe 1 iulie 2016, Zamă a primit ordonanţa de clasare prin care a fost absolvit de vină în acest dosar. Din cercetări a rezultat că plutonierul nu a primit efectiv nici un ban, dosarul de la Parchetul Fălticeni nu exista, astfel că nu se poate vorbi nici măcar de o tentativă la abuz în serviciu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un jandarm trimis în judecată pentru 27 de infracţiuni îşi acuză superiorii de cel puţin la fel de multe fapte penale.
 Vizualizări articol: 9352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Un jandarm trimis în judecată pentru 27 de infracţiuni îşi acuză superiorii de cel puţin la fel de multe fapte penale4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei