Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 aug 2016 - Anul XXI, nr. 185 (6298)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În India

Un elev al Liceului ,,Ion Luca” Vatra Dornei, în lotul României la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vitalie Lungu, elev în clasa a XII-a în cadrul Liceului Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, a fost selectat pentru a face parte din lotul naţional care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din India, din luna decembrie.

Tânărul este pregătit la fizică de prof. Mioara Şaramet, iar de doi ani, la astronomie şi astrofizică, este pregătit de prof. dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.

Vitalie Lungu este din Republica Moldova, raionul Sîngerei, şi este elev al liceului din Vatra Dornei din clasa a IX-a.

“Mi-am dorit să trăiesc într-o zonă de munte, pitorească. Am ales Vatra Dornei şi nu regret această alegere”, mărturiseşte Vitalie.

 

Vitalie trebuie susţinut de sponsori

În India, România va fi reprezentată de două echipe, respectiv zece elevi.

“Datorită rezultatelor deosebite obţinute de-a lungul anilor de elevii noştri, începând din anul 2014, România a fost invitată să participe cu două echipe formate din câte cinci elevi. Deci şi în acest an lotul României este format din zece elevi”, a transmis prof. dr. Petru Crăciun.

Acesta a arătat că Vitalie Lungu face parte din cea de-a doua echipă care va merge la olimpiada din India, echipă ce nu este subvenţionată de Ministerul Educaţiei, motiv pentru care Vitalie va trebui să fie susţinut de sponsori.

Cât despre pasiunea pentru astronomie şi astrofizică, domeniu pe care îl studiază de circa doi ani de zile la Palatul Copiilor Suceava, Vitalie povesteşte că “eram mic, iar tatăl meu avea un verişor care era profesor de astronomie şi astrofizică. Luam cărţi de la el şi le răsfoiam, îmi povestea multe, m-a învăţat constelaţiile. De fapt, întotdeauna m-au pasionat cerul, stelele, tot ce e dincolo. Am citit multe legende, poveşti, iar la Palatul Copiilor am dus pregătirea la un alt nivel”.

După terminarea liceului, Vitalie vrea să continue cu studierea astronomiei şi astrofizicii, poate în Marea Britanie, SUA, Rusia sau România.

 

Selecţia lotului naţional a fost realizată la Suceava

În perioada 31 iulie - 7 august, la Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava (USV) s-a desfăşurat pregătirea lotului lărgit, secţiunea seniori, şi selecţia lotului care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, care se va desfăşura în localitatea Bhubaneswar din India.

Selecţia echipei naţionale a României a fost realizată de cei mai buni profesori de astronomie şi astrofizică din ţară: Dan Oniciuc - Piatra Neamţ, Lucian Stoian – Baia Mare, Ana Naghi - Oradea, Romeo Mercea – Roman, Cristian Pîrghie – Suceava, Camelia Pîrghie - Suceava, Claudia Cocoşilă – Caracal, Cezar Gergu - Slobozia, Anca Marian - Blaj şi Octavian Georgescu - Craiova. În vederea calificării pentru India, elevii au susţinut şase probe: cea teoretică de astronomie şi de analiză a datelor, fiecare de câte 4 ore, proba teoretică de astrofizică de 5 ore, observaţii în teren, planetariu şi harta cerului.

Pregătirea lotului lărgit al României a fost organizată de Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Suceava, USV, Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” - centru UNESCO şi Consiliul Judeţean Suceava.

“Toţi participanţii au fost încântaţi de condiţiile foarte bune atât de cazare, dar şi de studiu, oferite de Universitatea din Suceava. De asemenea, Observatorul Astronomic Suceava, în special Planetariul (cupola acestuia fiind de 10 metri, cel mai mare din ţară), a fost modernizat, fiind singurul observator din ţară care poate fi comparat cu oricare observator astronomic din Occident”, a mai specificat Petru Crăciun.

 

Doi juniori suceveni se pregătesc pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie din Bulgaria

Judeţul Suceava mai are doi elevi juniori care s-au calificat în urmă cu o lună de zile la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care va avea loc la Plovidiv, Bulgaria, în perioada 5-13 octombrie 2016.

Este vorba despre David Cornel Turtureanu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare” Suceava, şi Paul Florin Rebenciuc, proaspăt absolvent al Școlii Gimnaziale ”Miron Costin” Suceava, din septembrie elev la Colegiul Naţional ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Cei doi sunt pregătiţi de Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Palatul Copiilor Suceava.

“În concluzie, judeţul Suceava, ca niciodată, are anul acesta trei elevi care vor merge la olimpiadele internaţionale de astronomie şi de astrofizică. Urmează un program de pregătire intens deoarece dorim să obţinem medalii cât mai strălucitoare la aceste olimpiade internaţionale”, a conchis Petru Crăciun.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un elev al Liceului ,,Ion Luca” Vatra Dornei, în lotul României la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică.
 Vizualizări articol: 4910 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Un elev al Liceului ,,Ion Luca” Vatra Dornei, în lotul României la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei