Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 iul 2016 - Anul XXI, nr. 161 (6274)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Promisiune

Cupola verde care distorsionează culoarea legumelor în Piaţa Centrală a Sucevei va fi schimbată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cupola verde a Pieţei Centrale din municipiul Suceava, din cauza căreia culoarea legumelor şi a zarzavaturilor de pe tarabe este percepută distorsionat, va fi schimbată în totalitate până cel mai târziu la sfârşitul acestui an. Este promisiunea primarului de Suceava, Ion Lungu, făcută ieri, după ce s-a autosesizat în urma publicării unui articol pe această temă în cotidianul Monitorul de Suceava. ”Am avut astăzi o discuţie dură şi fermă cu cei care au urmărit investiţia şi le-am cerut ca până pe 30 septembrie să vină cu o soluţie. Nu sunt de acord cu ce s-a făcut la piaţă şi garantez eu, ca primar al Sucevei, că nu ne apucă iarna cu acest acoperiş”, ne-a declarat primarul Lungu.

El a afirmat că le-a cerut angajaţilor de la Administraţia pieţei să contacteze urgent constructorul şi să-i ceară să schimbe soluţia tehnică pentru cupolă. ”Dacă nu o schimbă de comun acord, vom face înlocuirea pe banii primăriei şi apoi ne vom îndrepta împotriva constructorului pentru recuperarea în instanţă”, a mai spus Lungu.

La Piaţa Centrală, responsabilul cu investiţiile, Aurel Radiş, ne-a declarat, ieri, că a discutat deja cu firma de construcţii care a făcut investiţia şi primele 10 plăci armate pentru cupolă au fost date deja în lucru. În maximum zece zile, spune el, primele zece plăci verzi din acoperiş vor fi înlocuite cu altele de culoarea mierii de albine sau transparente. ”Noi am făcut recepţia cu măsuţele goale şi totul era ok. Când au venit oamenii cu legumele şi zarzavaturile am constatat că era distorsionată culoarea acestora”, ne-a declarat administratorul pieţei, Sorin Chircea.

 

Comercianţii sunt disperaţi că sucevenii ocolesc Piaţa Centrală

De partea cealaltă, comercianţii sunt disperaţi. Agafia Asultanei, din Văratec-Salcea, ne-a arătat roşiile care sub verdele cupolei se vedeau negru închis. Ne-a invitat să luăm câteva şi să le privim afară, la lumină naturală, ca să apreciem diferenţa. ”Toate legumele de culoare închisă se văd negre sau vinete. Roşiile, păstăile nu le mai cumpără nimeni. De castraveţi ne întreabă lumea dacă sunt muraţi, că aşa arată. Nici cu preţul scăzut nu reuşim să vindem”, spune femeia.

Marfă proaspătă, abia culeasă din grădină, ne arată şi Silvia Gafencu, din Grăniceşti. Cartofii noi, rozalii în lumina soarelui, se văd vineţi pe tarabă. ”Nici un kil n-am vândut astăzi. Lumea nici măcar nu se opreşte să se uite la ei şi uitaţi-vă ce marfă am.  Muncă degeaba”, zice ea.

Câteva mese mai încolo, Toader Moroşanu e supărat pe primar şi nu crede că vor scăpa prea curând de acoperişul care şi pe ei îi face să aibă culoarea chipului ca din ”Întoarcerea morţilor vii”. ”Îl doare capul pe primar că nu vând eu marfa? Nu-l doare. Dă alţi bani să schimbe acoperişul, că stă Toader cu marfa pe tarabă şi nu i-o cumpără nimeni? Nu dă. Și-a luat votul, dă-i la dracu' pe proştii din piaţă. Ce-i trebuie şef la piaţă?  Că vine numai să umple sacoşa, îi pasă lui că eu nu vând?”, se întreabă omul plin de năduf.

 

Cupola verde se vede numai de sus, de pe stradă este ascunsă vederii

Aceleaşi întrebări le are şi Mihai Pintrinjel, din Dumbrăveni, cu roşii frumoase, cultivate la câţiva paşi de Suceava, care zac şi se strică pe tarabă, deşi le-a scăzut preţul până la al celor cu care vând comercianţii din piaţa angro: ”Nimeni nu cumpără, doamnă. Am pus preţ de angro şi tot degeaba. Uitaţi-vă câţi oameni mai sunt în piaţă. Cine îmi plăteşte atâta amar de marfă care se strică?”.

Nu ştim ce să-i răspundem. E însă limpede ca lumina zilei nemodificată prin cupola pieţei că acoperişul verde impus de Disciplina în Construcţii, pe motiv că în zona clădirilor istorice sunt permise doar învelitori având aceeaşi formă, culoare şi  material ca modelul original, nici măcar nu se vede decât din elicopter. De la nivelul străzii, cupola este ascunsă privirii.

Mai trebuie spus că acoperişul pieţei montat în perioada comuniştilor a fost tot verde transparent, numai că inginerii care s-au ocupat de lucrare au ales transparenţa pe baza legilor fizicii optice învăţate la şcoală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cupola verde care distorsionează culoarea legumelor în Piaţa Centrală a Sucevei va fi schimbată.
 Vizualizări articol: 7247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Cupola verde care distorsionează culoarea legumelor în Piaţa Centrală a Sucevei va fi schimbată3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine de casă cu 3 feluri de făină şi 5 feluri de seminţe Este o pâine pufoasă, uşoară, cu aspect de pâine intermediară şi gust minunat. Se face destul de uşor, chiar dacă nu dispunem de o maşină specială pentru pâine, iar gustul obţinut va fi o răsplată perfectă pentru micul efort... Citeşte