Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2016 - Anul XXI, nr. 130 (6243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nepăsare

Tavanul şcolii din Probota s-a prăbuşit joi noapte, din cauza ploilor abundente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ploile abundente din ultimele zile au provocat importante pagube materiale la Probota, oraşul Dolhasca, unde tavanul şcolii gimnaziale din sat s-a prăbuşit joi noapte, din cauza infiltraţiilor apărute în pereţii şi tavanul clădirii. Doar norocul a făcut ca tavanul să se prăbuşească în timpul nopţii şi nimeni să nu fie rănit de bucăţile mari de rigips desprinse de pe cadrele metalice. 300 de copii au fost trimişi dimineaţă acasă, după ce conducerea şcolii a luat măsura suspendării cursurilor de vineri, iar luni vor fi tot suspendate, cu excepţia celor ale copiilor clasei a II-a, care au evaluare naţională.

 

Povestea unei şcoli unde autorităţile s-au jucat cu cheltuirea banului public

Povestea şcolii gimnaziale din satul Probota, oraşul Dolhasca, este mai întortocheată, unitatea de învăţământ trecând prin mai multe perioade de reabilitare în ultimii ani. Fiind o şcoală veche, unde cursurile se desfăşurau cu dificultate în primii ani din noul mileniu, s-a luat hotărârea construirii la Probota a unei alte şcoli. Nouă şcoală avea să fie construită în imediata apropiere a celei vechi, începând cu anii 2002-2003. După ce a fost ridicat primul nivel la roşu, prin 2008 s-a găsit cineva să conteste faptul că este construită prea în vecinătatea Mănăstirii Probota, afectând zona de patrimoniu. Aşa a fost abandonată noua construcţie şi autorităţile şi-au reîndreptat privirea către cea veche, care de această dată urma să fie reabilitată.

Începând cu 2008, şcoala veche a fost aşadar renovată şi reintrodusă în circuit, însă culoarea acoperişului, de un roşu aprins, a deranjat iarăşi pe cineva cu viziuni de ansamblu asupra întregii zone de patrimoniu. Cu toată opoziţia celor abilitaţi, şcoala a funcţionat în aceşti ultimi ani, până în toamna anului 2015, când în luna septembrie a început renovarea ei cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cadrul unui program naţional de dezvoltare locală. Pe lângă reabilitare, proiectul a cuprins şi o extindere a şcolii cu o aripă spre partea din spate a acesteia. În ultima perioadă, tabla de culoare roşie a fost îndepărtată de pe acoperiş, fiind înlocuită pe aproape jumătate din suprafaţă cu o tablă de o culoare „agreată”, însă cealaltă parte a acoperişului a rămas expusă ploilor din ultimele zile, fiind acoperită doar cu nişte folii de nailon.

 

Apa infiltrată prin acoperişul provizoriu a distrus sălile de clasă

Vineri dimineaţă, personalul şcolii s-a trezit cu tavanele din rigips din trei săli de clasă prăbuşite şi cu apa şuruind peste tot. Prima care a văzut dimensiunea pagubelor a fost Viorica Ioniţă, femeia de serviciu a şcolii, care ne-a declarat: ”Am găsit tavanul căzut în clasa aceea, la fel şi aici, şi în rest apa infiltrată. Mi-am pus mâinile în cap când am văzut. Bine că nu au fost copiii la şcoală, să păţească ceva.”

Directoarea şcolii, Tamara Mariana Irimia, ne-a relatat o parte din zbuciumul renovărilor din ultimii ani:„Reabilitare a început în luna septembrie 2015, însă am avut şi o altă reabilitare în 2008, pe vremea aceea fiind o altă conducere. Atunci au fost instalate tavanele din rigips. În 2015 a început reabilitarea în partea din spate a şcolii, urmează să se finalizeze lucrările în curs. Doar cu acoperişul s-a întârziat un picuţ. S-a acoperit o parte din şcoală, urma să se acopere şi cealaltă parte a şcolii, dar din cauza condiţiilor meteo şi a ploilor care au fost, rigipsul a cedat şi s-a ajuns la situaţia în care suntem acum. Nu ştim cauza, de ce apa totuşi s-a infiltrat prin acea folie şi a ajuns în interior. Aici este un semn de întrebare.”

Pe lângă sălile de clasă distruse de apa infiltrată, secţia de votare amenajată la şcoala din Probota şi afectată de apă urmează să fie mutată în alte săli de clasă. 

 

Prea multă ploaie sau lipsa clară de organizare a constructorului

Angajaţii şcolii şi cei ai firmei de construcţii au început curăţenia, iar conducerea şcolii speră ca de marţi lucrurile să reintre în normal. Un lucru greu de crezut, după ce am văzut noi în clasele răvăşite de apă. Tavane prăbuşite, pereţi cu infiltraţii, parchet distrus şi un miros înţepător de mucegai. Acesta ar fi rezultatul a nouă luni de muncă şi al unui proiect de modernizare în valoare de 1,2 milioane de lei, câştigat de firma Casa Design din Gura Humorului. O firmă care nu se află la primul incident de acest fel, după ce, în timpul reabilitărilor efectuate de ei la Biblioteca Judeţeană „I.G. Sbiera” din Suceava, în toamna anului 2013, cărţi de o mare importanţă din patrimoniul instituţiei au căzut pradă apelor infiltrate prin tavane, din cauza aceleiaşi proaste organizări şi a nepăsării celor care conduc această firmă. Atunci Casa Design SRL a suportat restaurarea preţioaselor volume pe cheltuiala sa, dar ne întrebăm acum cine va plăti pentru neglijenţa organizării şantierului de la şcoala din Probota.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tavanul şcolii din Probota s-a prăbuşit joi noapte, din cauza ploilor abundente.
 Vizualizări articol: 5029 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tavanul şcolii din Probota s-a prăbuşit joi noapte, din cauza ploilor abundente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata de fructe cu înghețată Foarte răcoritoare, ușor de făcut și irezistibilă chiar și pentru musafirii care țin dietă… Salata de fructe cu înghețată este o soluție de vis pentru zilele caniculare care vor veni.Avem nevoie de:O cutie mare de compot de piersici... Citeşte