Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 iun 2016 - Anul XXI, nr. 130 (6243)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Frică patologică de adevăr

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Azi are loc la Bucureşti lansarea cărţii Mariei Olaru, o excepţională sportivă din vremea în care gimnastica românească era un soi de brand de ţară. Spre deosebire de copleşitoarea majoritate a colegelor sale, Maria Olaru a avut grijă şi de evoluţia sa ca om (pe lângă evoluţiile la cele patru aparate din gimnastică feminină), în acest sens constituindu-se ca o remarcabilă excepţie, alături de Andreea Răducan. Ambele se exprimă coerent şi fluent, lucru rarissim în rândul marilor sportivi în general. Mai mult, vedem acum că Maria Olaru se exprima la fel de bine şi în scris, şi tocmai asta e problema: dezvăluirile ei au inflamat deja spiritele, chiar înainte de lansarea volumului, motivul fiind sinceritatea dusă la extrem. Asta înseamnă pur şi simplu că Maria a povestit, chiar cu lux de amănunte, tot ce înseamnă viaţa de sportiv de mare performanţă într-o disciplină în care, cel puţin pe vremea ei, ieşirea din adolescenţă însemna şi retragerea din sport. Şi tot pe atunci, adică până în anul 2000, cât a durat cariera ei întinsă pe fix cinci ani (de la 14 la 18 ani, adică), metodele de antrenament practicate de cuplul Bellu - Bitang erau suficient de aspre încât să le marcheze pe viaţă pe copiliţele-campioane. Cine a făcut sport în cadru organizat ştie despre ce vorbesc: antrenorii se mai înfurie, te mai înjură, îţi mai trag chiar câte un şut. Totul însă cu dragoste, dacă-mi permiteţi. Adică preiau rolul şi de părinţi. Iar părinţii români ştiu că unde dă mama/tata, creşte! De aceea, reacţia cuplului Bellu - Bitang mi se pare deplasată, ca de altfel şi a ministrului Elisabeta Lipă, care o acuza în direct la televizor alaltăseară pe Maria Olaru că minte. Inutile explicaţiile Mariei, care zicea că nu acuză, ci doar povesteşte, că nu se victimizează, ci doar relatează adevărul. De aici, o concluzie cât se poate de urâtă, infinit mai urâtă decât orice agresiune în relaţia antrenor - sportiv: ne e o frică patologică de adevăr şi încercăm, de zeci şi zeci de ani (de fapt, de milenii!), să căutăm explicaţii, justificări, scuze, în loc să dăm pur şi simplu adevărul pe faţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Frică patologică de adevăr.
 Vizualizări articol: 2323 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 14 voturi
Frică patologică de adevăr4.4514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Salata de fructe cu înghețată Foarte răcoritoare, ușor de făcut și irezistibilă chiar și pentru musafirii care țin dietă… Salata de fructe cu înghețată este o soluție de vis pentru zilele caniculare care vor veni.Avem nevoie de:O cutie mare de compot de piersici... Citeşte