Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2016 - Anul XXI, nr. 64 (6177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Efectele legii antifumat

De astăzi, „Fumatul interzis!”. Dar cine dă amenzile?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Legea antifumat este în vigoare de astăzi, instituţiile abilitate să-i sancţioneze pe cei care nu o respectă sunt prevăzute în actul normativ, ministrul Afacerilor Interne a dat, vineri, 11 martie a.c., prin ordin competenţe structurilor MAI pentru a aplica sancţiunile, dar în absenţa unor norme metodologice încă nu se ştie exact procedura. Personalul competent să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege sunt ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră, personalul din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei. Lor li se adaugă Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Este singura lege în care atâtea structuri au primit competenţa de a aplica amenzi.

Cu Poliţia Locală din municipiul Suceava lucrurile sunt clare. Primarul Ion Lungu a mai precizat, ieri, că în calitate de şef al Poliţiei Locale nu a cerut acestei structuri să amendeze persoanele care încalcă interdicţia de fumat deoarece încă nu sunt apărute normele metodologice de aplicare a legii. ”Nu sunt de acord să amendăm oamenii aşa, aiurea. Deocamdată nu sunt norme metodologice la această lege”, a precizat Lungu.

La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Bucovina” Suceava, purtătorul de cuvânt Alin Găleată ne-a declarat că încălcarea legii va fi constatată şi sancţionată de personalul compartimentului de inspecţie, adică şase angajaţi. Purtătorul de cuvânt a precizat că inspectorii ISU vor urmări în cadrul controalelor uzuale şi dacă este respectată legea antifumat: ”Nu facem vânătoare de vrăjitoare. Respectarea acestei legi va fi verificată la controalele pe care le facem în mod obişnuit”.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Anca Maria Badale, ne-a declarat că în această activitate sunt implicaţi poliţiştii de la ordine publică şi de la poliţia rutieră, poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliţie rurală: ”orice poliţist din structurile operative care are drept de constatare şi sancţionare a contravenţiilor”. Ana Maria Badale a afirmat că poliţiştii vor efectua controale pentru a vedea dacă se respectă legea, dar crede că cele mai multe acţiuni vor fi în urma unor sesizări venite de la persoane deranjate de fumul de ţigară.

Jandarmii, Poliţia de Frontieră, Direcţia de Sănătate Publică şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor ne vor comunica în zilele următoare procedura pe care o urmează în aplicarea legii, în absenţa unor norme metodologice clarificatoare.

Instituţiile publice au luat deja măsuri pentru interzicerea fumatului. La Primăria Suceava în clădire fumatul este interzis, dar pentru salariaţii fumători au fost amenajate două locuri de fumat, unul pe terasă şi altul în spatele clădirii.

La Prefectură, fumatul a fost interzis prin ordin încă de ieri, de prefectul Constantin Harasim.

 

Proprietarii de localuri solicită aprobare pentru deschiderea de pe acum de terase

Interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, inclusiv în restaurante, baruri şi cluburi, a determinat mai mulţi proprietari de astfel de localuri să solicite Primăriei Suceava aprobare de a deschide terase mai devreme faţă de data stabilită prin hotărâre de consiliu local, respectiv 1 mai. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că a primit deja opt solicitări de aprobare pentru deschiderea teraselor sezoniere în avans. În mod obişnuit, cererile pentru funcţionarea teraselor sezoniere se aduceau la primărie în cursul lunii aprilie, însă în acest an, odată cu intrarea în vigoare a legii antifumat, proprietarii de baruri şi restaurante încearcă să-şi păstreze clienţii fumători şi în acest mod. Primarul a afirmat că are în vedere să propună deliberativului local modificarea actualei perioade de funcţionare a teraselor sezoniere în municipiul Suceava, care este 1 mai – 31 octombrie.

În ceea ce priveşte restaurantele din municipiul Suceava, o bună parte dintre acestea au interzis deja fumatul în interior înainte de 17 martie.

Astfel, Oscar Pub şi Versus au interzis fumatul în interior de luni, 14 martie, şi au amenajat afară locuri pentru fumat. La barul Melody din Areni nu se mai fumează de ieri dimineaţă. Una dintre angajate, Lica Hreniuc, ne-a declarat că toţi clienţii care au venit în cursul zilei s-au conformat interdicţiei de a fuma, afişată la loc vizibil. ”Asta e legea, nu avem ce face. Cine vrea să fumeze iese afară”, a spus femeia.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru restaurantul La Bibliotecă, unde tot de ieri nu s-a mai fumat. La Lounge interdicţia a fost instituită treptat, iar de ieri, de la ora 16.00, fumatul a fost interzis complet.

 

Pasagerii de pe aeroporturile internaţionale, singurii cetăţeni liberi care au dreptul la un loc de fumat în interior

Managerul restaurantelor Lounge şi Padrino, Daniele Dattola, ne-a declarat că a considerat necesară aplicarea în avans cu câteva ore ”pentru pregătirea mentală a personalului”, adică familiarizarea cu imaginea meselor fără scrumiere şi clienţi care nu fumează. În opinia sa, aplicarea acestei legi ar fi trebuit să se facă din data de 15 mai, după deschiderea teraselor, pentru a nu fi un impact major asupra fumătorilor, după o perioadă de tranziţie de la fumat liber la complet interzis. ”Ca măsură este ok, dar implementarea este prea radicală. Legea se aplică din noaptea asta, la ora 00.00, astfel că de după-amiază strângem scrumierele şi interzicem fumatul în interior. Nu sunt de acord s-o fi făcut mai devreme pentru că ar fi însemnat cu de la sine putere să-ţi însuşeşti un drept pe care legea încă nu ţi l-a dat şi astfel îl privezi pe client de un confort. Ar fi o lipsă de respect faţă de clientul fumător”, ne-a declarat Daniele Dattola.

În opinia sa, legea creează însă discriminare între unităţile comerciale din incinta aeroporturilor internaţionale, singurele care pot amenaja legal spaţii în interior pentru fumători, şi toate celelalte localuri, în care este interzis. Dattola spune că, dacă în închisori deţinuţii nu au posibilitatea de a opta dacă fumează afară sau în interior, prin urmare este firesc să li se permită fumatul în celule, în aeroporturile internaţionale nu mai este la fel. ”Cel care se află în aeroport este un individ ca oricare altul, care a ales să fie acolo călătorind ca turist, în interes de serviciu sau orice altceva. Poate să fumeze înainte de a intra în aeroport, afară, fără nici o problemă. Lui i s-a creat însă un loc de fumat. Entitatea aeroportuară are posibilitatea de a crea condiţii de fumat în incintă, iar eu mă simt defavorizat aici”, a afirmat managerul de la Lounge.

De asemenea, se întreabă cum vor fi protejaţi nefumătorii de fumul de ţigară pe terase, dacă de jur împrejurul mesei la care stă un nefumător toată lumea fumează: ”Pe timp de iarnă sunt feriţi de fumători, iar vara nu? Legea nu prevede ce se întâmplă pe o terasă unde vin atât fumători, cât şi nefumători. Să-şi scoată ochii unii altora?”. Daniele Dattola a mai spus că legiuitorul ar fi trebuit să aibă în vedere că ”modificarea obiceiurilor trebuie să se facă cu o oarecare delicateţe” deoarece aplicarea acestei legi ”atinge individul în sine”.

 

Pentru firme şi instituţii amenzile sunt de la 5.000 la 15.000 de lei

Fumătorii s-au resemnat în faţa legii şi îşi fumează ţigările în spaţiile deschise, unde încă li se permite. Fumătorul Adrian Filip, de exemplu, era ieri dimineaţă cu cafeaua şi ţigara în faţa Casei Culturii. El ne-a spus că i se pare restrictivă legea, dar crede că interzicerea fumatului în baruri şi restaurante este o măsură benefică. În acelaşi timp, este de părere că localurile care nu vor amenaja locuri pentru fumători îşi vor pierde clienţii, în faţa celor care se preocupă şi de un minimum de confort şi pentru această categorie de clienţi.

Reamintim că de astăzi, de la ora 00.01, este interzis complet fumatul în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 1 februarie a.c., cu intrare în vigoare în 45 de zile de la data publicării, aşa cum se prevede expres în cadrul documentului. Termenul de 45 de zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu 1 februarie, deci a expirat la ora 24.00 a celei de-a 45-a zi de la publicare, adică ieri. Intrarea în vigoare s-a produs efectiv în data de 17 martie, la ora 00:01.

Încălcarea legii antifumat se sancţionează pentru persoanele fizice cu amendă contravenţională de la 100 de lei la 500 de lei. Pentru persoanele juridice, sancţiunile se aplică gradual: amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amenda contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De astăzi, „Fumatul interzis!”. Dar cine dă amenzile?.
 Vizualizări articol: 4724 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
De astăzi, „Fumatul interzis!”. Dar cine dă amenzile?5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Buna lege dar ... trimis de
(17 mar 2016, 15:21:50
Buna lege dar nu se ajungea aici daca toate barurile , restaurantele etc. erau corespunzator dotate cu sisteme de aerisire/evacuare a fumului , peste tot unde intrai lumea fuma , mult noroc deacuma sa vad cine mai intra doar nefumatorii ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Linte cu usturoi (de post) Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă și sănătoasă, care vă va face să vă întrebați de ce consumăm atât de rar linte, dacă tot se pregătește asemănător fasolei și fierbe mult mai repede...Avem nevoie de:O cană cu linte uscată,... Citeşte