Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2016 - Anul XXI, nr. 64 (6177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


De astăzi, respirăm uşuraţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aş fi ipocrită să spun că nu mă bucur să trăiesc ziua în care fumatul în spaţiile publice este interzis. În urmă cu peste 10 ani am renunţat la fumat. Mult mai uşor decât aş fi crezut. Cu aceeaşi voinţă m-am abţinut în ultimele luni să fac comentarii despre aşa-numita lege antifumat, tocmai pentru a-mi proteja prietenii fumători deja frustraţi de legea adoptată. N-ar fi cinstit însă, faţă de mine, să nu recunosc public faptul că văd această lege ca pe o reparaţie a unei nedreptăţi şi ca pe un pas către civilizaţie. Treaba cu încălcarea libertăţilor pe care ne-o flutură pe sub nas înverşunaţii fumători îmi pare frivolă şi nedemnă de luat în seamă. Discutabile sunt alte chestiuni care ţin de prevederile acestei legi sau de lipsa normelor de aplicare. Probabil tocmai pentru că printre legiuitorii înşişi există o parte consistentă care se opune cu vehemenţă acestei legi. Şi totuşi, nu înseamnă că dacă nu există norme de aplicare o lege poate să nu fie respectată. Iar pentru cei care vor spune că legile sunt făcute ca să fie încălcate, repet, de băşcălie suntem sătui. E cazul să ne luăm în serios, să înţelegem că nu e un capăt de lume că nu mai poţi fuma într-o cârciumă decât în spaţiile deschise. Fie că e o plăcere, fie că e o nevoie, fumatul e o chestiune personală. Aici suntem cu toţii de acord. Ca urmare, aşa cum fiecare ne deplasăm la toaletă pentru a ne satisface o nevoie personală, la fel putem face pentru a ne satisface şi această nevoie personală de a fuma. Sigur, nu la toaletă, ci pe o terasă, de pildă. Nu văd de ce aş asista eu la vreuna dintre nevoile personale ale unui cetăţean, oricât de prieten mi-ar fi acesta. E de înţeles că toate încercările fumătorilor de a găsi noi şi noi argumente în favoarea lor se construiesc exact din dependenţa de care suferă. Iar dependenţa este definită tocmai prin faptul că cel ce o dezvoltă n-o recunoaşte, n-o resimte ca pe o boală neapărat. Nu mă aştept, aşadar, să conving pe cineva de necesitatea renunţării la fumat, înţeleg însă necesitatea unei legi antifumat: cu frumosul nu merge. Cu ultimele puteri, acum, înainte de 17 martie, s-au lansat spre dezbatere în spaţiile publice virtuale tot felul de inadvertenţe ale legii. Se caută nod în papură şi cum nu e de mirare, tema se foloseşte chiar de către politicieni. Pentru candidaţii din acest an a apărut o nouă categorie socială, demnă de luat în seamă, fumătorii. Se uită însă că şi nefumătorii votează, iar schimbarea, în general, e principala temă de campanie. Ca şi politicienii, antreprenorii speculează momentul şi aflăm că s-a descoperit un vaccin inovator care ajută fumătorii să se lase de acest viciu. Dar intru în altă zonă periculoasă în care vor arunca cu piatra adepţii teoriei antivaccin, la care mi-e teamă că nu fac faţă. Să revenim deci la frumoasa zi de azi când putem răsufla uşuraţi. La propriu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De astăzi, respirăm uşuraţi.
 Vizualizări articol: 2247 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
De astăzi, respirăm uşuraţi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Linte cu usturoi (de post) Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă și sănătoasă, care vă va face să vă întrebați de ce consumăm atât de rar linte, dacă tot se pregătește asemănător fasolei și fierbe mult mai repede...Avem nevoie de:O cană cu linte uscată,... Citeşte