Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2016 - Anul XXI, nr. 64 (6177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Lungu consideră ilegal și inoportun referendumul pentru centrale propus de Băișanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Referendumul propus de ”un candidat” la Primăria Suceava pentru renunţarea la sistemul de încălzire centralizat în municipiul Suceava şi achiziţia centralelor de apartament, de către administraţia locală, pentru cei ale căror locuinţe sunt racordate acum la sistemul centralizat este apreciat de primarul Ion Lungu drept ”ilegal” şi ”inoportun”, doar ”subiect de campanie electorală”. Fără să-l nominalizeze pe ”domnul candidat” care a avut această iniţiativă, respectiv deputatul ALDE Ștefan Alexandru Băişanu, primarul Ion Lungu a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că primăria nu poate cumpăra centrale de apartament pentru suceveni şi că municipalitatea are posibilitatea doar să dea subvenţii sau să finanţeze modernizarea reţelei de termoficare.

Lungu a spus că ”domnul candidat”, care a fost şi prefect, ”deci ştie legea”, nu poate iniţia un referendum, ci doar poate să întocmească un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care să fie susţinut de semnăturile a 5% dintre suceveni pentru a fi inclus pe ordinea de zi a unei şedinţe a deliberativului local, pentru dezbatere.

 

Consilierii care au votat pentru termoficare în sistem centralizat, chemaţi acum să voteze renunţarea?

Primarul s-a declarat surprins că iniţiatorul referendumului a declarat că luni avea deja strânse 2.700 de semnături din cele 4.700 necesare, iar marţi a trimis un reprezentat la primărie să ia formularul necesar pentru tabelele pe care se strâng semnături.

Ion Lungu a mai spus că decizia de a continua cu regimul centralizat de încălzire cu o nouă centrală termică a fost luată în 12 iulie 2012 de actualul Consiliu Local, iar atunci a fost prezent la şedinţă şi Alexandru Băişanu, în calitate de coordonator al consilierilor USL, iar aceiaşi consilieri care au votat atunci pentru sistem centralizat ar trebui să voteze acum altceva.

Lungu a afirmat că încălzirea este mai ieftină acum cu circa 30% în sistemul centralizat, recunoscând totuşi că gigacaloria este subvenţionată, subvenţie care se va elimina treptat, pe măsură ce se reabilitează sistemul de transport şi distribuţie a agentului termic.

Potrivit primarului, pentru ca municipalitatea să achiziţioneze centrale de apartament nu există bază legală şi i-a avertizat pe susţinătorii acestei idei că durata de viaţă a unei centrale este între 8 şi 10 ani, în timp ce noua centrală a oraşului Suceava are o durată de viaţă de minimum 50 de ani. ”Ce facem, odată la zece ani municipalitatea cumpără centrale noi?”, s-a întrebat Ion Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lungu consideră ilegal și inoportun referendumul pentru centrale propus de Băișanu.
 Vizualizări articol: 2341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Lungu consideră ilegal și inoportun referendumul pentru centrale propus de Băișanu1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nimic nu e mai ieftin “dacat” lucrul scump trimis de
(17 mar 2016, 12:12:15
Cica , incalzirea este mai ieftina acum cu circa 30% in sistemul centralizat. Dupa ce ne-a jupit firma asta noua de termoficare de s-au dublat cheltuielile la intretinere, chiar daca o gramada de blocuri sant anvelopate termic , mai primeste si subventie. Nu le este rusine la gospodarii urbei sa justifice din pix , dar mai ales pe hartie, faptul ca niste banii din impozite se duc pe subventie. Te umpli de revolta si scarba, cand ii vezi cum dau ei lectii in legatura cu incalzirea centralizata dar toti , absolut toti , au centrale de apartament. Cine mai este prost, sa mai plateasca 400-500 lei pe luna la intretinere pe timp de iarna ? In vara asta vor fi debransari in masa. Deabea atat asteapta astia, sa se adune mii de lei la intretinere, la amarati si dupa aia sa ii execute in instanta. Sa le vanda locuintele la niste samsari, cu preturi mici si sa mai produca niste bani. Alta explicatie logica nu e. Sistemul centralizat a cazut in cap si nu o sa-si mai revina in veci. Asta nu inseamna ca trebuie sa bagam in seama gargara domnului care propunea referendum si centrale gratuite si alte nazbatii infantile.
2.   Ha ha trimis de
(17 mar 2016, 16:36:08
Poate ne explica prelipcarul cum poate o firma privata sa primeasca subventie pentru incalzirea sucevenilor, daca aia care era a sycevenilor a fost condusa spre falliment de prelipcar. A si mai este ceva poate ne mai spune si cine incaseaza de fapt dividendele care vin din subventia asta, ca tot vedem prelipcarul ca le ia apararea.
3.   Mai ieftin cu 30% !!! Da,halatul,doamna,halatul ! trimis de
(17 mar 2016, 16:39:35
Nu pot sa cred cum minte cu nerusinare "onor primarele" ! Cum poti sa spui o minciuna asa de gogonata,ca in sistem centralizat caldura este mai ieftina ca cea obtinuta de la o centrala de apartament ?Nici macar acum cand gigacaloria este subventionata,nu este mai ieftin la comun !! Ii rog pe cei care au platit iarna asta caldura in sistem centralizat,sa scrie aici,cat au platit doar caldura in cea mai friguroasa luna ! Eu,cu centrala de apartament,pentru Ianuarie am platit 280 lei,consumul de gaz,care include si apa calda si consumul la bucatarie !Pe luna Februarie s-a emis factura si voi avea de platit 230 lei ! Atentie,asta in conditiile in care apartamentul nu este izolat termic !!! Spune bine si NEAGIGI,cred ca sunt niste interese ale unora care vor sa castige bani frumosi pe spinarea saracilor Suceveni !Sistemul centralizat,n-o sa mai fie viabil in veci !!! Ce sa mai spun de noua centrala pe "biomasa" !!! Cate paduri vor mai trebui sa dispara ca sa functioneze ? Vai de curu' nostru !!!
4.   Comentariu trimis de
(18 mar 2016, 09:09:23
Edilul Sucevei impreuna cu acolitii lui de la Termica trebuiau sa aiba mare grija ca producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie termica – SC TERMICA SA – sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet sau Bioenergy ca acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii – mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Linte cu usturoi (de post) Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă și sănătoasă, care vă va face să vă întrebați de ce consumăm atât de rar linte, dacă tot se pregătește asemănător fasolei și fierbe mult mai repede...Avem nevoie de:O cană cu linte uscată,... Citeşte