Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2016 - Anul XXI, nr. 42 (6155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ajutor pentru comunităţi

21 de localităţi beneficiază de Puncte de Prim Ajutor, în urma unui proiect al Crucii Roşii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un proiect de parteneriat între Societatea Naţională de Cruce Roşie - Filiala Suceava şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, intitulat „Mâinile tale pot salva o viaţă” şi derulat în ultimele 10 luni, şi-a propus să îmbunătăţească situaţia existentă în comunităţile rurale din judeţ în care nu există dispensar medical şi nici persoane acreditate să aplice tehnici de prim ajutor.

În localităţile în care nu existau servicii medicale au fost înfiinţate 21 de puncte de prim ajutor, administrate de voluntari selectaţi din localităţile respective şi pregătiţi în cadrul unor cursuri de prim ajutor premedical. Criteriul de selectare a localităţilor a fost dimensiunea lor, fiind vizate localităţi cu peste 1.500 de locuitori şi unde funcţionează şcoli cu peste 150 de elevi, cum sunt: Budeni (Dolhasca), Buda şi Şerbăneşti (Zvoriştea), Coşna, Costişa (Frătăuţii Noi), Crucea, Poieni Solca. Au fost instruiţi pentru tehnici de prim ajutor premedical 28 de adulţi, acreditaţi cu un certificat recunoscut la nivel european, aceştia fiind voluntarii care administrează aceste punctele de prim ajutor. Şapte dintre aceste puncte de prim ajutor s-au realizat în şcoli din aceste localităţi, celelalte 14 puncte fiind deschise în locuinţe particulare. În acest sens s-au încheiat contracte de voluntariat pe o durată de doi ani cu voluntarii şi există încrederea că persoanele selectate pot face faţă cu bine sarcinilor pe care le au în gestionarea punctului de prim ajutor înfiinţat.

În cadrul aceluiaşi proiect elevii au fost şi ei instruiţi în cadrul taberelor de vară de două zile „Mâinile tale pot salva o viaţă”, unde elevii au putut să deprindă tehnici de prim ajutor, cum sunt manevrele de resuscitare, imobilizarea fracturilor, oprirea unei hemoragii, bandajul unei hemoragii, manevre de prim ajutor în cazul unui leşin, entorse, luxaţii. La instruire au participat 42 de elevi împărţiţi în două tabere şi 14 voluntari adulţi, în principal cadrele didactice care coordonează cercurile de „sanitari pricepuţi” din şcoli. Aceste cercuri vizează atât pregătirea sanitarilor pentru concursul naţional cu acelaşi nume, dar şi implicarea „sanitarilor pricepuţi” în activităţi adresate colegilor lor.

Cu prilejul „Zilei Internaţionale a Primului Ajutor” au fost prezentaţi comunităţilor voluntarii instruiţi şi punctele de prim ajutor din aceste localităţi. Voluntarul nu trebuie văzut nu ca un cadru medical care lucrează într-un cabinet medical, ci ca o persoană instruită în tehnici care se aplică în situaţii de urgenţă, cum ar fi aducerea victimei într-o poziţie stabilă, masaj cardio-respirator, manevre care se fac în cazul unui blocaj al căilor respiratorii etc. Până acum au fost puţine ocaziile în care voluntarii s-au confruntat cu o situaţie foarte gravă.

„Au fost cazuri când unii dintre voluntarii noştri tineri au intervenit pentru salvarea unor oameni, cum a fost cel al unui tânăr care, aflat într-un restaurant, a văzut cum unul dintre angajaţi a intrat în stop cardio-respirator şi i-a făcut masaj cardiac până la venirea echipajului de pe ambulanţă. E foarte important să recunoşti nişte situaţii şi să ştii ce trebuie să faci, la fel cum e foarte important să ştii şi ce nu trebuie să faci. Intenţia poate fi bună, să încerci să ajuţi, însă neştiinţa să te facă să acţionezi greşit”, ne-a relatat Andrei Tailup, reprezentant Crucea Roşie Suceava.

 

Cursuri de prim ajutor prin intermediul Crucii Roşii Suceava

Proiectul nu s-a focalizat doar pe aceste localităţi, ci şi pe dorinţa ca aceste cursuri de prim ajutor să fie parcurse de cât mai mulţi oameni. „Există o înţelegere, o iniţiativă  între Ministerul Educaţiei şi Societatea Naţională de Cruce Roşie, de formare continuă a cadrelor didactice, intitulat <Educaţie pentru Primul Ajutor>, care va intra în curând în vigoare şi care în afara cunoştinţelor aduce şi un număr de credite profesionale. În acest context Crucea Roşie Suceava este pregătită să deruleze instruiri pentru toţi cei care solicită să le facă”, ne-a relatat Camelia Răceanu, managerul proiectului.

Crucea Roşie Suceava este furnizor de cursuri de prim ajutor, aceste cursuri având o durată de 12 ore, dispuse în două zile de predare. Preţul pentru o persoană este de 150 de lei, iar cei interesaţi pot contacta instituţia prin intermediul site-ului www.crucearosie.ro, unde există un formular de înscriere, sau direct pe e-mail, suceava@crucearosie.ro. La finalul cursului participanţii primesc o diplomă recunoscută la nivel european, care atestă că deţin cunoştinţe de acordarea primului ajutor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 21 de localităţi beneficiază de Puncte de Prim Ajutor, în urma unui proiect al Crucii Roşii.
 Vizualizări articol: 3479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
21 de localităţi beneficiază de Puncte de Prim Ajutor, în urma unui proiect al Crucii Roşii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Straja va fi sfinţită duminică Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna Straja va fi sfinţită duminică, 21 februarie.  Sfânta Liturghie şi Slujba de Sfinţire a bisericii va avea loc începând cu ora 9.00 şi va fi oficiată de... Citeşte