Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2016 - Anul XXI, nr. 42 (6155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Justiţia în România

Cum explică judecătorii faptul că au condamnat cu suspendare un şofer beat, care a nenorocit un copil şi a fugit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şoferul care a provocat un accident care s-a transformat într-o dramă greu de descris în cuvinte, după ce victima, o fetiţă în vârstă de 8 ani, a rămas paralizată, a scăpat cu o pedeapsă simbolică, de 9 luni de închisoare cu suspendare, doar pentru că a avut o conduită bună în societate, şi-a recunoscut faptele fără obiecţii şi le-a regretat. Acestea au fost, în mare, justificările, generale, în baza cărora Judecătoria Vatra Dornei a decis ca un şofer beat, care a accidentat un copil şi l-a lăsat în drum, să fie condamnat cu suspendare.

 

Beat la volan, a acroşat fetiţa. Ce a făcut după este şi mai grav 

După cum am arătat într-un amplu material publicat în ediţia de ieri a ziarului nostru, pe 15 ianuarie 2013, în jurul orei 14.00, Florin Codrin Buliga, atunci în vârstă de 32 de ani, din satul Neagra Şarului, comuna Şaru Dornei, aflat la volanul unei autoutilitare, pe raza localităţii, a acroşat-o pe Adina Ortoanu, în vârstă de 8 ani, o fetiţă care mergea pe marginea drumului, către casă, întorcându-se de la şcoală. Din ancheta poliţiştilor rutieri a rezultat că micuţa a suferit un dublu şoc: a fost lovită de autoutilitară, apoi a fost proiectată într-un camion care staţiona în afara carosabilului.

Pentru că era băut, şoferul a luat o decizie criminală.  Bărbatul a plecat cu autoutilitara şi a revenit la locul accidentului cu autoturismul său, condus de soţie, timp în carefetiţa a zăcut sub camion, în jur de jumătate de oră, drumul fiind puţin circulat. Cei doi au urcat fetiţa în maşină şi au plecat spre Spitalul municipal Vatra Dornei. Florin Codrin Buliga s-a înţeles cu soţia sa ca ea să declare că s-a aflat la volan. Aceste declaraţii mincinoase nu au ţinut însă deloc în faţa anchetatorilor de la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Vatra Dornei. În scurt timp, s-a stabilit cert că bărbatul a provocat accidentul, cu autoutilitara de serviciu. La trei ore de la accident, când a fost verificat cu etilotestul, şoferul avea o concentraţie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, în urma calculelor retroactive privind alcoolemia, a rezultat că la ora accidentului acesta a avut o concentraţie de 1,45-1,60 g/l alcool în sânge.

 

O fetiţă cu leziuni cumplite, care nu a avut măcar şansă la tratament

În urma impactului, copila a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică post-traumatică, ruptura hepatică, şoc traumatic, şoc hemoragic, contuzie cerebrală gravă, contuzie pancreas, echimoze faciale, stare febrilă prelungită, accident vascular ischemic extins, anemie post-hemoragică.  Leziuni absolut înfiorătoare. Primul diagnostic reprezintă marea problemă: paralizie la cele patru membre. Acum, la mai bine de trei ani de la accident, fetiţa este ţintuită la pat. Îşi poate mişca doar capul şi este hrănită cu linguriţa de mama sa. Fata ar fi avut nevoie de foarte multe şedinţe de oxigenoterapie, care costă 100 de euro pe zi. A făcut însă tratament doar câteva luni. Asta pentru că provine dintr-o familie săracă, mai are trei surori, iar părinţii nu au avut la dispoziţie sumele mari necesare pentru a continua tratamentul.

 

Argumentele judecătorului care a stabilit condamnarea

La solicitarea Monitorului de Suceava, Judecătoria Vatra Dornei ne-a transmis, ieri, motivarea soluţiei prin care şoferul a fost condamnat la simbolica pedeapsă de 9 luni de închisoare, cu suspendare.

Inculpatul a primit următoarele condamnări: 3 luni de închisoare pentru „vătămare corporală din culpă”, amendă penală de 1.000 de lei pentru „complicitate la fals în declaraţii” (n.r. încercarea de a convinge că la volan a fost soţia sa), 5 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală” , 8 luni de închisoare pentru „părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează fapta”. În urma contopirii pedepselor şi a aplicării unui spor de o lună la pedeapsa cea mai grea, inculpatului i s-a stabilit pedeapsa de 9 luni de închisoare cu suspendare.

În  motivarea judecătorilor am găsit foarte puţine argumente pentru o pedeapsă atât de blândă, cel puţin din punctul nostru de vedere.

Astfel, magistraţii au reţinut că acesta este infractor primar (nu are antecedente penale), iar atitudinea sa procesuală, pe tot parcursul procesului, a fost de recunoaştere a săvârşirii faptelor pentru care a fost trimis în judecată. Magistraţii au mai ţinut cont şi de statutul social al bărbatului, care lucra ca şofer pe o autoutilitară de transport pâine, are o familie bine închegată şi un copil de crescut. Anterior accidentului, acesta nu a mai fost depistat băut la volan ori comiţând alte nereguli grave la regimul rutier.

„Având în vedere faptul că inculpatul se află la prima faptă cu caracter penal, faţă de conduita avută înainte de săvârşirea infracţiunii, şi apreciind că scopul pedepsei şi reeducarea inculpatului pot fi atinse şi prin executarea pedepsei în stare de libertate, instanţa urmează a dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 9 luni închisoare şi va stabili un termen de încercare de 2 ani şi 9 luni”, se arată în motivarea Judecătoriei Vatra Dornei.

 

Fata a avut nevoie de 65-70 de zile de îngrijiri medicale pentru „vindecare”

Foarte probabil, atunci când au stabilit această pedeapsă, magistraţii au ţinut cont de faptul că victima nu a decedat, fapta fiind doar de „vătămare corporală din culpă”. Conform actelor medicale, fata a avut nevoie de 65-70 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Din păcate, în acest caz cuvântul „vindecare” sună sinistru având în vedere starea fetiţei.

După cum am amintit şi în materialul de ieri, inculpatul a ajutat până acum familia cu suma de 6.000 de lei, motiv pentru care părinţii nici nu au mai făcut recurs. Ei au sperat că dacă nu fac apel procesul privind despăgubirile se va finaliza mai repede. Nu a fost însă cazul. 

Judecătoria Vatra Dornei a stabili că familia ar urma să primească despăgubiri de 68.000 de lei, însă sentinţa nu este definitivă, procesul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Suceava. În tot acest timp, copila nu a mai beneficiat de nici o investigaţie medicală de doi ani de zile.

 

Campanie umanitară pentru Adina

Fundaţia „ÎMPARTE.ro” a demarat o campanie pentru a strânge fonduri pentru tratamentul micuţei Adina.

„Adina nu are timp să aştepte, Adina are nevoie de ajutorul nostru neîntârziat. Îi putem salva viaţa, îi putem alina suferinţa, o putem ajuta să îşi revină chiar dacă nu va mai fi copilul vesel care a fost. Oxigenoterapia, ale cărei costuri se ridică la 100 de euro/şedinţă, fizioterapia de recuperare, care înseamnă alte sute de euro, medicamente şi traiul zilnic al familiei sunt necesităţi financiare stringente”, este mesajul celor de la fundaţie.

Donaţiile se pot face în conturile mamei, deschise pe numele Ana-Maria Ortoanu:
RO59BRDE340SV47659873400 in EUR deschis la BRD 
RO60BRDE340SV53148113400 in RON deschis la BRD 
RO74RNCB0243134394300001 in RON deschis la BCR

Pentru ce care au înţeles drama cumplită din acest caz şi vor să ajute, există şi varianta contactării directe a mamei, la numărul de telefon 0741.092629.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum explică judecătorii faptul că au condamnat cu suspendare un şofer beat, care a nenorocit un copil şi a fugit.
 Vizualizări articol: 7094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cum explică judecătorii faptul că au condamnat cu suspendare un şofer beat, care a nenorocit un copil şi a fugit5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Departe de adevar.. trimis de
(20 feb 2016, 14:22:35
Avem un judecator ,fost militian si actual militian,s-ar putea ca el sa fi dat aceasta motivare de cretin.Daca nu are antecedente poate sa te schilodeasca linistit.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Straja va fi sfinţită duminică Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna Straja va fi sfinţită duminică, 21 februarie.  Sfânta Liturghie şi Slujba de Sfinţire a bisericii va avea loc începând cu ora 9.00 şi va fi oficiată de... Citeşte