Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2016 - Anul XXI, nr. 23 (6136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Piese arheologice

Concluziile „Raportului arheologic referitor la săpăturile arheologice preventive, efectuate în perioada martie-mai 2015 la Biserica Sf. Simion (Turnu Roşu) din Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologul expert dr. Ion Mareş, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, a întocmit, în calitate de responsabil ştiinţific al şantierului, „Raportul arheologic referitor la săpăturile arheologice preventive, efectuate în perioada martie-mai 2015 la Biserica Sf. Simion (Turnu Roşu) din Suceava”, raport pe care l-a încheiat cu câteva concluzii.

Aşa cum subliniază dr. Ion Mareş, „cea mai importantă descoperire este o monedă de cupru, un groş datat 1400-1409, de la Alexandru cel Bun, domnul Moldovei (1400-1432)”, monedă care a fost găsită într-unul din cele 132 de mormintele decopertate (mormânt care datează din prima jumătate a sec. al XV-lea).

Raportul semnalează faptul că „anterior folosirii locului ca necropolă au existat depuneri de locuire din secolele al XV-lea şi al XVI-lea”, menţionând totodată faptul că „între morminte au fost descoperite două gropi menajere din secolul al XVIII-lea, care au deranjat înhumările”, gropi în care au fost găsite „materiale ceramice şi oase de animale”.

Cu prilejul săpăturilor efectuate „au fost dezvelite două vetre cu gardină de lut, folosite la preparatul hranei”.

Alte piese arheologice descoperite, în afara monedei deja menţionate, sunt câteva monede (accea - între care una din argint şi câteva perforate) din Imperiul Otoman, din sec. XVI-XVII, câţiva groşi din perioada domniei lui Jan Cazimir (1648-1668), ultimul conducător al uniunii polono-lituaniene, o monedă de 3 kreuzer, din anul 1703 (Imperiul Romano-German), dar şi un şiling suedez (fals de epocă), din perioada domniei reginei Christina (sec. XVII).

Într-un mormânt de copil (fetiţă) s-a găsit o pereche de cercei de argint, un fir de aur a fost descoperit într-un mormânt de adolescent, iar din mormântul unui adult au fost scoase la iveală câteva resturi de lemn de sicriu, cuie de fier, ornamente din foiţă de argint de pe capacul sicriului, precum şi un cercel de cupru.

Aşa cum se menţionează în raport, cercetarea arheologică preventivă s-a efectuat în baza Autorizaţiei 68/07.04.2015, emisă de Ministerul Culturii, Direcţia Generală Juridică şi Patrimoniu Cultural, în contextul derulării proiectului „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de secol XVI şi XVII aflate în patrimoniul naţional şi cunoscute sub numele de turnul clopotniţă şi biserica Sf. Simion din Suceava”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concluziile „Raportului arheologic referitor la săpăturile arheologice preventive, efectuate în perioada martie-mai 2015 la Biserica Sf. Simion (Turnu Roşu) din Suceava”.
 Vizualizări articol: 1816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Concluziile „Raportului arheologic referitor la săpăturile arheologice preventive, efectuate în perioada martie-mai 2015 la Biserica Sf. Simion (Turnu Roşu) din Suceava”4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca de cartofi cu lămâie Desert cu influenţe germane, după unii chiar de origine austriacă, budinca de cartofi cu lămâie este cunoscută în special în Bucovina, unde este un desert simplu, de duminică, pentru mese în familie. Este simplu de făcut,... Citeşte