Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2016 - Anul XXI, nr. 23 (6136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Cultul personalităţii lui Matei Vişniec

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Undeva, la primul nivel al băieţilor „deştepţi” care fac jocurile în România, s-a întocmit o listă cu scriitorii care trebuie sprijiniţi pe toate căile, corecte şi mai puţin corecte. Urmarea e că aceştia şi numai aceştia rad tot ce înseamnă premiu, doar ei sunt aprobaţi pentru finanţări de stat pentru a fi traduşi, doar ei sunt împinşi din spate de un întreg aparat propagandistic.

Pe această foaie selectă se află scriitori valoroşi, dar şi unii mediocri, ori chiar slabi şi penibili. Mă rog, aşa e orice listă românească. O să-i amintesc doar pe omniprezentul Cărtărescu, pe Dan Lungu, Cristian Teodorescu, Filip Florian, Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu sau poetul Claudiu Komartin. Vosganian a fost şi el inclus un timp, dar se pare că în ultima vreme, de când cu tumbele sale pentru a fenta cătuşele, a fost şters cu o radieră definitivă.

Pe aceeaşi foaie de hârtie se găseşte şi suceveano-parizianul Matei Vişniec. Dramaturg, dar şi poet şi prozator, care a scris pagini valoroase, dar şi multe de valoare discutabilă sau de-a dreptul slabe. Vişniec trăieşte fericit în Occident, dar culege premii în România. Nimic nu ratează. Ultimul dintre ele e premiul „Oamenii Timpului”. Mai nou, toţi primarii care mâine vor intra în puşcărie îl desemnează cetăţean al oraşelor pe care le conduc. Iar el acceptă, ca un crocodil care înghite tot ce prinde. Cred că Vişniec are dulapul plin cu diplome, cupe şi vaze. La masă, pune murăturile în ele.

Decoraţiile primite se pare că i-au întunecat judecata lui Vişniec. Recent înfiinţatul teatru din Suceava i-a luat numele. Ceea ce e un gest deplasat, având în vedere că omul nu e nici pe departe un clasic. Deplasat e şi din partea celor care l-au propus, dar mai cu seamă din partea sa, că a acceptat.

Vişniec ar trebui să nu-l mânie pe Dumnezeu. Un asemenea cult al personalităţii nu aduce noroc. Şi lui Adrian Păunescu i s-a făcut statuie în timpul vieţii, ceea ce i-a grăbit cumva drumul spre posteritate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cultul personalităţii lui Matei Vişniec.
 Vizualizări articol: 1933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Cultul personalităţii lui Matei Vişniec3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca de cartofi cu lămâie Desert cu influenţe germane, după unii chiar de origine austriacă, budinca de cartofi cu lămâie este cunoscută în special în Bucovina, unde este un desert simplu, de duminică, pentru mese în familie. Este simplu de făcut,... Citeşte