Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2016 - Anul XXI, nr. 23 (6136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reuşită

5.000 de lei strânşi în câteva ore pentru o femeie bolnavă de cancer, prin ”Opreşte cancerul de col uterin!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A treia ediţie a campaniei ”Opreşte cancerul de col uterin”, iniţiată de realizatoarea TV Adriana Dascălu-Bulină, promovată şi susţinută de Intermedia TV, s-a soldat cu strângerea sumei de 5.000 de lei pentru Carmen Puiu, din Humoreni, o femeie care a fost operată de această cumplită boală, care, din păcate, a metastazat. De ieri, Carmen a început o nouă cură de citostatice.

Situaţia financiară a familiei Puiu este una deosebit de grea. Capul familiei, Gruia, a suferit în anul 2014 o intervenţie chirurgicală pe cord deschis, având acum la inimă o proteză mecanică. Nu are voie să facă efort şi este ţinut în viaţă de medicamente. Una dintre cele două fiice a suferit o intervenţie chirurgicală la ochi, efectuată la o clinică din Cluj, şi trebuie să revină periodic la control. Singura sursă de venit a familiei este ajutorul social de 340 de lei lunar. Familia are nevoie de bani pentru medicamente, deplasări la spital pentru tratament şi controale, alimente şi haine pentru cele două fiice. 

Carmen Puiu împreună cu fiica sa cea mică au fost prezente, miercuri seara, la acţiunea ”Opreşte cancerul de col uterin!”, la care au fost prezenţi medici, psihoterapeuţi, preoţi şi câteva zeci de tinere, multe încă eleve de liceu. Ea le-a sfătuit pe acestea să-şi facă periodic investigaţii pentru a descoperi o eventuală boală încă de la primele semne. ”Din păcate, eu am făcut pentru prima dată un test Babeş- Papanicolau când am început să mă simt rău şi era târziu. Acum aş fi bucuroasă să mai pot să trăiesc un an, doi pentru copiii mei, care au nevoie de mine”, a spus Carmen Puiu.

Despre ce este cancerul de col uterin, de unde ar trebui să îşi ia femeile informaţiile, ce pot să facă pentru a preveni îmbolnăvirea, cum pot beneficia de campania naţională de screening pentru depistarea precoce a bolii, ce este testul Babeş-Papanicolau şi despre vaccinarea anti-HPV, virus care provoacă peste 85% din cazurile de cancer de col uterin au vorbit medicii Cristian Irimie, Laura Coca, Dan Dumitrache, Irina Badrajan, Maria Bucşineanu, Mariana Stoleru şi Florin Haidamac.

 

”Nu aşteptaţi să aveţi simptome; s-ar putea să fie prea târziu”

Medicii au subliniat necesitatea ca femeile să fie informate despre pericolele bolii, dar mai ales despre faptul că este vorba despre o formă de cancer care se tratează 100% dacă este descoperită în fază incipientă, or programele de depistare precoce exact asta fac. De asemenea, au subliniat importanţa vaccinării fetiţelor împotriva virusului HPV, arătând că virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existenţa acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată. Pe lângă transmiterea sexuală, HPV trece de la unul la altul şi prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină.

Reţinerea femeilor faţă de vaccinare a fost menţionată atât de ginecologii Cristian Irimie, Laura Coca şi Dan Dumitrache, cât şi de medicii de familie Irina Badrajan şi Florin Haidamac.”În Australia se vaccinează şi băieţii”, a spus dr. Coca, iar dr. Haidamac a punctat că ”în România, lăsăm gospodinele să judece în locul medicului dacă vaccinarea este sau nu necesară”.

”Nu aşteptaţi să aveţi simptome, s-ar putea să fie prea târziu”, ”Cancerul de col în faza zero se vindecă 100%”, ”La femeile care îşi fac testul Babeş-Papanicolau anual leziunile nu au cum să scape” au fost principalele mesaje transmise de medicii din sală.

În ceea ce priveşte suportul moral de care au nevoie pacientele diagnosticate cu cancer, acesta poate fi găsit atât la familie, cât şi la psihologi, psihoterapeuţi şi biserică. Împreună, cu o populaţie feminină educată şi informată, se pot corecta sumbrele statistici care arată că zilnic nouă femei sunt atacate de cancer şi tot zilnic mor câte şase dintre bolnavele de cancer cervical.

”Opreşte cancerul de col uterin!” este sloganul sub care Asociaţia Europeană de Prevenire a Cancerului Cervical desfăşoară, în intervalul 24-30 ianuarie 2016, a 10-a Săptămână de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Evenimentul de la Suceava a fost moderat de Adriana Dascălu-Bulină şi Angela Zarojanu.

Donații se pot face prin Asociația SEVA Suceava, în contul RO74 RZBR 0000 0600 1715 4578 RON deschis la RAIFFEISEN BANK Agentia Bucovina Suceava pentru doamna Puiu Carmen. Telefon 0755847052.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 5.000 de lei strânşi în câteva ore pentru o femeie bolnavă de cancer, prin ”Opreşte cancerul de col uterin!”.
 Vizualizări articol: 2238 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
5.000 de lei strânşi în câteva ore pentru o femeie bolnavă de cancer, prin ”Opreşte cancerul de col uterin!”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari Adriana, trimis de
(29 ian 2016, 11:19:12
Puteti mentiona un numar de cont unde pot fi trimisi bani .Exista o platforma tip charity functionala unde cei interesati sau cei care au avut astfel de cazuri in familie , prieteni , pot dona in numele acestei cauze ? Un cont Paypal ar fi de mare ajutor celor care vor sa doneze din strainatate .

========
Lupta trebuie dusa si in domeniul preventiei prin screening gratuit femeilor care au varsta peste 25 de ani .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca de cartofi cu lămâie Desert cu influenţe germane, după unii chiar de origine austriacă, budinca de cartofi cu lămâie este cunoscută în special în Bucovina, unde este un desert simplu, de duminică, pentru mese în familie. Este simplu de făcut,... Citeşte