Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 dec 2015 - Anul XX, nr. 280 (6092)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

„Mănâncă responsabil!”

Proiect pentru promovarea unei alimentaţii sănătoase, demarat la Suceava şi Rădăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele săptămânii trecute, la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” şi Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi a fost lansat proiectul internaţional „Mănâncă responsabil!”, program care doreşte să-i responsabilizeze pe elevi, astfel încât aceştia să înţeleagă de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative şi ireversibile.

Proiectul se desfăşoară pe o durată de trei ani, în nouă state europene: Bulgaria, Republica Cehia, Croația, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, la noi în ţară fiind prezent în şase grădiniţe, 25 de şcoli, 18 licee şi o şcoală specială.

Potrivit prof. ing. Andreea Ramona Chiper, coordonatoarea proiectului din cadrul Colegiului „Dimitrie Cantemir”, „programul se axează pe patru domenii principale de interes, respectiv : 1. Sănătate și stil de viață, 2. Alimente locale (resturile alimentare, transportul) şi impactul asupra resurselor și climei (influența asupra naturii și a peisajului; influența asupra resurselor – sol, apă), 3. Risipa de alimente (resturile alimentare, transportul) și 4. Cultura alimentației și deschiderea către diferite obiceiuri și nevoi alimentare”.

Aceasta a mai explicat că vineri, în cadrul evenimentului de deschidere a proiectului,a avut loc o sesiune de comunicări pe tema acestuia, elevi ai liceului fiind antrenaţi în discuţii desprehrană, stil de viață, alimente procesate vs. alimente naturale, cultura producătorilor locali, despre gătit etc. După sesiunea de discuţii, elevii au participat la o piesă de teatru şi un film pe aceste teme. 

Au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la eveniment reprezentanți ai: Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Universitatea Suceava (conf. univ. dr. ing. Dan Milici), Salvați Copiii Suceava, GEC Bucovina, profesori de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava și Colegiul „Al.I. Cuza” Suceava, voluntari de la Colegiul Naţional „Petru Rareș” Suceava (membri ai ONG EduMax, coordonat de prof. Manuela David).

„Împreună cu elevii membri ai Comitetului Eco am gătit în laboratorul de gastronomie al colegiului, apoi am ilustrat acel traseu al alimentelor bazat pe piramida alimentelor, pentru a sensibiliza elevii asupra importanței unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos. La sfârșit am luat coșuri cu mere și am mers prin școală împărțind și aici, în mod aleatoriu, fructe și pliante prin clase și pe holuri”, a mai povestit Ramona Andreea Chiper.

 

Lansarea de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă”

La Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuţi proiectul este coordonat de profesorii Cornelia Hatnean şi Radu Munteanu, prin Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie România.

Potrivit acestora, „proiectul îşi propune conştientizarea populaţiei pentru o alimentaţie sănătoasă şi orientarea tinerei generaţii spre o alimentaţie sănătoasă”.

Ei au mai completat că Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” are o dinamică deosebită în derularea proiectelor POSDRU cu finanţare europeană, cum ar fi „Acces la succes” în anul şcolar 2014-2015, responsabil profesor Petru Nicuţă, proiect pentru pregătirea suplimentară a elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a la limba română şi matematică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiect pentru promovarea unei alimentaţii sănătoase, demarat la Suceava şi Rădăuţi.
 Vizualizări articol: 2876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Proiect pentru promovarea unei alimentaţii sănătoase, demarat la Suceava şi Rădăuţi3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tuncilik rapid (de post) Este o versiune rapidă, cu ingredinte semipreparate, a delicioasei salate turcești din legume coapte. Chiar dacă nu avem timp să coacem vinete, ardei și roșii o zi întreagă, ne putem bucura de gustul său cuceritor.Avem nevoie de:3 pachete de... Citeşte