Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 dec 2015 - Anul XX, nr. 280 (6092)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aniversare

Centrul de Analiza Discursului de la Universitatea Suceava a împlinit zece ani de activitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul de Analiza Discursului (CADISS) din cadrul Facultăţii de Litere şi Știinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ștefan cel Mare” a împlinit anul acesta zece ani de activitate. Centrul a fost înfiinţat în anul 2005 de profesorul universitar Doctor Honoris Causa Sanda-Maria Ardeleanu, împreună cu regretatul profesor Vasile Dospinescu, reputat lingvist, semiotician şi didactician, şi de profesorul Ionel C. Corjan şi o echipă de cercetători formată din Ioana-Crina Coroi, Cristina Stanciu, Nicoleta Moroşan, Evelina Graur şi Corina Iftimia. Directorul CADISS Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a amintit în cursul zilei de ieri că alături de aceştia s-au aflat mulţi alţi colegi din universitatea suceveană şi tineri doctoranzi. „Această idee a venit ca urmare a nevoii de coagulare a preocupărilor în sfera ştiinţelor limbajului într-un colectiv recunoscut prin organizarea Colocviului Internaţional de Știinţe ale Limbajului, începând cu 1991, ce avea să devină Colocviul itinerant <Eugeniu Coşeriu> Suceava - Chişinău - Cernăuţi, cea de-a XIII-a ediţie a acestui eveniment încheindu-se recent la Suceava, dar şi prin funcţionarea masteratului de Semiotica limbajului în mass-media şi publicitate, cu o activitate de 13 ani, până în 2014”, a explicat Ardeleanu. Ea a subliniat că încă de la înfiinţare, Centrul de Cercetare Analiza Discursului şi-a propus să adune „forţe” ale societăţii, alături de cercetători din universităţi, lingvişti în marea lor majoritate, cu obiectivul de a contribui la dezvoltarea unei discipline relativ tânără, şi anume Analiza discursului „Și pentru că aveam nevoie şi de o <tribună> de difuzare a rezultatelor cercetărilor noastre, s-a înfiinţat revista de Analiza Discursului ANADISS, susţinută financiar de universitate şi publicată de Editura Universităţii Suceava, al cărei prim număr a apărut în 2006. Au urmat ani de dăruire, de cercetări laborioase pe teme cum ar fi: Text, discurs, comunicare, Comunicarea politică, Text şi discursivitate, Discurs şi didacticitate, Inter-text, inter-discurs, Discurs şi societate, Imaginar lingvistic şi dinamica limbilor, Producerea şi receptarea discursului de specialitate, Perspective discursive şi contexte culturale diferite, Cunoaştere şi discurs, Discurs şi identitate”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu. Ea a amintit că în cei zece ani s-au organizat şi tradiţionalele mese rotunde tematice, la care au participat specialişti recunoscuţi, printre care unul din fondatorii domeniului analizei discursului, profesorul Dominique Maingueneau, din Paris, dar şi profesorii suceveni Rodica Nagy şi Ioan Oprea, Michel Francard din Belgia şi Henri Boyer din Franţa.

De asemenea, în cei zece ani de activitate au fost publicate mai multe volume colective, „Perspectives discursives: concepts et corpus”, de Sanda-Maria Ardeleanu, Raluca-Nicoleta Balaţchi, Ioana-Crina Coroi şi Nicoleta-Loredana Moroşan, sau „Discours et images”, coordonator Sanda-Maria Ardeleanu. Aceasta a ţinut să mai precizeze că anul acesta a apărut  o lucrare de referinţă pentru întreg spaţiul românesc, „Dicţionar de Analiză a Discursului”, coordonat de profesor univ. dr. Rodica Nagy şi realizat într-o echipă de autori printre care se află şi membri ai CADISS.

 

Ardeleanu:  Revista ANADISS a adus contribuţii ale unor autori de pe patru continente

Ardeleanu a spus că tot în cadrul CADISS s-a desfăşurat şi o importantă activitate de traduceri, în parteneriat cu edituri prestigioase. Ea a adăugat că un alt proiect al centrului, „Francofonia românească. Restitutio”, permite realizarea unei colecţii de carte la Casa Editorială „Demiurg” din Iaşi cu autori români de expresie franceză şi lucrări inedite, unele necunoscute sau prea puţin difuzate, ediţii bilingve sau monolingve, îngrijiri de texte importante pentru cultura şi civilizaţia românească în contextul european.

Sanda-Maria Ardeleanu a mai spus că şi cele 20 de numere ale revistei ANADISS au adus contribuţii ale unor autori de pe patru continente, domeniul Analizei discursului fiind bogat reprezentat de studii şi cercetări ce contribuie la fundamentarea Școlii româneşti de Analiză a discursului, alături de marile şcoli europene, printre care cea franceză, anglo-saxonă şi germană. „Tinerii cercetători, masteranzi şi doctoranzi, sunt prezenţe constante în paginile ANADISS, revista transformându-se într-o adevărată rampă de lansare a noii generaţii de cercetători în sfera ştiinţelor limbajului”, a precizat profesorul universitar sucevean. Sanda-Maria Ardeleanu, care este şi redactor-şef al revistei, a ţinut să remarce şi activitatea echipei redacţionale alcătuită din redactorul adjunct conf. univ. dr. Ionel C. Corjan, secretarul de redacţie lect. dr. Ioana-Crina Coroi, comitetul de lectură – lect. dr. Corina Iftimia, lect. dr. Petru-Ioan Marian-Arnat, şi autoritatea ştiinţifică a Comitetului ştiinţific format din acad. Marius Sala, acad. Anatol Ciobanu, Johannes Kabatek, Carmen Alen Garabato, Henri Boyer, Maria Carpov, Philippe Lane, Dominique Maingueneau, Liviu Dospinescu, I.C. Corjan, Rodica Nagy, Ioan Oprea, Evelina Graur, Simona-Aida Manolache, Ioana-Crina Coroi, Nicoleta Moroşan, Dorel Fânaru, Marius Cucu. Ea a subliniat că „devotamentul acestora a determinat recunoaşterea naţională, revistă de categoria C, şi internaţională, revista fiind afiliată la şapte baze de date internaţionale”.

„La acest moment al bilanţului, doresc să le mulţumesc tuturor celor care au investit timp şi pasiune în CADISS şi ANADISS devenite, iată, la zece ani de existenţă, embleme ale calităţii cercetării universitare la Suceava”, a încheiat Ardeleanu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrul de Analiza Discursului de la Universitatea Suceava a împlinit zece ani de activitate.
 Vizualizări articol: 1762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centrul de Analiza Discursului de la Universitatea Suceava a împlinit zece ani de activitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tuncilik rapid (de post) Este o versiune rapidă, cu ingredinte semipreparate, a delicioasei salate turcești din legume coapte. Chiar dacă nu avem timp să coacem vinete, ardei și roșii o zi întreagă, ne putem bucura de gustul său cuceritor.Avem nevoie de:3 pachete de... Citeşte