Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2015 - Anul XX, nr. 254 (6066)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Important

Agricultorii care vor despăgubiri pentru secetă au termen de o lună pentru a cere ajutor financiar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava anunţă agricultorii că, în data de 27 octombrie 2015, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul de secetă severă din perioada aprilie-septembrie 2015. În aceste condiţii, agricultorii sunt aşteptaţi la centrele APIA pentru a depune cereri în vederea acordării schemei de ajutor, data limită fiind 30 noiembrie 2015.

Un amănunt foarte important de precizat este că cererile de acordare a despăgubirilor pot fi depuse doar de agricultorii care deţin un proces verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, semnat de membrii comisiilor de evaluare şi în care să fie înscrise informaţii privind cultura, suprafaţa calamitată, precum şi gradul de calamitare de peste 30%.

 

Aproape de 5.000 de beneficiari

După cum am mai relatat în Monitorul de Suceava, Direcţia Agricolă Suceava a contabilizat solicitări de acordare de despăgubiri formulate de 4.593 de persoane fizice şi 211 persoane juridice, din 26 de localităţi ale judeţului. Aceştia sunt agricultorii care au dreptul legal de a solicita ajutorul financiar.

Comisia Judeţeană, din care au făcut parte reprezentanţi ai Prefecturii, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, ai Direcţiei de Finanţe şi ai Direcţiei Agricole, a stabilit în urma evaluărilor că suprafeţele calamitate se găsesc în următoarele localităţi: Adâncata, Arbore, Dărmăneşti, Fălticeni, Frătăuţii Vechi, Grămeşti, Grăniceşti, Hânţeşti, Liteni, Muşeniţa, Pârteştii de Jos, Rădăşeni, Salcea, Siret, Milişăuţi, Calafindeşti, Şerbăuţi, Zvoriştea, Vereşti, Bălcăuţi, Mitocu Dragomirnei, Vadu Moldovei, Dolhasca, Gălăneşti, Fântânele şi Dumbrăveni.

Una dintre condiţiile de bază pentru solicitanţi este aceea de a fi înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.

Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.

 

Cuantumul despăgubirilor

În ordonanţa de urgenţă s-a stabilit şi valoarea despăgubirilor, ajutorul financiar fiind diferenţiat pe două categorii: pentru persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, respectiv persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică.

De exemplu, pentru porumb boabe, ajutorul este de 280 de lei la hectar pentru persoane fizice sau întreprinderi individuale, respectiv de 560 de lei pentru persoanele juridice.

Pentru cartof, ajutorul financiar guvernamental are un cuantum de 1.130 de lei, pentru persoane fizice, respectiv 2.260 de lei pentru persoane juridice.

În cazul sfeclei de zahăr, ajutorul financiar este de 600, respectiv 1.200 de lei. Cel mai consistent sprijin financiar pentru suprafeţe calamitate de secetă este la culturile de legume în câmp. Este vorba de 1.490 de lei pentru persoane fizice şi 2.980 de lei pentru persoane juridice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii care vor despăgubiri pentru secetă au termen de o lună pentru a cere ajutor financiar.
 Vizualizări articol: 1940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Agricultorii care vor despăgubiri pentru secetă au termen de o lună pentru a cere ajutor financiar1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu dovleac Iată un deliciu ușor de pregătit, care poate fi folosit oricând, într-o seară de toamnă, dacă vrem să ne răsfățăm la gura sobei cu ceva gustos, dar nu prea complicat de realizat.Avem nevoie de:1 pachet foi de plăcintă subțiri, o ceşcuță... Citeşte