Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 oct 2015 - Anul XX, nr. 241 (6053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumire

Primarul din Moldoviţa refuză să plătească orice sumă datorată în proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria comunei Moldoviţa nu va plăti nici o sumă de bani din cele care îi revin pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. Primarul din Moldoviţa, Traian Iliesi, ne-a declarat că la începutul acestei luni primăria a primit o nouă înştiinţare din partea Ministerului Finanţelor Publice prin care a fost informată că trebuie să plătească aproximativ 118.000 de lei, reprezentând sumele datorate către Erste Group Bank AG pentru creditul contractat în vederea realizării proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu”. Traian Iliesi a precizat că Moldoviţa nu a beneficiat de nici o investiţie prin acest proiect, respectiv construcţia unei conducte de gaz. Din acest motiv el a subliniat că refuză să plătească orice sumă legată de acest proiect.

Reamintim că în anul 2004, Consiliul Judeţean Suceava a contractat de la Deutsche Bank, împreună cu 61 de primării, un credit de 86,3 milioane de euro pentru implementarea proiectului „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”. Creditul a fost contractat pe o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi o dobândă de 3,97% la care se adaugă rata EURIBOR. Proiectul a presupus, printre altele, reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului şi extinderea reţelei de distribuţie a gazului metan în 61 de localităţi.

Primarul din Moldoviţa a mai adăugat că, numai anul acesta, primăria a primit aproape zece somaţii şi titluri executorii pentru sumele care ar trebui achitate pentru returnarea creditului. Traian Iliesi a acuzat faptul că atunci când fostul primar al comunei, Nicolae Chiforec, a fost de acord să facă parte din acest proiect, acesta nu a explicat oamenilor că îndatorează comuna pe următorii 25 de ani. „Trebuia să explice atunci la oameni, când umbla după semnături, că se face şi împrumutul pe 25 de ani. Mai mult, sunt două localităţi înaintea noastră, Frumosu şi Vatra Moldoviţei, care s-au opus acestui proiect. Şi este imposibil ca în proiect să fie prinsă comuna Moldoviţa, pentru că acea conductă de gaz nu putea să meargă prin aer. Trebuiau să se gândească foarte bine autorităţile judeţene şi primarul de atunci pentru a nu pune povară pe oameni pe termen lung, pe 25 de ani. Oamenii din Moldoviţa nu au nevoie de gaz pentru că au lemne suficiente. A fost o greşeală uriaşă a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, şi a fostului primar, Nicolae Chiforec”, a spus Traian Iliesi, care a adăugat că „în afară de asta, fostul primar Chiforec l-a împuternicit pe fostul preşedinte al CJ să semneze orice document legat de acest proiect în numele localităţii. Asta în condiţiile în care primarul trebuie să fie responsabil pe ce semnează şi ştampilează, pentru că de asta l-au ales oamenii, să le apere interesele. Oamenii dacă aleg primarul, îl aleg să apere comuna şi pe locuitorii săi, nu să pună povară pe ei”.

 

Iliesi spune că Moldoviţa va avea de plătit aproximativ 100 de miliarde de lei vechi în următorii 25 de ani

Traian Iliesi a subliniat că îşi asumă tot ceea ce spune şi, dacă ceva nu este adevărat, „să mă dea în judecată toţi cei care se fac vinovaţi că Moldoviţa a ajuns în această situaţie datorită proiectului utilităţi şi mediu”. Primarul din Moldoviţa a precizat că locuitorii din comună nu au cum să plătească pentru returnarea acestui credit, pentru că nu vor beneficia niciodată de conducta de gaz care ar fi trebuit să se construiască prin proiect. El a atras atenţia că Primăria Moldoviţa va trebui să plătească în următorii 25 de ani aproximativ 100 de miliarde de lei vechi pentru această investiţie inexistentă în comună. „Este imposibil să plătească oamenii aşa ceva, ţinând cont că această conductă nu are cum să ajungă la noi. Nici Curtea de Conturi nu permite aşa ceva, pentru că investiţia trebuie să fie în localitate”, a mai precizat Iliesi.

Primarul din Moldoviţa consideră că toate localităţile din judeţul Suceava care nu au beneficiat de acest proiect, 31 la număr, ar trebui să se unească şi să deschidă o acţiune în instanţă, pentru ca acest credit să fie returnat de cei care se fac vinovaţi de situaţia în care au ajuns primăriile din cauza acestui proiect. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul din Moldoviţa refuză să plătească orice sumă datorată în proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”.
 Vizualizări articol: 4263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Primarul din Moldoviţa refuză să plătească orice sumă datorată în proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Merita o statuie trimis de
(16 oct 2015, 13:42:38
Stiti ca acest primar, aflat la a 2-a legislatura, nu si-a luat niciodata salariul din primarie, ajutandu-i cu bani pe oamenii saraci? Bravo Traiane, macar tu sa lupti pentru locuitorii comunei, daca predecesorii tai (Craiut, cel din Argel si Chiforec) si-au batut joc de oameni. Cum sa arunci 100 de miliarde pe apa sambetei daca nu primesti nimic?
2.   Așa-i bine trimis de
(16 oct 2015, 14:06:03
Felicitări domnule primar.
3.   Asa da... trimis de
(16 oct 2015, 17:17:00
Bravo domnule primar!!Trebuie sa uniti si sa le dati peste nas hotilor care au furat iar acuma sa fie pusi sa plateasca ei din buzunarul lor,vezi cazul lui Marza,sechestru pe terenurile din zona Siret

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei