Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 sep 2015 - Anul XX, nr. 222 (6034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie temporară

Termica va fi mandatată să asigure furnizarea apei calde până ce noul operator de termoficare îşi începe activitatea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de mii de suceveni riscă să nu beneficieze de apă caldă la robinete începând de săptămâna viitoare, timp de aproape două săptămâni.

Pentru a evita o astfel de situaţie neplăcută şi nedorită, conducerea municipalităţii sucevene vrea să prelungească mandatul acordat falimentarei Termica de a presta acest serviciu până când îşi va începe activitatea noul operator, desemnat prin licitaţie.

Ultima zi în care Termica poate furniza apă caldă, conform deciziei anterioare a deliberativului local, în baza prevederilor legale, care spun că o societate intrată în faliment mai poate funcţiona 90 de zile de la data pronunţării acestuia, este 28 septembrie.

„Ne luptăm ca sucevenii să aibă apă caldă. În şedinţa de Consiliu Local voi intra cu un proiect de hotărâre prin care prelungim termenul de prestare al serviciului de termoficare de către Termica. Noi am dat această aprobare pentru o perioadă de 90 de zile de la intrarea Termica în faliment, dar, din păcate, negocierile au durat foarte mult şi nu ne-am încadrat în acest termen. Acum avem nevoie să aprobăm prelungirea prestării serviciului de termoficare până la semnarea noului contract, care nu se poate face mai rapid de 13 octombrie”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Decizia ca Termica să funcţioneze în continuare nu poate fi luată unilateral, ci trebuie să existe un acord şi din partea creditorilor şi a lichidatorilor societăţii intrate în faliment.

„Am avut deja discuţii cu lichidatorii judiciari de la Termica, sper să-i convingă şi pe creditori, astfel încât Termica să mai poată presta acest serviciu până la încheierea contractului cu noul operator. Asta ar însemna cam până pe 15 octombrie. Mai mult, directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, a spus că, din punctul său de vedere, ar fi de preferat să presteze acest serviciu toată luna octombrie, pentru că este foarte greu de făcut facturarea la jumătatea lunii”, a adăugat Lungu.

Un posibil obstacol în prelungirea acestui mandat acordat Termicii a fost îndepărtat la Bucureşti, unde edilul sucevean a primit asigurări din partea responsabililor ANRE că nu vor fi anulate licenţele pe care le are Termica, până la încheierea noului contract.

 

Varianta de rezervă

În caz de creditorii Termica, în special UNICOM, care are un cuvânt greu în luarea deciziilor, nu vor fi de acord să continue activitatea, deşi serviciul este acum profitabil, toate pierderile de pe reţele fiind suportate de municipalitate, există şi un plan de rezervă.

„În paralel am avut discuţii şi cu cei de la Thermonet, care ar putea prelua acest serviciu pe un contract de forţă majoră. Dar este mult mai greu, pentru că nu este făcută încă predarea-primirea instalaţiilor, lucrăm încă la inventarierea acestora, pentru a le prelua la primărie şi apoi să le dăm celor de la Thermonet”, a spus Lungu.

Practic, dacă sucevenii vor avea sau nu apă caldă la robinete în perioada următoare depinde de opţiunea celor care deţin acum puterea decizională la Termica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termica va fi mandatată să asigure furnizarea apei calde până ce noul operator de termoficare îşi începe activitatea.
 Vizualizări articol: 1622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Termica va fi mandatată să asigure furnizarea apei calde până ce noul operator de termoficare îşi începe activitatea5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(24 sep 2015, 11:27:28
Mai bine edilul selupta ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si faliment si sistemul de termoficare din Suceava sa nu fie periclitat grav ca acum. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe ca acum, are mari avantaje tehnico – economice.
2.   Cu Bio Energy s-a facut o investitie serioasa! trimis de
(24 sep 2015, 13:33:09
,,Reprezentantii Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca au demarat o campanie de informare privind rebransarea locuintelor la sistemul centralizat de termoficare.

Campania se adreseaza proprietarilor care au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe acestia ca pretul gazelor se va dubla pana in 2018.

Reprezentantii RAT distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat, anunta Cluj-AM.

Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10 - 12 la suta anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.
"In conformitate cu calendarul convenit de Guvernul Romaniei cu FMI, pretul gazului a fost in iulie 2013 de 109,20 lei/MWh, in timp ce in octombrie 2018 va ajunge la 197,21 lei/MWh", se arata in materialele informative.

Oficialii RAT Cluj-Napoca au declarat ca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice. In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai scazut al gigacaloriei”.

2.1  RE: Cu Bio Energy s-a facut o investitie serioasa! trimis de
(24 sep 2015, 20:12:46
Domnule LAATU,degeaba incerci sa ne convingi de avantajele sistemului centralizat fata de solutiile individuale ! Nici nu incape comparatie ! Chiar daca ar ajunge costul gazului triplu, fata de cat este acum,si tot mai convenabil ar fi o solutie individuala.Sa ajunga sa fie mai scump cu centrala proprie,si tot este mai avantajos,chiar si numai din punctul de vedere al confortului.Apa calda cand "vrea muschii tai",temperatura in casa,la fel !Nu platesti caldura in lunile in care este deja cald afara si furnizarea nu se opreste.Sa nu mai vorbim de "sezonul de verificari si reparatii,cand faci dus turnandu-ti apa in cap cu ligheanul !!!Sau de oprirea furnizarii apei calde si(sau)caldurii din cauza ca altii nu si-au platit facturile.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei