Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 sep 2015 - Anul XX, nr. 222 (6034)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ofertă subţire

Peste 2.000 de cereri şi doar 1.100 de locuri de cazare pentru studenţii Universităţii Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea din Suceava poate onora doar jumătate din numărul de cereri pe care studenţii le-au depus pentru un loc în cămine din campusul instituţiei.

Peste 2.000 de studenţi vor să se cazeze într-unul din cele cinci cămine ale Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), însă doar jumătate dintre aceştia vor prinde un loc în următorul an universitar. Instituţia are în administrare cinci cămine studenţeşti cu o capacitate de circa 1.100 de locuri. Circa 90% dintre locuri sunt ocupate de studenţii bugetaţi, iar 10% le revin studenţilor care studiază în regim cu taxă.

 

Studenţii nu vor cazare în căminele liceelor

Patru licee din municipiul Suceava au pus la dispoziţia Universităţii 100 de locuri de cazare în căminele proprii.

“Studenţi nu agreează cazarea în aceste internate, unde sunt supuşi unor rigori din învăţământul preuniversitar. Mai mult, costurile pot ajunge la 400-500 de lei. Anual, studenţii ocupă 40-50 de locuri în aceste cămine, se întâmplă des să plece ulterior”, a menţionat prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector al USV.

Studenţii se pot caza în căminele de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” şi Colegiul Tehnic “Samuil Isopescu”, acestea oferind între 20 şi 50 de locuri de cazare. Preţul de cazare în căminele celor patru licee nu e deloc unul modest, dat fiind faptul că unităţile şcolare asigură şi două sau trei mese pe zi la cantina liceului. Pentru cazare şi două sau trei mese pe zi un student poate să plătească şi până la 500 de lei pe lună.

 

Studenţii vor în campus

Cazarea studenţilor pentru anul universitar 2015-2016 se va face pe data de 28 septembrie pentru anii IV şi III, pe 29 septembrie – anii I şi II şi pe 30 septembrie – masteranzi şi întârziaţii motivat.

Locurile de cazare din căminele USV sunt preferate de studenţi, în primul rând pentru că sunt în campusul universitar, deci nu au de străbătut distanţe mari până la sălile de curs.

Prorectorul USV prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean a precizat că pentru acest an există o cerere de peste 2.000 de locuri, cifră care se păstrează constantă de mai mulţi ani.

Pentru cazarea în campus, cel mai mic tarif - 90 de lei - va fi achitat de studenţii care ocupă un loc finanţat de la bugetul de stat, care au părinţi cadre didactice şi care vor fi cazaţi în căminul nr. 1 (cameră cu patru locuri). Tot în C1, studenţii care învaţă pe un loc finanţat de stat vor trebui să scoată din buzunare 140 de lei, în vreme ce studenţii la cu taxă vor trebui să achite o factură lunară de 270 de lei. 

Pentru Căminul 2 din campus preţurile se situează între 190 de lei lunar (cei la fără taxă) şi 330 de lei (cei la cu taxă). Căminul 2, pentru băieţi, dispune de camere cu trei sau patru paturi, cu grup sanitar propriu şi duşuri separate la fiecare apartament. Mobilierul din camere este nou, fiecare cameră este dotată cu televizor şi frigider.

Căminul 3 este mixt şiare amenajate camere cu două locuri şi grup sanitar propriu, tarifele fiind de 160 de lei (studenţi bugetaţi cu părinţi cadre didactice), 210 lei (studenţi bugetaţi), 300 de lei (studenţii nebugetaţi, cu părinţi cadre didactice) şi 350 de lei (studenţii cu taxă)

Căminul 4, mixt, are camere cu două sau trei paturi, grup sanitar propriu, acesta fiind cel mai modern cămin al USV. Pentru camerele cu trei paturi, studenţii la fără taxă vor plăti 210 lei lunar, iar cei la cu taxă vor achita 350 de lei.

Căminul nr. 5 a fost inaugurat anul trecut şi va deservi studenţilor străini care vor studia la universitatea suceveană cu burse Erasmus şi Fullbright.

 

Subvenţii pentru studenţii din chirie

Studenţii înscrişi la buget care nu sunt din Suceava şi care nu au prins loc în cămin pot primi lunar o subvenţie în vederea acoperirii parţiale a cheltuielilor de cazare.

Pot beneficia de subvenţia pentru cazare studenţii care sunt la fără taxă şi îndeplinesc următoarele condiţii: nu au domiciliul sau reşedinţa în Suceava, provin din familii cu venituri brute lunare pe membru de familie care nu depăşesc salariul minim brut pe economie şi au vârsta de până la 29 de ani.

Sunt luate în considerare dosarele solicitanţilor care prezintă viză de flotant pentru Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 2.000 de cereri şi doar 1.100 de locuri de cazare pentru studenţii Universităţii Suceava.
 Vizualizări articol: 1711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 2.000 de cereri şi doar 1.100 de locuri de cazare pentru studenţii Universităţii Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei