Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 sep 2015 - Anul XX, nr. 220 (6032)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Responsabilitate pasată

Ursul care se plimbă pe străzile Sucevei a pus pe jar autorităţile locale şi judeţene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prezenţa unui urs pe străzile Sucevei, semnalată două zile la rând, în zone diferite ale municipiului, a stârnit reacţii controversate. Pe de o parte, ursul a devenit principalul subiect de discuţii – pe stradă, în birouri, acasă, nu de puţine ori, în loc de salut, oamenii întrebându-se unul pe altul, în glumă, de s-au întâlnit cu ursul.

Pe de altă parte, lăsând deoparte numeroasele glume făcute pe această temă, autorităţile au cam fost depăşite de inedita situaţie, responsabilitatea rezolvării problemei fiind pasată de la unii la alţii, până când prefectul Constantin Harasim a „pus piciorul în prag” şi a convocat o şedinţă cu toate instituţiile care au tangenţă într-un fel sau altul cu această problemă.

Între timp, ursul plimbăreţ, care sâmbătă noapte a fost văzut prin cartierele Zamca, George Enescu şi la baza Obcinilor, iar apoi prin Şcheia, a făcut o nouă vizită în Suceava, în noaptea de duminică spre luni. De data aceasta a ales un alt cartier, Burdujeni, prezenţa sa fiind semnalată tot de cetăţeni, la 112, în cartierul ANL de la Gară şi în apropierea bazei sportive Ramiro.

Deşi o maşină a Jandarmeriei a fost trimisă în acea zonă, ursul buclucaş nu s-a mai făcut văzut.

Pentru că există foarte mari şanse să apară din nou în oraş, începând de aseară, efective sporite ale Jandarmeriei şi Poliţiei sunt prezente pe străzi, pe timp de noapte, pentru a localiza ursul şi eventual pentru a-l captura, deşi, în această privinţă, este o poveste lungă şi complicată.

Asta deoarece ursul care se plimbă pe străzile Sucevei nu are nevoie de nici o autorizaţie, în vreme ce iniţierea oricărei acţiuni de capturare a sa cu tranchilizante, sau, în cel mai rău caz, împuşcarea sa, dacă va pune în pericol viaţa cetăţenilor, trebuie făcută doar după ce se obţin o droaie de aprobări, avize şi autorizaţii, inclusiv de la Bucureşti.

 

Goane de împingere în zonele limitrofe Sucevei

O primă măsură luată în cursul zilei de luni, când ursul, cu o greutate apropiată de cea a unui om matur şi o vârstă estimată la doi ani, avea deja la activ cel puţin două nopţi de plimbare prin Suceava, a fost cea de organizare a unor goane prin pădurile limitrofe municipiului.

„S-a luat legătura cu gestionarul fondului de vânătoare în raza căruia este arondat municipiul Suceava, pentru a efectua goane de împingere în zonele limitrofe oraşului, în trupurile de pădure din zona Şcheia. În plus, s-a luat legătura cu un medic veterinar autorizat pentru a tranchiliza ursul respectiv, în măsura în care va fi localizat”, a spus Daniel Coroamă, şeful Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava.

Silvicultorii spun că şansele ca ursuleţul să fi venit singur de la munte până în Suceava sunt nule, cea mai credibilă variantă fiind aceea că animalul a fost crescut de cineva din această zonă care l-a lăsat liber sau de la care a fugit.

 

Şedinţă de urgenţă pentru luarea unor măsuri de protecţie civilă

Dincolo de orice glumă, prezenţa pe străzile Sucevei a tânărului urs, care apare în filmările camerelor video din Şcheia, pe cele ale sistemului de supraveghere ale Primăriei Suceava, în poze postate pe Facebook, poate reprezenta şi un real pericol pentru viaţa celor care îi ies în cale.

Ursuleţul care nopţile trecute a tăiat calea mai multor maşini prin Suceava şi care a trecut pe lângă oameni, fără a se teme de ei câtuşi de puţin, se poate transforma oricând într-o fiară gata să facă orice pentru a-şi salva viaţa, în caz de se simte în pericol.

Chiar şi la şedinţa convocată ieri, de urgenţă, de prefectul Constantin Harasim, pentru luarea unor măsuri concrete de protejare a populaţiei, avertismentul a fost clar - ursul poate deveni extrem de agresiv dacă va fi încolţit, dacă se va încerca prinderea lui, fără a fi tranchilizat, sau dacă se va trage în el, fără ca doza de tranchilizant să fie suficientă pentru a-l adormi.

La întâlnire au participat factorii de decizie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”, al Poliţiei Locale, al Direcţiei Silvice, al Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic, al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, al Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Prefectul a cerut ca prezenţa forţelor de ordine pe străzile Sucevei să fie sporită pe timp de noapte, astfel încât semnalarea de către populaţie a prezenţei ursului într-o anumită zonă să fie urmată în cel mai scurt timp de prezenţa în acel loc a unui echipaj de Poliţie sau de Jandarmerie, care să ia măsurile necesare ca animalul să nu reprezinte un pericol pentru siguranţa oamenilor.

 

„Vorbim cu ursul să vină până la ora 16.00”

Chiar de comisarul-şef al IPJ Suceava, Viorel Onea, şi şeful Jandarmeriei Suceava, Mihai Lungu, au dat asigurări că vor mobiliza mai multe echipaje în tot oraşul pentru a localiza ursul imediat ce apare, principala problemă ridicată de ei a fost una simplă, dar la care s-a găsit greu un răspuns – ce pot face cu ursul după ce îl găsesc.

De acolo lucrurile au început să se complice, pentru că legislaţia nu permite capturarea sau doborârea ursului, în oraş, decât cu aprobări speciale, la o solicitare pe care trebuie să o facă Consiliul Local Suceava gestionarului fondului de vânătoare din acea zonă, care, la rândul său, se adresează Ministerului Mediului, la un birou cu atribuţii speciale.  

Mai mult, sezonul de vânătoare la urşi nu a început şi nu sunt aprobate cotele de recoltare pentru sezonul care urmează.

Capturarea ursului nu poate fi făcută de oricine, ci doar de personal special instruit şi autorizat să manevreze arma cu tranchilizante. Cum cel mai apropiat silvicultor autorizat este tocmai la Marginea, aducerea sa, în miez de noapte, la locul în care a fost văzut ursul echivala aproape sigur cu pierderea urmei acestuia.

În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că Primăria Suceava trebuie să fie responsabilă de prinderea acestuia, cu medicul de la adăpostul pentru câinii fără stăpân, Eduard Vărzaru. Contactat telefonic, în timpul şedinţei, acesta le-a tăiat elanul celor care vedeau problema ca şi rezolvată, spunându-le că echipajul de ecarisaj poate acţiona doar pe durata celor opt ore de muncă, în timpul zilei.

„Nu-i nimic, vorbim cu ursul să vină până la ora 16.00”, a fost replica ironică a fostului prefect, Florin Sinescu.

În cele din urmă, s-au trasat atribuţiile şi responsabilităţile fiecărei părţi, cu capturarea animalului fiind desemnată municipalitatea suceveană, prin Poliţia Locală şi doctorul veterinar al adăpostului de câini din lunca Sucevei, în vreme ce Jandarmeria şi Poliţia au sarcina să-l găsească în teren, pe baza informaţiilor primite de la cetăţeni, îndemnaţi să sune la 112 de cum văd ursul prin oraş.

Cert e că, la cât de multe autorizaţii, acte şi aprobări trebuie obţinute pentru a fi prins ursuleţul care umblă pe străzile Sucevei, la cât de greu s-au urnit autorităţile ca să ia o măsură şi la câte piedici pot întâmpina de acum înainte, inclusiv proteste şi reclamaţii ale organizaţiilor de protecţie a animalelor, în caz de nu acţionează strict ca la carte, ursul ar face bine să se întoarcă singur în sălbăticie, să-i scutească pe toţi de bătăi de cap, responsabilităţi şi teancuri-teancuri de rapoarte, autorizaţii şi alte hârţogării inutile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ursul care se plimbă pe străzile Sucevei a pus pe jar autorităţile locale şi judeţene.
 Vizualizări articol: 4975 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Ursul care se plimbă pe străzile Sucevei a pus pe jar autorităţile locale şi judeţene5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   OFER RECOMPENSA!!!! trimis de
(22 sep 2015, 11:54:23
Pierdut urs............. il declar nul!!!laughing))
2.   Fara sperante..... trimis de
(22 sep 2015, 14:13:34
Acest subiect spune totul despre felul in care este admnistrat orasul. Acest oras cu fata de comuna urbanizata nu are are nici un fel stapan. Nu trebuie sa ne mai mire faptul ca traim intr-o mizerie de zile mari, asistam la derularea unor santiere demne de anii 80', sa nu ne miram de ce masinile sunt parcate sub semafoare, pe trecerile de pietoni si sub indicatoarele cu oprirea interzisa, sa nu ne miram de ce nu avem o zona de agrement, tot la fel sa nu ne mai miram cand iesim din casa noaptea si este bezna pe strazi, sa nu ne miram ca sunt la ora actuala drumuri de pamant in Suceava, si tot asa..... Aceasta este administratia suceveana cu realizarile demne de Carigiale....... Fara nici un fel de jena acesti neispraviti conduc un oras care ar putea deveni o mica perla printre marile orase din tara, Suceava a ajuns o rusine la capatul civilizatiei, si aceasta datorata administratiei bine intentionate.
3.   „Câinii latră, ursul merge” trimis de
(22 sep 2015, 16:17:01


La noi, de-a lungul şi de-a latul,
Istoria-şi urmează cursul,
Electoratu-i cu lătratul
Şi-aleşii ţării plimbă ursul.

epigramă de Nicolae Zărnescu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei